10 ting du bør vide om din underviser

Skrevet af Peter Holdt Christensen - Foto: © Drx | Dreamstime.com - 4. september 2013 - 11:020 kommentarer
Du får ikke lektier for, men opgaver, der skal løses. Spørg derfor ikke din underviser om, hvilke lektier der er til næste undervisningsgang, så risikerer du bare, at han gør som på billedet..

Du er studerende nu, ikke elev – der er forskel. Skønt de stadig hedder 'universitetslærere', skelner CBS’ undervisere tilsvarende og påpeger, at de er undervisere, ikke lærere (som i skole- og gymnasie-) – der er nemlig også forskel. Men hvem er de?

Det er nu efterhånden nogle uger siden du begyndte at gøre dig studieklar. Nu er du efterhånden godt i gang – eller i hvert fald klar til at komme godt i gang. Alt er klart, og du har styr på det:

Skemaet og pensumlisterne er blevet gennemlæst, du kender navnene på dine studiekammerater, og tasken er pakket til undervisningen. Du ankommer til din første undervisning, og du møder din underviser (hvis navn du egentlig ikke husker i mængden af alle de andre undervisere).

Du ved faktisk heller ikke, hvor sådan en underviser kommer fra, eller om en underviser laver andet end at undervise. Derfor er her 10 ting som du bør vide om din underviser – det kan give dig lidt mere overblik over den nye verden, du nu er blevet en del af.

  1. På universitetet er der – af uvisse årsager – ingen lærere. Her er kun undervisere. Spørg derfor ikke efter din lærer, men efter din underviser.
  2. Ikke alle undervisere er fuldtidsansatte på CBS. De eksterne undervisere er selvstændige eller arbejder i andre organisationer, mens de interne ansatte er fastansatte på CBS.
  3. De interne undervisere – VIP’erne (det videnskabelige personale) – har så forskellige jobtitler som ph.d.-studerende, post-doc, adjunkt, lektor og professor. Titlen siger noget om, hvor lang tid underviseren har været forsker, og hvor meget og hvor god forskning underviseren har produceret.
  4. Dine undervisere giver dig ikke lektier for. Du får opgaver, der skal løses. Spørg derfor ikke din underviser om, hvilke lektier der er til næste undervisningsgang.
  5. Du har ansvar for din egen læring. Det betyder blandt andet, at du selv skal holde styr på alt – fra hvornår der er undervisning, til hvilke regler der er for eksamen.
  6. Dine undervisere får hjælp af TAP’ere ved planlægningen af undervisningen. TAP’ere – teknisk administrativ personale – er de fastansatte ved CBS, der ikke er forskere (VIP).
  7. Din underviser ved godt, at du i undervisningen ikke kun bruger den bærbare til undervisningsnoter.
  8. Din underviser ved godt, at du sætter dig på de bagerste rækker, når du ikke ønsker at blive spurgt.
  9. Din underviser kan også godt lide at få ros.
  10. Din underviser kan ikke altid huske, hvad du hedder.

Der er meget, du i de næste år skal blive klog på. Selv om du har ansvar for din egen læring, så hjælper din underviser dig godt på vej.

Men du kan også hjælpe dine undervisere godt på vej – ved at vide lidt om hvem de er.

Velkommen til Copenhagen Business School.