2014 i overskrifter og billeder

Skrevet af Jannick Friis ChristensenJørn Albertus, billedtekster og forsideillustration - Foto: Foto: Benjamin Haas | Dreamstime.com - 5. januar 2015 - 16:090 kommentarer
Et af årets store temaer i OBSERVERs spalter var fremdriftsreformen. 2014 var desværre ikke et år, der skabte megen fremdrift for CBS. Klik på billedet for at se flere billeder fra året, der gik.

Husker du… CBS OBSERVER starter dækningen af 2015 med et lille tilbageblik på et begivenhedsrigt år 2014, der på mange måder blev et rekordår for CBS, men også et år med dimensionering, fremdrift og varsel om massefyringer.

2014 et rekordår på godt og ondt

2014 blev et år med mange rekorder – både de gode og de mindre gode af slagsen. For antallet af ansøgere til CBS’ kandidatuddannelser var rekordstort i 2014, men det var antallet af fuldt kvalificerede studerende, som CBS måtte afvise, også.

Tidligere på året kunne CBS bryste sig af at være den blandt landets 8 universiteter, der optog flest bachelorstuderende via kvote II. Men til den historie fulgte også nyheden om, at CBS måtte give rekordmange ansøgere afslag på en studieplads.

Det høje ansøgertal sendte adgangskvotienterne på himmelflugt, og International Business (IB) blev i 2014 den første uddannelse i Danmark, der sprængte karakterskalaen ved at kræve et karaktergennemsnit på 12,1 for at komme ind via kvote I.

Dimensionering, fremdrift (?!?) og massefyringer

Selv om CBS’ uddannelser er populære som aldrig før, bebudede regeringen i 2014 som et led i dens uddannelsesreform, at CBS de kommende år skal ’dimensionere’ sig – indledningsvist med godt 130 studiepladser på kandidatniveau, men det blev der så efter megen ballade lavet om på.

Nedskæringerne i antallet af studiepladser skal gelejde de unge ind på de uddannelser, som arbejdsmarkedet efterspørger flest dimittender fra.

Kvalitetsudvalgets fokus på, hvordan investeringer i uddannelse i højere grad kan omsættes til beskæftigelse og vækst, blev dermed en indikator for uddannelsers arbejdsmarkedsrelevans.

Samtidig bød 2014 på fremdriftsreformen, der skal få de studerende hurtigere igennem uddannelsessystemet, så de kan komme ud på arbejdsmarkedet i en fart.

Det viste sig dog hurtigt, at flere studerende ville komme til at ’sidde fast’ i fremdriften, hvilket fik forligspartierne bag reformen til diske op med en 2-årig overgangsordning.

Sidst på året viste det sig, at det ikke kun var studiepladserne, der skulle skæres i. Direktionen varslede nemlig massefyringer, da CBS skal spare mere end 60 millioner kr. om året fra 2017.

Zoologisk Case Competition og sejlende semesterstartsfest

2014 kommer også til at få konsekvenser for semesterstartsfesterne. Foruden et overfald på en udvekslingsstuderende var festen tilbage i september måned præget af slagsmål, fuldskab og problemer med sikkerheden.

Om det var en sikkerhedsbrist, der gjorde, vides ikke, men CBS blev i forårssemesteret invaderet af en zoo af udstoppede dyr til den årligt tilbagevendende case competition.

I mellemtiden blev CBS akkrediteret på 4 ud af 5 kriterier, men ’dumpede’ på uddannelsernes forskningsbasering og kvalitetssikring.

Her bliver forholdene nu endnu værre end grundlaget for den betingede akkreditering med de kommende reduktioner i antallet af VIP’ere (fastansatte forskere) – en gordisk knude, som CBS nu har 2 år til at løse, hvilket CBS OBSERVER naturligvis følger op på.

Rigtig godt Nytår!