Alle udvekslingsstuderende fik – eller får – tag over hovedet

Skrevet af Tine Cato - Foto: Syda Productions | Dreamstime.com - 18. august 2014 - 14:300 kommentarer
Jagten efter midlertidige boliger til udvekslingsstuderende er aflyst i år. Der er fundet boliger til næsten alle.

International Office’s Housing Department har gennem de seneste år kæmpet en hård kamp for at kunne tilbyde alle nytilkomne logi i forbindelse med udveksling. I år ser det ud til at lykkes – endda uden sidste øjebliks nødråb. 

Bolig til næsten alle udvekslingsstuderende i år

Hvert efterår bugner CBS’ gange og læsesale med nye studerende. Omkring 695 af disse er i København på udveksling og har derfor skulle have en midlertidig bopæl. Det får de – for det meste – da også gennem Det internationale Kontors Housing Department.

Der er en forklaring på, hvorfor Housing har kunnet hjælpe flere udvekslingsstuderende hurtigere og mere effektivt i år. Først og fremmest har der nemlig været færre at hjælpe.

Årets indstrømning er 70 lavere, end tallet var sidste efterår. Ud af det 695-mand store kuld har 490 henvendt sig til CBS for at få hjælp til at finde en bolig.

Af dem har 465 allerede fået tag over hovedet takket være Housing, mens 15 studerende har takket nej til de boliger, de har fået tilbudt, og 10 stadig står uden.

Kunsten at matche udbud og efterspørgsel

Ifølge Housing har der – grundet årets lavere efterspørgsel – ikke været grund til at optrappe annonceringen efter privatboliger. Gitte Topholm fra Housing oplyser, at der faktisk har været opslået færre annoncer i forhold til sidste år:

- Vi har i år skaffet 108 privatboliger, blandt andet via annoncering i diverse Lokalaviser, Søndagsavisen, på Facebook samt i CBS OBSERVER. At vi alligevel har kunnet hjælpe stort set alle viser, at vi er blevet langt bedre til at matche udbud og efterspørgsel, konstaterer Gitte Topholm.

Det har år efter år ellers været en meget vanskelig opgave og tit krævet feberredninger og nødråb i sidste sekund. Noget der står i skærende kontrast til, at opgaven stort set var løst allerede i begyndelsen af august. Alle studerende, der søgte inden deadline 15. juni, fik bolig.

De kun 10 udvekslingsstuderende, der står tilbage uden tag over hovedet er en halvering i forhold til sidste år. Der er derfor al mulig grund til at tro, at der også vil blive fundet en løsning til de sidste 10, inden semesteret for alvor går i gang.

Dyre kollegieværelser revet væk på godt en time

- En stor del af de indkommende udvekslingsstuderende har fået et af de eftertragtede kollegieværelser gennem CBS Housing Department. Vi har i år kunnet tilbyde 357 sengepladser til efterårets udvekslingsstuderende, fortæller Gitte Topholm.

De indkommende udvekslingsstuderende modtager allerede i maj måned et link til Housing’s bookingsystem. Reserveringen sker efter først til mølle princippet. Og da kollegieværelserne er meget populære, er de normalt revet væk inden for halvanden time efter, de bliver frigivet i systemet.

Housing oplyser, at den månedlige husleje for kollegieværelserne spænder mellem 3.000 kr. for et deleværelse på Øresundskollegiet og 8.000 kr. på Porcelænshaven for et større værelse med eget bad.

Meget høje huslejer er afstemt på forhånd

Gitte Topholm udtaler, at nogle udvekslingsstuderende vælger CBS fra på grund af den store udfordring, det er at finde en bolig, som de har råd til. Hun understreger dog, at der grundigt bliver afstemt forventninger i kontakten med de potentielle udvekslingsstuderende.

- De udenlandske studerende, der vælger et udvekslingssemester på CBS, ved i forvejen, at det kan være en næsten uopnåelig udfordring at finde et billigt kollegieværelse, forklarer Gitte Topholm, men pointerer:

- For studerende, hvis endelig valg alligevel er faldet på København, er topprioriteten faktisk at finde en centralt beliggende bolig.