”Betondrengene” nomineret til Europas bedste spin-out

Skrevet af Helle-Lise Ritzau Kaptain - 24. maj 2013 - 13:170 kommentarer
Allerede i 2011 blev Abeo A/S spået en stor fremtid. DTU-professor Kristian Hertz er her sammen med Peter Hertz, Alexander Sonne Wulff og Mads Løntoft, der som CBS-studerende skabte forretningen. (Arkivfoto)

Abeo A/S, der i 2009 startede som tre CBS-studerendes iværksætterprojekt, har gode chancer for at blive Europas bedste spin-out-virksomhed. Vinderen kåres ved en konference i Europa-Parlamentet 4. juni.

Da Mads Løntoft, Peter Hertz og Alexander Wulff som International Business-studerende i september 2009 søsatte et iværksætterprojekt, havde de formentlig ikke forestillet sig, hvor langt, de skulle nå.

De tre unge mænd fra Copenhagen School of Entrepreneurship (CSE) tog udgangspunkt i en opfindelse, som Peters far, professor Kristian Dahl Hertz, havde taget patent på gennem DTU: Super Light Structures, der gør det muligt at bygge meget lette betonkonstruktioner og dermed spare ressourcer til både byggemateriale og transport.

I januar 2010 vandt de den første Venture Cup-finale i kategorien Applied Technology og stiftede derefter aktieselskabet Abeo A/S. I november samme år vandt de det uofficielle verdensmesterskab i Clean Tech i San José, Silicon Valley, og blot et år efter leverede trekløveret sine nyudviklede betonelementer til Danmarks første Super-lette byggeri, DTUs Bygning 324.

Første farbrik er ved at blive bygget
I december 2012 indgik Abeo den første licens- og produktionsaftale med den danske betonelementproducent, Perstrup Beton Industri. Med licensaftalen bliver Perstrup den første fabrik, der producerer de nye ’SL-Dæk’, som elementerne bliver kaldt. Fabrikken til produktionen er i øjeblikket ved at blive etableret på Djursland og forventes fra efteråret at kunne levere til de første byggeprojekter.

Mads Løntoft, Peter Hertz og Alexander Wulff mener selv, at deres succes skyldes kombinationen af en god idé og god eksekvering af samme, og i Bruxelles 4. juni finder de ud af, hvor højt successen vægtes på internationalt plan.

Abeo er nomineret til den fornemme pris som ’Europas bedste universitets spin-out’ sammen med virksomheder fra Frankrig, Norge, Schweiz og England. Prisen gives til en europæisk virksomhed, der har formået at omsætte en opfindelse fra en forskningsinstitution til en succesfuld virksomhed.

Dansk innovation på verdenskortet
Det er organisationen Science|Business, der er stiftet af de to business schools INSEAD og ESADE i samarbejde med Microsoft og BP, som står bag prisen. Kåringen af den endelige vinder finder sted ved en konference om forskning og innovation, som holdes i Europa-Parlamentet.

Ud over prisuddelingen vil et af de øverste punkter på dagsordenen til konferencen være, hvordan man sikrer at opfindelser fra europæiske universiteter og forskningsinstitutioner i endnu større udstrækning omsættes til konkrete virksomheder og arbejdspladser.

Med nomineringen til prisen som Europas bedste spin-out er Abeo med til at sætte dansk innovation på verdenskortet. En spritny rapport udarbejdet af EU-kommissionen rangerede for nyligt Danmark på en tredjeplads over, hvilke EU-lande der klarer sig bedst inden for forskning og innovation. Kun Sverige og Tyskland var bedre placeret på listen end Danmark.

Selvom undersøgelsen viste, at Danmark klarer sig rigtig godt, når det gælder den del, hvor grundlaget for innovation skabes, viste den dog også at Danmark halter længere efter, når det handler om at omsætte den viden, der oparbejdes, til konkrete virksomheder, eksport og arbejdspladser. Her er Abeo heldigvis en af undtagelserne og understreger samtidig vigtigheden af CSE’s tilstedeværelse og andel i at udforme fremtidens iværksættere.

Info 

Fakta
Abeo A/S har udviklet og patenteret en teknologi, der kan give store ændringer i den måde byggebranchen benytter beton globalt.
Ved at kombinere stærk og let beton på en bestemt måde opnås helt unikke fordele i hele processen, og der kan spares store mængder materialer, penge og ikke mindst CO2 på grund af den helt specielle produktionsmetode.