Bofællesskabs-site for boligsøgende studerende

Skrevet af Mario Novovic - Foto: Screendump findroommate.dk - 22. april 2013 - 12:330 kommentarer

Hvis du ikke har fundet din studiebolig endnu, kan månederne op til studiestart være nervepirrende. Denne artikel fra Findroommate.dk giver gode råd til, hvordan du kan gøre din boligsøgning lettere.

Vær forberedte på universitetsbyernes boligmarked
Du har lige fået besked om, at du er kommet ind på drømmestudiet. Tillykke! Et nyt kapitel i dit liv skal til at begynde. Men hvorfor ligger du så på sofaen og er syg af bekymring? Fordi du ikke har fundet et sted at bo endnu!

Sådan ser mange kommende studerendes situation ud op til studiestart, og det gør den fordi, at de fleste først starter deres boligjagt, når de er blevet optaget på studiet.

Kristian Matthes fra Findroommate.dk, en online service for private lejere og udlejere, bliver hvert år kontaktet af kommende studerende på udkig efter et sted at bo.

- Vi står med samme problem hvert år, hvor flere og flere studerende har svært ved at finde bolig. De er alt for sent ude, og når de er det, bliver de desperate og glemmer alt for ofte deres kritiske sans, siger Kristian Matthes og fortsætter:

- Boligmarkedet kan være en jungle at navigere i, hvis man er uerfaren, og der er mange faldgruber. Som lejer – og i særdeleshed desperat lejer – kan man risikere at blive fuppet af falske boligannoncer eller udlejere, der kræver et tårnhøjt depositum eller husleje.

Overvej at blive del af et bofællesskab
De fleste studerende søger bolig de samme steder – blandt andet gennem online boligsider, studieportaler og gennem kollegienetværk. Derfor anbefaler Kristian Matthes de kommende studerende at tænke alternativt, når de leder efter en bolig.

Blandt andet kan man som studerende overveje at slå sig sammen med andre studerende og søge efter en delevenlig bolig.

- I dag er det mere brugt blandt studerende at dele bolig med andre. Der er mange fordele ved det – man holder omkostningerne nede, og man har altid en eller flere at snakke med. Det er selvfølgelig vigtigt, at man kan sammen, siger Kristian Matthes.

Ny lejlighed og nye venner i samme ombæring
Camilla Krørup Madsen er kommende medicinstuderende på KU og er en af de boligsøgende, der valgte at søge efter en delelejlighed. Hun var skeptisk til at starte med, men det viste sig hurtigt at være den rigtige løsning for hende.

- Det er selvfølgelig vigtigt, at man finder en, man kan leve sammen med. Men det viste sig at være nemmere at finde et sted at bo på denne måde, og så har jeg samtidig fået en ny veninde, siger Camilla Krørup Madsen .

Tak ikke ja til hvad som helst - brug den sunde fornuft
Man skal stadig huske at have sin kritiske sans med sig, når man søger et værelse hos private udlejere.

- Når man har fundet et værelse, skal man holde øje med, om depositummets størrelse er for stort og om det skal betales på forhånd. Erfaringsmæssigt har mange haft dårlige oplevelser her, siger Camilla Krørup Madsen og fortsætter:

- Derudover handler det om at være i stand til at leve sammen. Vi har spurgt flere studerende om deres kriterier, når de søger en bofælle, og de fleste fortæller, at hygiejne og det personlige spiller en væsentlig rolle, når det handler om at dele bolig.

Info 

8 gode råd til din boligjagt fra Findroommate.dk

1. Vær ude i god tid. Det er vigtigt, at du begynder boligsøgningen før de fleste andre. Der er en masse ting, du kan forberede – også selvom du ikke ved, om du er kommet ind på studiet endnu.

2. Undersøg boligmulighederne i din kommende studieby. Er der nogle gode kollegier med ledige værelser, er der studieboliger og er prisniveauet rimeligt?

3. Brug de sociale medier til at annoncere, at du er boligsøgende. Det kan være, at der er en i dit netværk, der har et ledigt værelse.

4. Uanset om du lejer et privat værelse eller en lejlighed, så husk at få en god snak med udlejeren, før du lejer. Snak eventuelt med naboen og find ud af, hvordan lejer er og hvordan det er at leve i området.

5. Kig især på, hvor stort depositummet er. Er det for stort, skal du være ekstra kritisk. Du bør aldrig betale dit depositum kontant – det er et tydeligt tegn på fusk.

6. Kig lejekontrakten igennem, og få eventuelt en professionel til at kigge den igennem.

7. Når du er flyttet ind, så sørg for at tage billeder af eventuelle skader og mangler. Husk at give udlejer besked inden for 14 dage.

8. Hvis du vil dele lejlighed med en anden, så forsøg at find en, du kan holde ud at leve sammen med, har samme holdning til rengøring og hygiejne, og som du også kan snakke med. Det sociale spiller en kæmpe rolle, når man deler lejlighed.