Boligmangel op til studiestart

Skrevet af Mikkel Røddik Christensen - 4. august 2009 - 12:500 kommentarer

Det høje antal nye studerende på både CBS og de andre københavnske uddannelsesinstitutioner lægger pres på boligsituationen. Hos Centralindstillingsudvalget (CIU), som koordinerer det københavnske kollegieudbud, er august vanen tro årets travleste måned, men i år er der endnu mere tryk på kedlerne.

Ingen garanti for bolig

Ifølge udlejningskonsulent Lasse Harder er der travlt på CIUs kontor:
- Der er en smule mere pres på i år, og vi kan godt mærke at folk er oppe på mærkerne siger han. Derfor kan man heller ikke vide sig sikker på at have tag over hovedet, inden det går løs med rustur og introuger:

-Vi kan ikke love at alle får en bolig til 1. september, for der er simpelthen ikke boliger nok til alle de studerende. Vi kunne godt ønske os nogle flere ungdomsboliger i København konstaterer udlejningskonsulenten.

Bolighajerne cirkulerer

Hvis ikke man er en af de heldige, der sikrer sig et kollegieværelse eller en ungdomsbolig, skal man se sig for, når man kaster sig ud i det københavnske boligmarked. Der er nemlig stor risiko for at blive taget ved næsen af uærlige og griske udlejere.

Det viser en ny undersøgelse fra Danske Studerendes Fællesråd. Ifølge undersøgelsen, hvor 2700 18-29-årige elever og studerende i København og Århus er blevet adspurgt, har knap 12 procent måtte betale penge under bordet eller uofficielle ekstrabetalinger og hele 25 procent har oplevet udlejere, der ikke overholder aftalen om f.eks. fraflytning.

Nødvendigt med mere information

DSF er bekymrede over resultatet af undersøgelsen og ifølge næstformand i studieorganisationernes boligtænketank, Niels Valdemar Vinding, er løsningen mere information:

-Hvis vi vil fup og beskidte tricks til livs på det private boligmarked, er der behov for en langt bedre informationsindsats over for de unge studerende, der er nye og uerfarne på boligmarkedet. Mange af dem kender simpelthen ikke deres rettigheder godt nok til at matche de rutinerede boligsvindlere – de ved ikke hvilke tegn de skal se efter for at opdage, at der er ugler i mosen siger han.

Hvis uheldet er ude opfordrer han de boligsøgende studerende til at kontakte retshjælpen eller Lejernes Landsorganisation.