Bonus for hurtig studiestart forpurrer karaktersystemet

Skrevet af Jannick Friis ChristensenMia Mathilde Hansen - Foto: Alphaspirit | Dreamstime.com - 13. august 2014 - 8:300 kommentarer
Hvis man skynder sig at læse videre efter endt adgangsgivende eksamen, kan man gange sit karaktergennemsnit op med 1,08 og det er en medårsag til, at adgangskvotienten på BSc in International Business i kvote 1 i år er 12,1.

81 procent af CBS’ kvote 1-ansøgere kunne i år gange deres snit op med 1,08. Bonusordningen forplumrer karaktersystemet og sender adgangskvotienterne kunstigt i vejret, lyder det fra Uddannelsesdekanatet. Et gennemsnit er et gennemsnit – punktum!

81 procent kunne gange deres snit op

BSc in International Business, i folkemunde bare IB, blev ved årets bacheloroptag den første uddannelse i Danmark, der sprængte karakterskalaen ved at kræve et gennemsnit på 12,1 for at komme ind.

Det er 0,1 højere end topkarakteren 12, der kan gives ved det grønne eksamensbord.

- Hvis jeg var gymnasieelev, ville jeg synes, at det var utroligt demotiverende og uforståeligt med så højt et snit, lyder den umiddelbare reaktion fra sekretariatschefen for CBS’ uddannelsesdekanat, Wilbert van der Meer.

Når det alligevel kan lade sig gøre at få et eksamensgennemsnit på mere end 12, skyldes det, at man blandt andet kan gange sit snit op med 1,08, hvis man begynder på en videregående uddannelse senest to år efter at have gjort sin adgangsgivende eksamen færdig.

Det har mere end 81 procent af CBS’ kvote 1-ansøgere faktisk gjort – til CBS’ fortrydelse. Den form for karakterbonusser, mener Wilbert van der Meer, er nemlig med til at forvrænge billedet af karaktersystemet – specielt når næsten alle kan benytte sig af dem.

’Hurtige’ studerende er ikke nødvendigvis bedre

Sekretariatschefen synes ikke, at karakterer som sådan er nogen dårlig sorteringsmetode:

- Der er god sammenhæng mellem studieresultater samt frafald og så karakterer, mener Wilbert van der Meer, der dog påpeger, at der ikke er nogen faglig begrundelse for, at man skulle være en bedre studerende, bare fordi man starter hurtigere.

- Der er ingen dokumentation for, at hurtig studiestart er bedre. Desuden er det en meget stor bonus at få. Det svarer jo næsten til 10 procent, hvilket potentielt kan rykke et helt karakterpoint, forklarer Wilbert van der Meer.

Dine karakterer bør tale for sig selv

Stod det til Dekanatet for Uddannelse skulle CBS udelukkende tage udgangspunkt i ansøgernes egentlige gennemsnit, så karaktersystemet bliver så gennemsigtigt som muligt.

- Karakterbonusserne – også dem man får for at have flere A-niveau fag – er jo med til at forplumre forståelsen af karaktersystemet, påpeger Wilbert van der Meer.

Som eksempel nævner sekretariatschefen professionshøjskolerne. Her er der generelt færre ansøgere direkte fra gymnasiet. Dét giver en lavere adgangskvotient, fordi de unges snit ikke blæses kunstigt op af hurtig-i-gang bonussen.

Adspurgt direkte, om bonusordningerne kan føre til et karakterræs, svarer Wilbert van der Meer, at der for ham at se i princippet godt kunne være nogle, som spekulerede i at tage ekstra A-fag – også selv om man får en lav karakter, netop fordi man stadig får lov at gange sit snit op.

Karakter-boost overlevede fremdriftsreformen

Styrelsen for Videregående Uddannelser oplyser i en mail, at flere uddannelsesinstitutioner på en konference om nytænkning af optagelsessystemet påpegede, at de gerne så bonussen på 1,08 for hurtig studiestart afskaffet.

Ifølge Anne Mette Hou, Head of Admissions Office på CBS, var der med Studiefremdriftsreformen lagt op til, at reglen om at kunne gange sit snit skulle have været afskaffet.

Med reformen bliver studerende, der ikke tager den direkte vej fra gymnasiet til en videregående uddannelse, nemlig også ramt på pengepungen, fordi det sjette SU-år – bedre kendt som ’fjumreåret’, bliver fjernet.

Øget kvote 2 puster også til adgangskvotienterne

Der er således ikke noget, der tyder på, at karakterbonusserne kommer til at lade livet foreløbig.

Til gengæld har CBS mulighed for at øge optaget af kvote 2-ansøgere. I år endte fordelingen mellem kvote 1 og 2 på henholdsvis 60/40 på de engelsksprogede uddannelser – dog 50/50 på Asian Studies Programme, og 80/20 på de dansksprogede. Det er den største samlede andel blandt landets 8 universiteter.

Wilbert van der Meer forventer derfor, at CBS hæver optaget af kvote 2-studerende yderligere næste år.

- Karakterer skal jo ikke afskaffes, men det er lige så vigtigt at vurdere kommende studerende ud fra andre kriterier. Derfor arbejder vi også i stigende grad med motivationsessays, fortæller sekretariatschefen.

Bagsiden af medaljen ved et øget kvote 2 optag er imidlertid, at det, ligesom karakterbonusserne, sætter pres på adgangskvotienterne, fordi der så kan optages tilsvarende færre via kvote 1.