Brobygning med Confucius

Skrevet af Torkil Bang - Foto: Jørn Albertus - 5. september 2008 - 13:080 kommentarer
CBS åbnede torsdag sit nyeste center, Copenhagen Business Confucius Institute, med bl.a. afsløringen af centrets messingskilt, foretaget af rektor Finn Junge Jensen (tv.) og Kinas ambassadør i Danmark, Xie Hangsheng (th.).
Et rødt banner med kinesiske skrifttegn og latinske bogstaver bød torsdag velkommen til åbningen af det nye center Copenhagen Business Confucius Institute, og dermed var tonen slået an.

Rektor Finn Junge Jensen og den kinesiske ambassadør i Danmark, Xie Hangsheng, stod for de officielle indvielsestaler, hvor de begge glædede sig over samarbejdet, hvorefter de i fællesskab afslørede det nye skilt for centret.

- Det er lidt kinesisk med banneret, blomsterarrangementet og den formelle tone i talerne, fortæller direktøren for det nye center, professor Verner Worm.

Og på den måde svarer indholdet til formen, for et af de områder, hvor centret kan bidrage, er med undervisning i ikke bare kinesisk sprog, men også omgangsformer mv., som gør, at man kan begå sig, hvis man er en erhvervsdrivende, der prøver at hente en aftale i land i Kina.

- Der opstår tit misforståelser, fordi man ikke kender omgangsformerne. F.eks. siger en kineser aldrig direkte nej, men vil højst strække sig til at sige "det må vi kigge nærmere på" eller lignende, siger Verner Worm.

Kineserne bliver mere direkte

Men kineserne er også ved at lære, at de skal være mere direkte, når de laver aftaler med vestlige partnere, og de var bl.a. tydelige omkring deres ønsker, da aftalen om Confucius-centeret skulle på plads.

I det hele taget er Verner Worm meget tilfreds med Renmin University, den samarbejdspartner, CBS har fået:

- Man kan godt kalde det et aftalt ægteskab, men Renmin University er en god partner, som spænder over fag, man finder på et traditionelt universitet, men er stærk inden for humaniora og business, siger han, og fortsætter:

- Desuden kan vi på CBS dårligt få partneruniversiteter i Kina nok med det pres, der er af studerende, der gerne vil til hovedlandet i Kina.

Centret tilbyder undervisning i kinesisk sprog og andre områder, som har med sproget at gøre, bl.a. kultur og omgangsformer. Hvis man forventer, at Copenhagen Business Confucius Institute leverer undervisning i confuciansk filosofi, vil man dog blive skuffet. Filosofien bliver kun berørt i forbindelse med undervisningen i kinesisk kultur:

- Man kan sagtens finde en business-orienteret vinkel på Confucius, f.eks. at man skal tage en ordentlig pris for sin vare, men der er mest tale om et brand name, siger Verner Worm.

Info 

Copenhagen Business Confucius Institute

Der findes ca. 200 Confucius-institutter rundt om i verden, men kun to inden for business - det andet ligger under London School of Economics. Institutterne oprettes med støtte fra et kontor for udbredelse af kinesisk sprog, som ligger i Beijing, og som finder et passende kinesisk universitet, som kan være samarbejdspartner. Kontoret yder dels en økonomisk støtte til oprettelsen af instituttet og dels betaler man løn til de undervisere, som den kinesiske samarbejdspartner sender. Derfor er der stort set ingen udgifter forbundet med at have et Confucius-institut.

I Danmark er CBS først med at få et Confucius-institut. Oprindeligt var planen at indgå et samarbejde med Københavns Universitet, men da KU sprang fra, valgte man at gennemføre planen alene.

Copenhagen Business Confucius Institute, der i første omgang har fået lokaler i Porcelænshaven 24, 3.sal, tilbyder fra denne måned kurser i kinesisk for forretningsfolk, forelæsninger om kinesisk kultur og samfund, samt undervisning i mandarin for begyndere og lettere øvede.