CBS fejrer kvinders kampdag med mangfoldighed

Skrevet af Jannick Friis Christensen - Foto: Jørn Albertus - 9. marts 2016 - 11:462 kommentarer
Paradoksal hverdagsracisme: Hamun fortæller gribende om, hvordan en gruppe unge mørke mænd truer ham, fordi de tager ham for at være jøde. Han slipper for videre tiltale og får et kram, da de finder ud af, at han er iraner. Foto fra C:NTACTS performance.

For 3. år i træk bød CBS Equal Opportunities Office på en hel dag i mangfoldighedens navn. Diversity Day satte i år særligt fokus på diversitetens rolle i virksomheder, herunder på CBS.

CBS Diversity Day faldt i år – ikke helt tilfældigt – sammen med kvindernes internationale kampdag.

Equal Opportunities Officer Lynn Roseberry ville gerne vise, at mangfoldighed handler om andet og meget mere end køn, og at det er relevant for alle på CBS, både studerende, administration og forskere.

Derfor var der hele dagen fokus på netop diversiteten et af de steder, hvor vi tilbringer en stor del af vores voksne liv: arbejdsmarkedet og ikke mindst de virksomheder, vi arbejder for.

Diversitet som forretningsmodel

For hvordan arbejder danske virksomheder egentlig med mangfoldighedsledelse?

Det gør de, at dømme ud fra dagens mange indslag og apropos mangfoldighed, på meget forskellige måder.

Et af indslagene bød på en paneldebat blandt All Ears, Blindes Arbejde og Specialisterne. Virksomheder der alle har det til fældes, at de har mangfoldighed som deres forretningsmodel og for eksempel ansætter folk med synshandikap eller autisme til at løse henholdsvis telemarketing- og IT-opgaver.

Det klare budskab fra Sif Holst, der modererede debatten, og som er næstformand i Danske Handicaporganisationer, var da også, at handikap ikke nødvendigvis er lig manglende evne til at arbejde.

CBS ”worst in class” målt på kvindelige professorer

Ligesom tidligere år lagde teatergruppen C:NTACT vejen forbi for at fortælle personlige historier om det at høre til en minoritet, for eksempel som flygtning fra Syrien. 

C:NTACT træder op.

C:NTACT træder op. Instruktøren, Runi Lewerissa, i færd med at introducere forestillingen – på stolene fra venstre mod højre: Hamun, Serkan, Sarah, Dana, Mikkeline og Malthe.

Det samme gjorde rektor Per Holten-Andersen. Ikke for at komme med nogle personlige beretninger, men for at fortælle om arbejdet i det Diversity & Inclusion Council, som han oprettede i 2014.

Her er opgaven lidt i tråd med Diversity Day at fokusere på en bred forståelse af mangfoldighed. Men CBS kommer ikke uden om, at køn er et særligt indsatsområde, lød det fra rektoren.

CBS er nemlig ”worst in class”, når det kommer til antallet af kvindelige professorer, ifølge rapporten ”Anbefalinger fra Taskforcen for Flere Kvinder i Forskning”, der blev udgivet i fjor af Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Du kan læse rapporten fra taskforcen, som Per Holten-Andersen i øvrigt har været en del af, her.

Rektor: CBS går glip af talent

Med reference til et såkaldt saksediagram fra rapporten, pointerede rektor Per Holten-Andersen, at fordelingen af mænd og kinder på CBS er lige på både kandidat- og ph.d.-niveau.

Det samme gør sig gældende for adjunkter, men for lektorer falder antallet af kvinder til omkring 30 pct., mens kvinderne står for færre end 20 pct. af professoraterne.

Med andre ord: jo længere op ad karrierestigen, desto mere åbner grafen sig som en saks, fordi andelen af mænd stiger, og det modsatte gør sig gældende for andelen af kvinder.

Problemet for CBS er, at for få kvinder søger professoraterne.

- Flere kvindelige forskere er derfor ikke kun et spørgsmål om ligestilling. For vi ved, at når kvinder søger et professorat, har de større sandsynlighed for at få stillingen, hvilket betyder, at vi på nuværende tidspunkt går glip af en masse talent, fortalte Per Holten-Andersen.

- Der er med andre ord kvinder, som ville have fået stillingen, hvis de havde søgt den. Så som et mål i CBS’ udviklingskontrakt har vi at øge antallet af kvindelige ansøgere til professoraterne. Det vil vi blandt andet gøre ved at forsøge at nå bedre ud til dem i ansøgningsprocessen, uddybede han.

To verdener mødes

klokken cirka 12:30 overraskede studentermedhjælper Louise Nørring, der har stået for alt det praktiske omkring arrangementet, med en flashmob på bibliotekspladsen i Solbjerg Plads – den fremgik nemlig ikke af dagens program. Missede du den, kan du se et klip nedenfor eller på CBS OBSERVER’s Instagram-profil @CBSOBSERVER.

 

 

@cbscph's celebrating #IWD16 with a #DiversityDay #cbscph #ligestilling #genderequality #iwd16dk

En video slået op af Redaktionen for CBS OBSERVER (@cbsobserver) den

 

Eftermiddagens debat med repræsentanter fra Nordea, Maersk Line, IBM og ISS faldt tilbage på sidste års tema, om mangfoldighed i det hele taget kan betale sig.

Det herskede der ganske vist ikke nogen tvivl om blandt panelisterne, at det kan det, men som Lotte Hjortlund Andersen, chef for CSR og jobudvikling i ISS, nævnte for publikum:

- Jeg ved godt, at I alle synes, at mangfoldighed er det hele værd i sig selv, men vi er en virksomhed, og vi skal altså også tjene penge.

Til en Q&A-session forinden med 3 af CBS’ topforskere på området havde business case-tilgangen til diversitet ellers fået hårde ord med på vejen. Den marginaliserer minoriteter og ser ikke magtforholdet mellem dem, der inkluderer, og de inkluderede, var budskabet.

- Der findes et utal af studier, som ser på, om det kan betale sig med kvinder i ledelse. Jeg begynder at tage studierne seriøst, når de også spørger ind til, om det kan betale sig kun at have hvide, middelaldrende, heteroseksuelle mænd om bord, opsummerede og konkluderede lektor Annete Risberg fra Institut for Interkulturel Kommunikation og Ledelse (IKL).

Hvis du vil vide mere og holde dig opdateret på lignende events, kan du ’like’ Facebook-siden ”Diversity & Inclusion at CBS”.

Kommentarer

Måske sproglig diversitet kan blive et tema en dag.

Hvad synes du?

Det blev der faktisk snakket lidt om under Q&A med de tre CBS-forskere, fordi samtalen faldt på, at det ikke at kunne tale dansk kan blive en hæmsko for internationale medarbejder i danske virksomheder ift. at blive en del af ledelsen, der gerne bliver en klub for "os der kan sproget". Her blev det påpeget, at der er et behov for "a new normal", hvor virksomheden ser sproglig diversitet som en force - især hvis man har valgt at gøre fx engelsk til koncernsprog, eller hvis man opererer på markeder med andre sprog end dansk og engelsk - bare et eksempel. Ved ikke, om det var det, du havde i tankerne, men vil opfordre dig til at tage kontakt via CBS Diversity & Inclusion-siden på Facebook. Så kunne det måske blive et tema til næste års Diversity Day :)

Hvad synes du?