CBS-forsker med sundheds-laboratorium til Folkemøde

Skrevet af Mia Mathilde HansenJannick Friis Christiansen - Foto: Jannick Friis Christensen - 15. juni 2015 - 13:080 kommentarer
Modsat de politiske budskaber i valgkampen, var ballonerne ikke fyldt med varm luft, men med forhåbninger om en sundere og bedre by, der er til at leve i for alle, og CBS-lektor Karl-Heinz Pogner (IKL) som rorgænge

I samarbejde med blandt andre Novo Nordisk afholdt CBS-lektor Karl-Heinz Pogner på Folkemødets tredje dag et LivingCityLab, hvor temaet ’sund by’ var på dagsordenen. Målet var klart: at starte et netværk til udviklingen af visionerne for en ’livable’ by.

”Kom og arbejd som CityZens”, lød det opfordrende og samtidig også lidt udfordrende i det officielle program for Folkemødet. Den udfordring var der mange, som havde taget op – og med god grund.

SundBySundhed var den første af sin slags i en lang række af såkaldte LivingCityLabs. Formålet er at starte et netværk til at udvikle visionen af en livable by, som både turister og byboere er glade for at være i. Og eventen trak på et af Folkemødets helt store styrker, nemlig at folk mødes på kryds og tværs.

Der var således fremmødt ledere og administratorer fra både det offentlige og den private sektor såvel som byplanlæggere, arkitekter, politikere, cyklister, fodgængere og vinterbadere – kort sagt byboere og livsnydere med behov, ønsker og ideer til en sund by.

Men i stedet for at holde lange debatter, handler LivingCityLab om at arbejde med specifikke udfordringer for at finde konkrete løsningsforslag. Dét med hele byen som laboratorium.

En sundhedssludder som CityZens i det fri

De fremmødte, som var delt op i små diskussionsgrupper, fik da heller ikke meget mere end en halv time til at snakke udfordringer og løsninger, før de alle skulle samles for at dele, hvad de hver især var kommet frem til.

- Vi håber med denne gruppeøvelse i lidt uformelle rammer, at deltagerne vil tage nogle ideer med sig hjem og at de i øvrigt fortsætter med at holde kontakten og samarbejde efter Folkemødet, fortalte en tydeligt begejstret Karl-Heinz Pogner og tilføjede:

- Vi bruger al for megen tid på at tale om, hvordan og med hvem vi skal mødes og snakke med. Nu gør vi det bare.

Ud over ’folket’ deltog blandt andre den tidligere politiker og nuværende direktør for Cyklistforbundet Klaus Bondam, Executive Advisor og Head of Corporate Government Affairs i Novo Nordisk Morten Frank Petersen, samt repræsentanter fra Københavns og Lejre kommuner.

Taler med, ikke mod hinanden

Solens stråler tøede selv de mest pessimistiske hjerter, og de lidt løse rammer gjorde, at forbipasserende var tilbøjelige til at lægge vejen forbi og dele deres mening under træerne i skygge i for solen – ifølge Karl-Heinz Pogner en helt fabelagtig ramme at drøfte by og sundhed i.

Blandt de emner, som lå deltagerne på sinde, var mangfoldighed: Kan det for eksempel være rigtigt, at man står til at leve 8 år længere, hvis bare man flytter fra Nørrebro til Frederiksberg, selv om de to bydele grænser op til hinanden?

Man skulle da gerne kunne blive boende på Nørrebro og stadig have de 8 ekstra år at leve i, lod en af deltagerne forstå.

Ensomhed var også på dagsordenen. En størrelse, der er svær at kurere, men måske man kan nå ud til de medborgere, der føler sig ensomme, ved for eksempel at lave mad sammen? Og hvorfor ikke gøre det i de køkkener, der alligevel står tomme, når kommunens daginstitutioner er lukket om aftenen, foreslog en anden.

Jo, problemer var der nok af, men løsningerne var mindst lige så mange. Ifølge debatgrupperne er det blot et spørgsmål om at tage ansvar, og det kan CBS også være med til.

- Her kan man se, at hvis blot man taler med hinanden og ikke mod hinanden – også selv om der er valgkamp, så kan man faktisk ændre tankegangen omkring tingene, fortalte Karl-Heinz Pogner, som forventer, at nogle af tankerne fra dagens event munder ud i konkrete løsninger efter Folkemødet.