CBS hårdt ramt af tyverier

Skrevet af Naima Yasin Abdi - Foto: Anders Meldgård Kjemtrup - 6. marts 2012 - 14:4611 kommentarer
Det gælder om IKKE at levere det ubemærkede øjeblik...

Opdateret: Dagligt bliver der stjålet en bærbar, en taske eller en SmartPhone på CBS – især fra studerende. Men der stjæles også inventar, så som stole og malerier fra selve universitetet. Så pas på tyven!

Indrapporterede tyverier i massevis
CBS er i tiden ramt af mange tyverier – især SmartPhones og bærbare computere fra studerende, der ikke holder godt nok øje med deres ejendele. Men også inventar fra fællesområderne forsvinder – sidste uge i februar blev der for eksempel stjålet 11 stk. 7'er stole fra Solbjerg Plads og syv litografier fra Dalgas Have.

Der blev ifølge sikkerhedsinspektør Lars Bergø i december 2011 alene stjålet for hele 41.000 kr. i form af telefoner, tasker, bærbare og lignende fra studerende på især Solbjerg Plads. Tallet er sandsynligvis lavere end det virkelige, for det er kun baseret på de indberetninger, sikkerhedsinspektøren på CBS har modtaget, så der kan sagtens være tale om flere. Der løber dagligt indberetninger om tyverier ind fra studerende i fællesområderne – typisk CBS’ Bibliotek, undervisningslokaler og kantinerne.

Tilde blev bestjålet på under to minutter
Mens de fleste tyverier ikke bliver bemærket, sker det dog, at en vågen studerende eller medarbejder har øjnene åbne. Et eksempel er Tilde Skovgaard Pedersen, der læste til eksamen på Solbjerg Plads biblioteket om aftenen lørdag den 14. januar. Hun havde siddet et stykke tid på biblioteket med sin MacBook, en bog og hendes iPhone fremme – og da hun skulle på toilettet, bad hun en af sine sidekammerater om at holde øje med sine ting.

Mens hun var værk, var der en studerende et par siddepladser fra hende, der havde noteret sig en udefrakommende med en atypisk adfærd på biblioteket. Den mystiske person havde taget to tilsyneladende tilfældige bøger ned fra reolerne og sat sig ved et bord uden at tænde lyset, selv om det var forholdsvis mørkt på biblioteket. Den studerende blev mistænksom, fordi manden brugte mere tid på at kigge sig omkring end på at læse

Den udefrakommende fyr rejste sig med sin jakke over armen, gik over Tildes plads og lagde den over hendes plads. Da han tog jakken igen, hørte den mistænksomme studerende en lyd, men da den studerende ikke havde set ham tage noget, ville han ikke pågribe ham, men holdt øje med ham på hans vej videre.

Da Tilde kom tilbage på sin plads, henvendte den studerende sig til hende og bad hende tjekke, om hun manglede noget. Det gjorde hun – hendes iPhone, og de to løb hurtigt ned til udgangen, mens de gjorde anskrig om tyven til andre studerende. Det lykkedes Tilde, et antal studerende, bibliotekaren, servicemedarbejderen i informationen samt campus-betjentene at pågribe tyven, inden han slap væk.

Der findes ikke egentlige vagter på CBS
Sikkerhedsinspektør Lars Bergø påpeger, at CBS’ campus-betjentene ikke er vagter, blot bygnings/kontor betjente, som naturligvis skal komme til hjælp hvis man er i nød, lige som alle andre medmennesker. Det er også vigtigt at huske, at CBS’ bygninger er offentlige, hvor alle har adgang – det samme er biblioteket og CBS kan derfor ikke lave adgangskontrol.

- Jeg kan kun opfordre såvel de studerende som de ansatte på CBS til at være ekstra opmærksomme på gæster uden egentlig ærinde. Hvis nogen bemærker noget, skal de selvfølgelig straks melde et til Campus Desk, en medarbejder eller undertegnede. Vi har alle et ansvar for at hjælpe hinanden, siger Lars Bergø.

’BEWARE OF THIEVES’ kampagne på vej
Det er som nævnt ikke kun de studerende, der bliver berøvet, og CBS selv mistede som nævnt på kun en uge 11 Arne Jacobsen 7'er stole fra Solbjerg Plads og 7 litografier fra Dalgas Have. Dette skete i fuldt dagslys, hvor tyvene kom, tog og sejrede.

Sikkerhedsinspektør Lars Bergø er derfor i gang med at lancere en kampagne med skarpt fokus på tyve og tyverierne. Opfordringen ’BEWARE OF THIEVES’ vil således præge såvel bordskilte og infoskærme som naturligvis intranettet i den kommende tid.

Der kommer også mere overvågning på CBS - allerede nu er der sat flere overvågningskameraer op i Kilen, og der kommer også flere i alle biblioteksområderne. men dermed slutter intensiveringen af overvågningen ifølge sikkerhedsinspektør Lars Bergø ikke.

Den største sikkerhed: Pas på jeres shit! Overlad det ikke til andre at holde øje med det! Forsikringen dækker ikke ved simpelt tyveri!
 

Kommentarer

Stor forståelse for at CBS er et offentligt sted, og biblioteket på SP ligeså, og derfor er det SVÆRT at udføre en bestemt form for adgangskontrol. Men at lægge ansvaret over på de studerende, og indirekte sprede en form for frygt blandt CBS'ere ved at sige; "nåh ja, der er ikke så meget vi kan gøre ved det - tyvene vil jo være der, såeh >>Pas på jeres shit!<<, er da noget af en falliterklæring efter min mening.

Niks - en SÅ passiv fremgangsmåde er da dømt til at fejle. Der må da kunne gøres ET ELLER ANDET, fra CBS' side, så vi studerende kan færdes trygt og sikkert, og sikkert kunne lade vores ting stå på biblioteket i 2 minutter mens man er på toilettet f.eks. Det mindste CBS vel kunne gøre er at lave en afstemning om øget overvågning på de mest "udsatte" steder, såsom biblioteket på SP - hvis de studerende stemmer for, så er der vel kun een forhindring; at CBS punger ud til noget overvågningsudstyr!

Hvad synes du?

Øh, en smule pubertært valg af slogan. Det er altså ikke det lokale gymnasium, som er ramt af tyverierne.
Hvis man ikke kan lave en adgangskontrol, som fx at tjekke ind på biblioteket med sit studiekort, så må CBS personale være mere fokuserede på "mistænkelige typer". Dertil må vi studerende hjælpe hinanden ved at holde øje med hinandens ting.
At bruge energi på et "shit"-kampagne, er da spild.

Hvad synes du?

@anonymous:

1: Der kommer øget overvågning - afsnittet var ikke kommet med i artiklen, men er nu sat ind sidst i artiklen.

2: , Det er dårlig stil at kommentere anonymt. Generelt tillader CBS OBSERVER ikke anonyme kommentarer og sletter dem uden videre. I dette enkeltstående tilfælde lader vi dog den anonyme kommentar stå.

Bjørn Hyldkrog
ansvarshavende redaktør

Hvad synes du?

Det er nu tilladt for studerende også at tænke selv. Selvfølgelig er det dybt beklageligt og irriterende at udefrakommende render rundt og stjæler udstyr fra studerende. Men hvis man skal på toilettet i 2min er det altså tilladt at tage sin dyre mobil med og ikke lade den ligge på sin plads til fri skue for alle og enhver. Der er ingen grund til at friste svage sjæle.
Computeren kan man så ligge i tasken så den heller ikke ligger frit fremme, eller ligge den på sidemandens bord. Dyrt computerudstyr at let omsætteligt og bør derfor ikke ligge frit fremme. Som artiklen også nævner dækker forsikringen ikke, så det kan blive en rigtig dyr fornøjelse. Selvfølgelig er det prisværdigt at tilliden mellem de studerende virker stor, men en offentlig institution rummer også andre end studerende og nogle af dem har desværre set CBS som et slaraffenland.

Hvad synes du?

CBS skal selvfølgelig bare have overvågning ALLE steder!!! Det er jo kun dem, der ikke har rent mel i posen, der kan være imod dette. Danmark har en ubehagelig tendens til at tage bedre hånd om folk, der laver kriminalitet, det gælder så vel grov som småkriminalitet. Det kan kun gå for langsomt!!

Hvad synes du?

@Sofie Skovbo, må jeg anbefale dig at læse Michel Foucault - Overvågning og Straf.

Jeg mener ikke kamera-overvågning er vejen frem. Det er reaktionært, der sidder jo ikke en person og kigger på skærmene hele tiden. Hvis man er tyv er det ikke sværere end at tage en kasket på, og så kan et kamera ikke identificere en. Overvågning stopper jo ikke tyverier, det er en total misforståelse.
Til gengæld skaber overvågning selvovervågning, og det vil begrænse min adfærd på biblioteket - på trods af at jeg har rent mel i posen.

Hvad synes du?

Kameraovervågning har vi på CBS rundt omkring, men for at kunne bruge det præventivt skal der sidde mennesker nok foran skærmene til at alt kan observeres hele tiden, samt at de der sidder og kigger med øjebliks varsel kan befinde sig på gerningsstedet og gribe ind. Det vil aldrig ske!
Det er ikke fair at man skal rende og være utryg om sine ting bare fordi man skal på toilettet i to minutter, men det er virkeligheden vi befinder os i og det er i sidste ende den man er nødt til at forholde sig til.
På CBS kunne din sidemand være bedre til at hjælpe. Går en pige på toilettet og står der pludselig en mand og fumler med sin jakke ved hendes plads, kunne man så ikke håbe på at der i det mindste blev stillet spørgsmål?

Husk også at loven ikke tillader en CBS ansat at kigge på tyvens person, med mindre den ansatte (betjent) selv har observeret din iphone forsvinde ned i tyvens lomme.

Jo mere der bliver stjålet, desto flere tyve tiltrækker vi, rygtet spredes at CBS har velhanvende men naive studerende med lækre mac produkter i overflod.
Hvis trenden skal vendes er alle nødt til at tage del, det er ikke alene CBS der skal "stramme an", hver studerende bør tænke sig om også for sin sidemand på studiepladsen i biblioteket. Sig noget til den der er ved at forlade sin iphone i to minutter, det er den eneste effektive metode (og så er den gratis).

Hvad synes du?

Hvad med at bære synligt studiekort når man er på campus, så kan man nemt se hvem der ikke hører til. Der findes ikke mange virksomheder som ikke bruger denne løsning.
Og hvorfor skal CBS være offentlig tilgængelig? Det synes jeg er lidt mærkeligt!

Hvad synes du?

Hmm...på det universitet jeg gik på da jeg læste min bachelor, skulle vi bruge vores studiekort for at komme ind imellem kl. 18 og 07 så vidt jeg husker. Det var da meget smart, for hvis der så skete noget, ville man måske undgå at knap så mange uvedkommende fandt vej til campus?
Mit forslag ville være at man indførte begrænset adgang til netop de steder hvor tyverierne er flest, og i det hele taget de steder der indeholder værdier, som f.eks. 7'er stole med mere.

Hvad synes du?

I have read the article and following question came to my mind: how can students secure their laptop, so that they can go to the toilet/have lunch/take a call without fearing their precious work instrument will be gone when they come back?
I own a notebook lock, which basically functions as a cable which locks your computer on to someting fixed (heater, for example). However, I find myself often in the situation of not finding a secure, fixed 'anchor' to use with my lock.
I therefore suggest that CBS install something on each library table which facilitates the use of a notebook lock.

Hvad synes du?

Langt hen ad vejen, er dette "tyveri" problem ens eget ansvar, men jeg er helt enig med ytringerne om kontrol med studiekort for at komme ind på SP bib. Om ikke andet, så for et begrænset tidsinterval som fx. 09.00 - 16.00 således det kun er for CBS-studerende. Det vil samtidigt reducere et andet problem - nemlig pladsmangel.

Hvad synes du?