CBS Students ønsker status quo på SU-området

Skrevet af Jannick Friis Christensen - 14. januar 2013 - 10:103 kommentarer
"Mange studerende på CBS benytter SU’en til netop at skrue op for studierelevante aktiviteter, der giver en uvurderlig merkvalifikation", skriver Students nyvalgte formand, Philip Hardø i en pressemeddelelse.

SU-debat: Nyvalgt formand for CBS Students Philip Hardø håber på en ny diskurs væk fra snak om fjumreår og SU-rytteri, og opfordrer regeringen til at bevare SU-systemet i sin nuværende og fleksible form.

Philip Hardø, formand for CBS Students, opfordrer i en pressemeddelelse regeringen og Folketingets øvrige partier til at bibeholde det nuværende SU-system. Han ønsker at italesætte den fleksibilitet, som han mener det nuværende SU-system leverer.

"Vi kan med det nuværende SU-system kombinere vores uddannelse med relevante internships, udvekslingsophold og studiejobs", forklarer Philip Hardø i pressemeddelelsen, og fortsætter:

"Mange studerende på CBS benytter SU’en til netop at skrue op for studierelevante aktiviteter, der giver en uvurderlig merkvalifikation."

Ønsker ny diskurs om SU nødvendig
Reaktionen kommer i kølvandet på en række udtalelser fra formanden for Konservative Studerende på Frederiksberg, Merete Scheelsbeck, der helt konkret foreslår en fjernelse af loftet over fribeløbet, der ellers dikterer, hvor meget studerende må tjene ved siden af deres SU, og som på videregående uddannelser ligger på 9.043 kr. om måneden.

Forslaget står dog ikke alene, for Konservative Studerende ønsker også at fjerne det sjette års SU til uddannelser normeret til kun fem år, og de er også inspireret af vores svenske naboer, hvor studerende kun får SU i ni måneder af året, da resten betegnes som ferieperioder.

"Den nuværende diskurs om ”fjumreår”, ”spildtid” og ”SU-rytteri” dækker på ingen måde virkeligheden på CBS. Vi er som studerende karakteriserede ved at være engagerede, hårdtarbejdende og enormt målrettede", skriver Philip Hardø, der selv studerer International Business and Politics (IBP) på tredje år.

En samlet studenterbevægelse imod nedskæringer
Med Philip Hardøs udmeldinger lægger CBS Students sig tæt op ad en samlet studenterbevægelse, der anklager regeringen for direkte løftebrud, hvis det sjette års SU bliver beskåret.

- Der er mange gode grunde til at skulle bruge et år ekstra. Næsten ingen af dem handler om dovenskab. Et forkert studievalg eller barrierer i systemet ved overførsel af merit kan eksempelvis skabe uventede forsinkelser, udtaler Jakob Ruggaard, der er formand for interesseorganisationen Danske Studerendes Fællesråd.

CBS Students' formand Philip Hardø har derfor heller ikke meget til overs for de seneste dages debat på Politiken, hvor analyseredaktør Poul Aarøe Pedersen fremhæver det, han kalder den sociale skævvridning i de nuværende SU-regler da der, efter Poul Aarøe Pedersens mening, tages fra de fattige og gives til de rige.

- Det er kritisabelt, at CBS igen skal tvinges til at tage en medicin, når vi ikke har symptomerne. Langt de fleste af CBS’ kandidater gennemfører på normeret tid plus 1 år, hvilket pt. er regeringens egen målsætning. Skal man problemerne til livs, ligger indsatsen ikke på CBS, påpeger Philip Hardø.

Students vil hellere diskutere skæv fordeling af basismidler
Poul Aarøe Pedersen mener, at man tilhører samfundets top, hvis man først er trådt ind på en kandidatuddannelse, hvorfor ”kun et formørket sind kan støtte ressourcestærke studerendes ret til seks års uddannelsesstøtte”. Det har CBS' Students formand en lidt holdning til:

- Poul Aarøe må have fået SU-systemet i den gale hals: SU’ens store kvalitet er netop, at den gør det muligt for alle studerende at dygtiggøre sig, siger Philip Hardø, men anerkender dog:

- Derimod rammer han fuldstændig hovedet på sømmet med sin anden pointe: Kvaliteten af især de samfundsvidenskabelige og humanistiske uddannelser, som CBS udbyder, er udfordret. Her kan man tale om en fuldstændig åbenlys skæv finansiering: CBS modtager for eksempel langt færre basismidler end alle andre danske universiteter – det er her, politikerne burde tale reformer.
 

Stikord 

Kommentarer

Det er ærlig talt trist, at formanden for CBS Students ikke i højere grad evner at tænke sig om.

SU'en koster over 17 mia. danske kroner og har ingen beviselig effekt. Faktisk er andelen af børn fra arbejderfamilier på universitet faldet ret markant de seneste godt 10 år, og der er 11 gange flere akademikerbørn på universiteterne end arbejderbørn.
Tværtimod ville man få flere gavnlige effekter af at lade de studerende selv skulle være med til at finansiere deres uddannelse. At de studerende skulle låne til deres uddannelse ville sikre, at de havde højere incitament til:
1) Komme hurtigst muligt gennem uddannelsen
2) Have studiejob
3) Få gode karakterer

Hvis man i stedet brugte pengene på at sætte skatten ned, ville man tillige øge incitamentet til at tage en uddannelse og øge arbejdsudbuddet.

Hvorfor formanden for CBS Students har en så snæver og umiddelbart ugennemtænkt holdning til SU kan vel næsten kun tilskrives, at han mener, det er andres opgave at finansiere hans tilværelse. Det er en lidt trist og lettere socialistisk tilgang.

Hvad synes du?

Mit indtryk er, at mange unge fråser om sig med SU'en. I stedet burde de nok blive bedre til at kigge på deres økonomi og spare pengene andre steder.
Fx. ved at spare pengene på transport og tage cyklen i stedet. Lade være med at købe unødvendig stor TV-pakke. Indhente <a href="forsikringstilbud">https://www.forsikringsportalen.dk/">forsikringstilbud</a> i stedet for at betale overpris. Træne på udendørs <a href="tr">http://politiken.dk/motion/guides/ECE648796/find-fitnessredskaberne-uden...æningsanlæg</a> i stedet for at bruge 300kr på fitness om måneden.

Hvis man så lidt mere realistisk på alle de faster omkostninger imens man studere, så mener jeg også, at der rent faktisk er meget at hente. Så meget at den nuværende SU faktisk er rigtig højt sat for en alm. studerende.

Hvad synes du?

Kan se mine links ikke rigtigt fungere. Men min anbefaling var at kigge på https://www.forsikringsportalen.dk/ til at indhente forsikringstilbud, eller på Politikkens artiklen omkring udendørstræning på http://politiken.dk/motion/guides/ECE648796/find-fitnessredskaberne-uden...

Kan desuden nævne, at jeg som studerende også sparede rigtig meget ved at handle ind i discountbutikker og kigge efter tilbud. Mit gæt er man nemt kan spare 500kr, hvilket er 10% af SU'en bare på madbudgettet!

Hvad synes du?