CBS-studerende vil ulønnet praktik til livs

Skrevet af Jannick Friis Christensen - Foto: PraktikLøn - 26. maj 2015 - 11:420 kommentarer

Stud.soc. Malte Hertz Jansen slår under parolen ”Praktikløn – fordi vi er mere værd end 0 kr.” et slag for lønnet praktik til studerende. Alt for mange studerende er bange for at stille krav om løn til deres praktiksted, mener han.

Praktikløn glimrer ved sit fravær

”Tillykke! Du er en rigtig god match for vores arbejdsplads. Vi vil meget gerne ansætte dig.”

”Ej hvor fedt! Hvad er lønnen?”

”Du starter på mandag!”

Ovenstående er en tænkt, men ikke helt uvant situation for landets studerende, når de søger praktik.

For hvor der i almindelige stillinger helt naturligt følger løn med, så er den del af samtalen i mange tilfælde sparet væk, når der er tale om et praktikforløb.

Lønnen? Hvilken løn?

Det vil stud.soc. i Politisk Kommunikation og Ledelse (PKL) Malte Hertz Jansen nu gøre noget ved.

Han er derfor gået sammen med vennen Jens Bastian Kjar, der er nyuddannet fra RUC. Sammen har de startet Facebook-siden PraktikLøn, hvor de arbejder for løn under ansættelse for studerende, der er i praktik.

På siden opfordrer de to initiativtagere deres medstuderende til at dele stillingsopslag, hvor lønnen er lig nul, så de sammen kan lægge pres på praktikstederne og lidt insisterende spørge ”Hvad er lønnen”?

Det har på få dage givet over 800 ’likes’ og en række erklæringer om støtte fra både studenterorganisationer og fagforeninger, herunder Danske Mediestuderende og DM Studerende.

Studerende er bange for at stille lønkrav

Ifølge Malte Hertz Jansen er der behov for et fælles talerør som PraktikLøn for at få sat fokus på brugen af ulønnede praktikanter i det private erhvervsliv såvel som i den offentlige sektor.

- Studerende gør det jo ikke selv. De ser praktikpladsen som en mulig kommende arbejdsgiver og er bange for at komme til at virke besværlige, hvis de spørger ind til lønforhold, fortæller Malte Hertz Jansen.

I kampen om at få erfaring på CV’et – en erfaring som arbejdsgivere gerne efterspørger hos nyuddannede kandidater – føler mange studerende sig derfor nødsagede til at arbejde gratis, mener han.

- Det er jo bare ikke normal gældende praksis at ansætte ulønnede medarbejdere, men det er åbenbart helt acceptabelt, hvis medarbejderen er praktikant, forklarer Malte Hertz Jansen og uddyber:

- Arbejdsgiverne forsøger ofte at dække sig ind med, at det kun er et halvt år, eller at den studerende har ret til SU under praktikopholdet, men det er jo ikke et argument for ikke at betale nogen løn. Så skulle et barselsvikariat jo også være ulønnet.

Journalistpraktikanter får 16.000 kr. om måneden

En af de praktikstillinger, hvor Malte Hertz Jansen har spurgt ind til den manglende løn, kommer fra DRs P1 Eftermiddag.

Her søger DR en universitetspraktikant, der blandt andet skal hjælpe med researchopgaver, reportager og tilrettelæggelse af interviews til både egne og radioværternes indslag.

Praktikanten kommer med andre ord til at indgå i det daglige journalistiske arbejde på redaktionen. Men modsat DRs 65 journalistpraktikanter, som takket være en overenskomst med Dansk Journalistforbund får en løn på 16.000 kr. om måneden, så kan universitetspraktikanten se frem til 0 kr. i lønningsposen.

Redaktionschef på Kulturredaktionen, Ida Holten Ebbesen, begrunder over for CBS OBSERVER lønforskellen med, at journalistpraktikanterne har halvandet års uddannelse i journalistisk håndværk med sig, når de starter i praktik.

Hun bemærker yderligere, at journalistpraktikanter oftest også er hos DR i halvandet år. Den længere praktikperiode – sammenlignet med typisk et halvt år for universitetsstuderende – gør, at journalistpraktikanterne får mere erfaring og derfor også bidrager tilsvarende.

Opstrammede SU-regler gør kun skidt værre

Malte Hertz Jansen har selv valgt al ulønnet praktik fra. Til gengæld har han oplevet flere af sine medstuderende komme i saksen økonomisk, fordi de ikke kunne beholde deres studiejob under praktikken og må låne penge i stedet.

Denne oplevelse stemmer overens med en Djøf-undersøgelse, som viser, at kandidatstuderende i gennemsnit bruger 102 pct. af SU’en alene på husleje.

De nuværende SU-regler gør ganske vidst, at studerende i praktik ikke må modtage løn uden at blive modregnet i SU’en – med mindre der er dokumentation for ekstra omkostninger i forbindelse med praktikken, men som Malte Hertz Jansen påpeger:

- Det forhindrer selvfølgelig ikke arbejdsgiver i at betale en ordentlig løn.

Han håber, at PraktikLøn-siden kan være med til at få flere studerende til at regne med løn under praktik i stedet for blot at håbe på det. Lønnens størrelse – det er en anden sag.

Du kan via PraktikLøn på Facebook se kommentarerne til og selv kommentere på P1 og andre praktiksteders ulønnede stillingsopslag.