CBS’ talekonkurrence er god eksamenstræning

Skrevet af Lea Gerhard Porsmose Hansen - Foto: Jørn Albertus - 24. november 2014 - 11:330 kommentarer
Fra talekonkurrencen i 2010 på CBS.

Tirsdag den 2. december fra 14.45 til 18.00 stiller 6 IMK studerende op til kamp om førstepladsen i CBS' årlige talekonkurrence. Konkurrencen markerer afslutningen på faget Oral Communication og skal give de studerende konkret erfaring med, hvad der virker i det mundtlige rum.

De fleste studerende har gennem deres uddannelsesforløb prøvet kræfter med diverse klassefremlæggelser, men når der pludselig er 200+ mennesker, der kigger forventningsfuldt op mod scenen, er det noget helt andet. 

Dertil skal man så se 3 kritiske dommere, som skal vurdere talerne på alt fra kropsprog over udtale til den konkrete tekst i øjnene. Så de 6 modige studerende har masser at leve op til, og niveauet vil være højt. Og som tilskuer kan man lære en hel masse om, hvad der gør en god tale.

God inspiration til mundtlige eksaminer

De færreste regner nok med at skulle op og holde tale foran så mange mennesker, men mange af de samme ting, som virker i den situation, kan være yderst brugbare i mundtlige eksaminer – og det er noget, alle studerende skal prøve kræfter med i en nær fremtid.

Alle studerende er velkomne til at komme forbi den store foredragssal i Dalgas Have, når de 6 studerende indtager scenen og viser, hvordan man laver en god mundtlig præsentation.

- Det er ikke kun dem, der holder talerne, som kan få noget ud af konkurrencen. Det er en supergod måde at få en forståelse af, hvad der virker godt i det mundtlige rum, så der er masser af inspiration at hente til de mundtlige eksaminer, siger Annette Hoffskov, som har arrangeret årets konkurrence.

Selve emnet er op til den enkelte taler, men eftersom de studerendes fremtidige arbejde kommer til at have fokus på at overbevise tilskuerne, er det ligeledes målet i konkurrencen. Det er altså ikke nok bare at stille sig op og informere, talen skal påvirke og flytte lytteren.

Illustrerer de studerendes udvikling

- Vi afholder konkurrencen dels for at afslutte faget Oral Communication på en festlig måde, men også for at de studerende kan se, hvor langt de har rykket sig på et semester, og hvad man kan få ud af at arbejde med retorik, siger Annette Hoffskov og pointerer:

- Og så er det jo også en rigtig stor oplevelse for de studerende at tale foran så mange mennesker – og et dommerpanel.

Det er 12. gang, talekonkurrencen bliver afviklet på CBS, og i tidernes løb har der været mange forskellige talere, emner og dommere inde over. Fælles for dem alle har været den særlige stemning, der kommer, når man stiller nervøse studerende op foran en sal af venner, som hujer og klapper.

I år vil der, mens dommerne voterer, være lidt vin og brød i foyeren til alle de fremmødte. Det giver også rig mulighed for, at man kan snakke indbyrdes om, hvad der virkede godt i talerne. Derefter vil der være en officiel prisoverrækkelse for at afslutte konkurrencen.

Retorisk erhvervserfarne dommere 

Dommerpanelet består af 3 dommere, som alle har tilknytning til erhvervslivet: Heidi Jønch Clausen (adjunkt, SDU), Kell Jarner Rasmussen (administrerende direktør for Rhetor og ansvarshavende redaktør på Kommunikatøren) og Thea Sejr Hansen (underviser på Retorik på KUA og ejer af Retorisk Tale).

Det er ikke kun for syns skyld, der er nedsat et dommerpanel. Ud over at afgøre, hvem der vinder konkurrencen, byder de også ind med deres vinkel på, hvad der gør en god tale.

- Dommerne er klassiske retorikere og er et bevis på, at man godt kan leve af mundtlig formidling. De har alle 3 forskellig tilknytning til erhvervslivet og bruger retorikken i deres hverdag, siger Annette Hoffskov og uddyber:

- De er derfor superkompetente og kan byde ind med nogle skarpe observationer og erfaringer, når de giver alle 6 finalister I talekonkurrencen feedback og uddeler præmier til vinderne.

Info 

Hvordan lød det så de andre år?

Som tidligere nævnt er det ikke første gang konkurrencen bliver afholdt, og CBS OBSERVER har været med nogle af de tidligere år, lyt med her:

fra 2010: http://cbsobserver.dk/sites/default/files/soundslides/talekonkurrence10/...

fra 2009: http://cbsobserver.dk/billeder-og-lyd-fra-talekonkurrencen

fra 2008: http://cbsobserver.dk/sites/default/files/soundslides/talekonkurrence08/...