China Day viste vejen til studier og studieliv i Kina

Skrevet af Sidsel Green - Foto: Sidsel Green - 4. november 2013 - 11:350 kommentarer
Tre studerende svarede på spørgsmål om alt fra professorer på universitetet til bylivet i Beijing - to var i Danmark i forbindelse med praktik, mens den tredje, Martin Kyvsgaard, var med på storskærm via Skype direkte fra sit kinesiske kollegieværelse.

I sidste uge CBS og Sino-Danish Center (SDC) dørene op for China Day. Dagen gav god indsigt i, hvordan CBS-studerende kan tage deres kandidatgrad i Kina, verdens hurtigst voksende økonomi.

Et tilløbsstykke med mange relevante indslag
Ovnhallen dannede rammer, da CBS tirsdag den 29. oktober inviterede til China Day. Alle universitetsstuderende samt -undervisere med en særlig interesse i Kina, og specielt dansk-kinesiske relationer var inviteret.

I løbet af dagen blev forholdet mellem fyrværkeriets og frikadellens hjemlande belyst fra flere sider. Blandt andre fortalte Kjeld Erik Brødsgaard, professor ved Asian Research Center på CBS, om det politiske og økonomiske samarbejde med Kina, mens Trine Kruse Hansen, Procurement Director for Coloplast, fortalte om forskellene på at drive forretning her og der.

Fremmødet var rigtigt pænt, og mange studerende – også fra andre universiteter end CBS – havde valgt at tage turen til Porcelænshaven i forbindelse med arrangementet. For de fleste var det særligt punktet om at tage sin kandidatgrad i Beijing, der vakte interesse.

Tag en hel overbygningsuddannelse i Kina
CBS OBSERVER har tidligere skrevet om muligheden for at studere i Kina og få en double-degree fra GUCAS (et kinesisk universitet i Beijing) og CBS eller Aalborg Universitet, alt afhængigt af om man vælger at studere Public Management and Social Development eller M.Sc. in Innovation Management. De er 2 af de i alt 7 kandidatuddannelser, SDC udbyder i Beijing.

I løbet af arrangementet blev der flere gange gjort reklame for disse uddannelser. Tre studerende, der havde været af sted med SDC, stod klar til at fortælle og svare på spørgsmål om fordele såvel som ulemper ved at studere i Kina:

- I alle timer er vi både danske og kinesiske studerende til stede. Vi bor også sammen i dorms tilhørende skolen, og det er enormt givende med to perspektiver på alle diskussioner. Jeg har mødt så mange fantastiske mennesker, fortalte Martin Kyvsgaard, som var med på storskærm via Skype. fra Kina.

Martin, som studerer Innovation Management i Beijing, fortalte, at han er ret så begejstret for sit kinesiske studieliv.

Livet i Kina er dog ikke lutter lagkage
SDC-repræsentanterne var alle enige om, at det er utroligt givende og spændende at tage til Kina for at tage sin kandidat. Men man skal også overveje bagsiden af medaljen.

- Kina er enormt forurenet. Jeg købte en maske og gik med den hver dag. Desuden er samarbejdet om uddannelserne forholdsvist nyt. Man skal derfor være klar på at være first mover og overkomme en del strukturelle problemer, forklarede Jakob Meyer, som har skrevet sin ph.d. på SDC i Beijing.

- Alting er anderledes. Men du lærer hurtigt at sige ’not spicy’ på restauranterne, og du finder ud af, hvor du kan pushe instant-kaffe. Du har jo et kæmpe dansk netværk, og det er bare om at udnytte det, supplerede Martin Kyvsgaard fra storskærmen.

Et par gode råd på vejen
Gik du glip af China Day, men har alligevel fået blod på tanden for at tage din kandidat derovre? Du kan læse mere om SDC’s uddannelser her og her.

Vælger du at tage af sted, havde Trine Kruse Hansen fra Coloplast, som har været bosat tre år i Kina, et par gode råd med på vejen.

- Den største tjeneste, du kan gøre dig selv, er at lære sproget og kulturen at kende. Respekt betyder rigtig meget, og kommunikation er nøglen til alting, fortalte Trine Kruse Hansen og tilføjede:

- Vær tålmodig! Bureaukrati i Kina vil slå dig ihjel – men har du en langsigtet plan og er tålmodig, lover jeg dig dog, at du nok skal overleve.