Vil du spare penge? Så tag et SU-lån…

Skrevet af Miel Pedersen - Foto: © Ginasanders | Dreamstime.com - 20. august 2012 - 12:357 kommentarer
En bachelor- eller kandidatgrad er rigtig god at have, når man skal etablere sig efter endt uddannelse - det er små 175.000 kroner på bankbogen også.

En anbefaling om at gå ud og låne, bare fordi man kan, er ikke just god latin anno 2012. Men så længe man ikke optager det som et forbrugslån, kan SU-lånet være en rigtig god fidus.

Dumt at leve for lånte penge – spar dem op!
Som økonomisk ansvarlig CBS-studerende har du garanteret allerede lært at man skal holde sig langt væk fra at låne. Det er langt hen ad vejen også en rigtig god idé. Men…

Som studerende er man så privilegeret, at staten tilbyder et såkaldt SU-lån. Med det kan man, som taksterne er lige nu, få udbetalt 2.897 kroner om måneden hver måned i op til seks år (antal år du har på dit SU klip).

Formålet med lånet er selvfølgelig ikke at bruge det på øl i Nexus. Man skal slet ikke bruge dem. Pointen er at lægge pengene til side og spare dem op.

Eminente afdragsvilkår til absolut bund-rente
SU-lånet koster kun fire procent i rente i den tid du optager lånet (altså mens du studerer). Og renterne skal sammen med lånet først tilbagebetales fra den 1. januar et år efter udgangen af det år, hvor din uddannelse slutter.

Så hvis din uddannelse for eksempel slutter den 30. juni 2012, skal du først begynde at betale lånet tilbage den 1. januar 2014.

Så snart du begynder at betale lånet tilbage, falder renten til diskontoen (Nationalbankens udlånsrente)plus én procent. Diskontoen ændrer sig relativt ofte, men den lå i december 2011 på 0,75 procent og var i juli 2012 helt nede på 0,00 procent.

Renten på et SU-lån under tilbagebetaling er altså lige nu kun på én procent (1 %!).

Det gælder om at låne pengene UDEN at bruge dem
Men selv om et SU-lån dermed lyder attraktivt, skal man alligevel tænke sig om.

- Man kan ikke udelukke, at det at optage lån det første år forretningsmæssigt kan være skidt idé på grund af den lave rente. Men jo tættere på afgang, jo bedre forretning, og går man på sidste år af sine studier, vil jeg bestemt anbefale at optage SU-lånet, såfremt man lægger det til side, fortæller Michael Møller, der er professor ved Institut for Finansiering på CBS.

Michael Møller anbefaler, at man finder en bank, der giver en god indlånsrente mod, at man binder pengene to-tre år – og så gøre netop det.

Nyuddannet med 170.000 kroner på bankbogen
Optager du et SU-lån fra første måned, vil du på den måde kunne spare 173.820 kroner op på fem år. Det er nok til en god udbetaling til en andelslejlighed eller ejerbolig – til en langt billigere rente, end du ville kunne få nogen andre steder.

- Det er en rigtig god idé at se fremad og altså ikke kun se på, hvad man har brug for lige nu. De fleste vil jo gerne ud og købe en lejlighed, når de er færdige med at studere, og tilbuddet med en så lav rente er ikke et, der kommer igen, påpeger Michael Møller.

Hvor lang tid du har til at betale lånet tilbage, afhænger af, hvor meget du vælger at låne. Men hvis du låner på alle dine klip, har du op til 15 år til at tilbagebetale.

Hvis du vil vide mere om SU og SU-lån så tjek www.su.dk og/eller lyt til professor Michael Møllers kongeforelæsning om selvsamme her.

Kommentarer

"Når du er færdig med din uddannelse, forrentes din gæld efter diskontoen plus et tillæg (på højst 1 procent) eller minus et fradrag. Tillægget/fradraget fastsættes hvert år på finansloven. " - http://www.su.dk/SULaan/tilbagebetaling/renter/Sider/default.aspx

Hvilket betyder at den, i teorien, godt kan være lavere end diskontoen.

Hvad synes du?

Men hvis du skal finde en konto hvor du kan låse pengene skal du jo indbetale en sum fra dag et og det koster gebyr at ændre i den sum så der er jo kun en fidus hvis man kunne få beløbet udbetalt på en gang i stedet for rater, eller hvis man har pengene i forvejen.

Hvad synes du?

Alternativet til en fastlåst højrentekomto er jo, at sætte pengene i værdipapire eller råstoffer, og dermed forrente dem aktivt. Man kan snildt forrente dem relativt konservativt (sikkert) til langt over 4%
tak for tippet - jeg tror, at jeg vil gøre brug af muligheden!

Hvad synes du?

God artikel. Hvis man har en gennemtænkt plan for hvordan der skal opspares/investeres, tror jeg også det kan være en rigtig god ide. Problemet med det, er måske bare at man som studerende, ikke altid kan forudsige hvordan ens økonomiske situation vil være over de næste 6 år. Hvad der startede som en investeringsplan, kan derfor måske ende med forbrug. Jeg har også skrevet lidt om fordelene og ulemperne ved et SU-lån. Det kan i læse her http://www.mikonomi.dk/laan-penge/su-laan/

Hvad synes du?

Interessant artikel som i teorien kunne fungere for nogen! Penge er bestemt ikke det, man har flest af som studerende, og fristelsen for at bruge af dem, man måtte have, ville for langt de fleste være for stor.

Det er en super ide at optage et SU-lån og ikke se det som et forbrugslån, men mange studerende ville simpelthen falde i og begynde at bruge af pengene.

Det er lige så nemt at optage et SU-lån, som det er at optage et kviklån, men man skal bare lade være, med mindre at det er strengt nødvendigt.

Hvad synes du?

Der er desværre for mange unge der vælger at låne penge, uden at have helt styr på de skjulte gebyrer og afgifter.
Husk derfor altid at sammenligne ÅOP, hvis du skal optage et lån. Når man skal låne penge er det altid en god idé at snakke med sin bank som det første. Hvis du alligevel beslutter dig for at optage et forbrugslån, så brug sider som denne http://www.samlino.dk/forbrugslaan til at sammenligne ÅOP.

Hvad synes du?

Snak altid med din bank inden du tager et lån andre steder. De kan som regel vejlede og hjælpe dig til det bedste lån.
Hvis du alligevel skulle overveje at ansøge om f. eks et forbrugslån er det en rigtig god idé at sammenligne ÅOP. ÅOP står for årlige omkostninger i procent, og dækker over alle udgifter i forbindelse med lånet. Du kan bla. sammenligne ÅOP her http://www.samlino.dk/forbrugslaan

Hvad synes du?