Overvågningsvideo: se tyv stjæle to bærbare

Skrevet af Jørn Albertus - Foto: CBS' overvågningskamera - 3. december 2012 - 16:5123 kommentarer
Computertyveri på Kilen fredag den 30. november 2012.

I fredags fik to kvindelige studerende stjålet deres MacBook Pro computere i Kilen, mens de hentede mad i kantinen. Se hvordan det gik til på videoen og pas på dine ting!

Der sker flere og flere tyverier på CBS. Sikkerhedschef Lars Bergø oplyser, at bare inden for de seneste to uger har der været tre tyverier om dagen i CBS’ bygninger. Han opfordring til alle er klar:

- Pas på dine ting! Få andre til at holde øje med din taske, pung, mobil og bærbare, når du er væk fra dem, fordi du er på toilettet, ryger eller henter mad i kantinen, siger han.

På videoen kan du se, hvordan en tyv forleden stjal to styk MacBook Pro i stueetagen i Kilen.

Vi kan ikke vise tyvens ansigt, for det er ikke tilladt at offentliggøre billeder, hvor tyve kan genkendes, men vi kan fortælle, at CBS’ betjente godt ved, hvordan tyven ser ud og er på udkig efter ham. Tyveriet er også meldt til politiet, som også har set videoen.

Campusdirektør René Steffensen oplyser, at der for øjeblikket kører forsøg med sikkerhedsskabe ved hver studenterarbejdsplads på anden sal af CBS Bibliotek. Får CBS’ gode erfaringer med disse sikkerhedsskabe, vil der blive opsat mange flere, så studerende så vidt muligt kan låse deres ting inde, når de skal ærinder.

Husk det nu: Pas på dine ting!

Kommentarer

Ikke særlig smart af de to piger at gå fra hele lortet på den måde..

Men lad os da se hans billede så han nemmere kan findes!

Hvad synes du?

Der er opsat advarsler om netop ikke at efterlade ting over alt for man kunne tænkes at sidde, så hvis ikke de vil lytte må de vel føle.

Hvad synes du?

Hvad sker der lige her: "Vi kan ikke vise tyvens ansigt, for det er ikke tilladt at offentliggøre billeder, hvor tyve kan genkendes" - Ej, hvor er tyve priviligeret. Suk!

Hvad synes du?

Det kan simpelthen ikke passe at en tyv skal beskyttes på den måde - kom nu med en ucensureret video, så er der forhåbentlig nogen der genkender ham! På med arbejdsvanterne og lav noget rigtigt journalistisk arbejde!!! Der er intet grundlag for at beskytte ham, når man ved, han er skyldig!

Hvad synes du?

Og det har ikke noget med rigtigt journalistisk arbejde at gøre at vise en tyvs ansigt, når politiet ikke vil have det.

De bedste hilsner

Jørn Albertus, webredaktør

Hvad synes du?

Den her video fungerer jo nærmere som opfordring til tyveri end prævention!!
Hold kæft hvor er det latterligt, at I ikke må vise hans ansigt - det er jo meget sandsynligt, at der er nogen der kender ham eller læser på hold med ham.
Men i stedet for at lade CBS' mange tusind studerende finde ham, så overlader I det til de få betjente på Kilen, og samtidigt gør ham opmærksom på, at I leder efter ham.

Hvad synes du?

Han ser jo ganske normal ud, og kunne snildt være studerende. Rimelig ubehageligt at en person, kan have så få kvaler, ved bare at stjæle.

Håber de finder ham og får deres computere tilbage.

Hvad synes du?

Nogen bør jo genkende hans jakke, den er rimlig markant. Vis videoen til alle studievenner, og tving denne usling frem. Føj hvis han studere der, hvilket en svinegerning!

Hvad synes du?

CBS må lægge pres på politiet, så de offentliggør billedet af tyven. Jeg troede sløringen skyldtes, at tyven allerede VAR fanget...

Hvad synes du?

I en lovændring fra 2008 fastslog Datatilsynet, at overvågningsmateriale kun må offentliggøres, hvis den/de optrædende i materialet (dvs. tyven) giver sit samtykke. Ellers er det kun politiet som må offentliggøre overvågningsmateriale. Selvtægt skal selvfølgelig ikke proklameres, men det virker på sin vis en smule absurd, at man i denne sag ikke får hjælp fra de studerende. Som der bliver nævnt flere gange på denne tråd, så kunne det meget vel være en studerende på CBS som er gerningsmanden. Men så er det vel, som det altid er med jura et spørgsmål om fortolkning. Hvad er en egentlig offentliggørelse? Ydermere tror jeg, at der gælder lidt andre regler for presse?

Hvad synes du?

Hvor er det bare pinligt, at I ikke tør vise den video uden sløring! Hvis ikke, skal CBS da bare spare udgifterne til videoovervågning omgående.
Som Jefferson sagde: ""If a law is unjust, a man is not only right to disobey it, he is obligated to do so."

-i øvrigt så tror jeg, at risikoen for at tyven føler sig krænket og ingiver en politianmeldelse er til at overse.

Hvad synes du?

Det er jo ikke ligefrem nyt at der bliver hugget ting fra lokalerne på CBS - det har været et omfattende og velkendt problem på skolens adresser så længe jeg kan huske, så hvorfor lader de 2 piger dog deres Mac Books ligge fremme i stedet for at tage dem med? Det er måske en dyr lærestreg, men åbenbart nødvendigt for at understrege at advarsler om ikke at lade ting ligge ikke er for sjov...

Hvad synes du?

Skræmmende, så lidt tiltro der er til, at Politi og vagter formår at gøre deres arbejde. Jeg mener ikke, at forbrydelse skal bekæmpes med en anden forbrydelse, så går alle bare ned på samme niveau som tyven.
Samtidig mener jeg, at folk må lære at tage deres ting med sig. Man lader heller ikke 2x 6-10.000,- kr. ligge og flyde fordi man lige skal hente et æble.
Hvad angår sikkerhedsskabe - hvorfor ikke bruge pengene på flere læsepladser og gruppelokaler i stedet?

Hvad synes du?

Det var godt nok en dyr og ærgerlig lærestreg, de to piger fik sig dér. Men det er godt nok også naivt at lade tasker og elektronik for tusindvis af kroner stå fuldstændig uden opsyn på et offentligt sted (som Kilen jo er). Enhver kan jo vade lige ind og se, om der er noget, der er værd at snuppe.

Også lidt naivt at tro, at man kan spotte en tyv på udseendet. Selvfølgelig vil han da prøve at vække mindst muligt opsigt, ved bare at ligne en helt almindelig studerende.

Hvad synes du?

Det er jo ikke fordi, at der ikke er tiltro til at Poilitiet og CBS' betjente gør deres job. Men at finde tyven ved hjælp af denne metode er jo så godt som umuligt. Tyven kan jo nok godt regne ud, at det er smart at holde lav profil det næste stykke tid - særligt nu hvor man laver denne artikel.

Og hvad mener du med, at man ville gå ned på tyvens niveau ved at vise hans ansigt? Det er ham der har begået noget ulovligt og selvfølgelig har det en konsekvens!

Hvad synes du?

Dropbox (dropbox.com) til de vigtigste filer (fx opgaver og billeder), kryptering af harddisk + (ordentligt) password på computer (Mac: Systemindstillinger > Sikkerhed & anonymitet > Filevault > Slå til...), generel sund fornuft (og en god indboforsikring) - så kommer man langt.

Jeg forbavser mig dagligt over, hvor mange mac-brugere der ikke slår noget så simpelt som fuld harddisk-kryptering til - det er hamrende enkelt, og hammer effektivt. Kombineret med Dropbox, så dokumenter aldrig mistes, er det den helt oplagte sikring for en hvilken som helst studerende.

Hvad synes du?

Kryptering er spild af tid, de stjæler jo ikke computeren for at få adgang til dine data. De stjæler typisk computeren for at sælge den videre til en intetanende køber, og det går typisk så stærkt, så selv hvis du har diverse "find min computer" programmere fanger du kun køberen, som er ligeså dum som dig. Tyven han stjæler videre fra alle de andre dumme mennesker!

Brug din sunde fornuft og efterlad ikke dit dyre elektronik uden opsyn, og vær på vagt over for særligt østeuropæiske typer, det er især folk fra disse områder der har fået øjne op for hvor let det er at gå ind på et dansk universitet, og tage noget uden at folk lægger mærke til det, og før politiet kan finde manden er han rejst hjem med en god slat penge.

Hvad synes du?

Kryptering er spild af tid, de stjæler jo ikke computeren for at få adgang til dine data. De stjæler typisk computeren for at sælge den videre til en intetanende køber, og det går typisk så stærkt, så selv hvis du har diverse "find min computer" programmere fanger du kun køberen, som er ligeså dum som dig. Tyven han stjæler videre fra alle de andre dumme mennesker!

Brug din sunde fornuft og efterlad ikke dit dyre elektronik uden opsyn, og vær på vagt over for særligt østeuropæiske typer, det er især folk fra disse områder der har fået øjne op for hvor let det er at gå ind på et dansk universitet, og tage noget uden at folk lægger mærke til det, og før politiet kan finde manden er han rejst hjem med en god slat penge.

Hvad synes du?

Så ifølge disse optagelser, bliver studerende faktisk overvåget af universitetet?
Må man spørge om hvorfor universitet overvåger de studerende? Er det fordi man udelukkende skal kunne fange tyve, eller kigge efter indbrud, eller hvad er formålet? CBS er nu et ret fredeligt sted, hvori der ikke er direkte behov for overvågning, men at folk bare skal passe på deres ting, eller spørge deres medstuderende om at kigge efter deres genstande.

Jeg syntes det er lidt mærkeligt at man ikke kan opholde sig på CBS - uden at alt ens adfærd bliver sporet.

Hvad synes du?

CBS har installeret ITV-systemer i de fleste bygninger. Det gør vi i udgangspunktet for at beskytte vores egne værdier og bygninger.

Vi skilter med dette ved indgangene. ITV er altså ikke opsat med det formål at overvåge studerende, ansatte eller gæster.

I tilfælde at tyverier fra de studerende, som i denne sag, udleverer vi materialet til politiet til efterforskningen.

Vi har mange eksempler på at videoovervågningen har ført til opklaring af tyverierne.

Vi må ikke offentliggøre tv-materialet uden anonymisering, men i den aktuelle sag er vi i konkret dialog med TV2 / Station 2 Efterlyst for at høre om de - med tilladelse fra politiet og de forurettede - vil offentliggøre materialet. Vi tror på at det vil tjene som en god advarsel for fremtidige tyve, men skal jo også finde en balance, så det ikke tiltrækker flere uvelkomne gæster.

Observerartiklen i sig selv er altså alene tænkt som en advarsel til CBS' studerende og ansatte: pas på jeres ting!

Til de andre kommentarer vil jeg supplere med følgende:

På baggrund af det samlede videomateriale er der ingen grund til at tro, at der her er tale om en CBS-studerende. Snarere tværtimod. Og bortset fra lidt sjældent og småt hærværk begået ifm. f.eks. fester og der ingen grund er til at være naive, så er alle de tyverier, vi opklarer, normalt begået af eksterne.

Hilsen
René Steffensen
Campusdirektør

Hvad synes du?

Skynd dig og vis den ondskabsfulde tyveknægts ansigt, så han kan genkendes og fanges. Alt er andet er simpelthen for vattet og slattent - det er bare en opfordring til nye tyverier på CBS og nye fortvivlede og traumatiserede ofre. Vis dig nu som en mand, René Steffensen.

Hvad synes du?

Det gør mig tryg at vide at der på CBS findes sådanne sikkerhedforanstaltninger som sikkerheds overvågning, og at CBS er så effektive til at få sager som denne behandlet. Personligt føler jeg mig tryggere. Men jeg må indrømme at jeg aldrig selv ville have efterladt mine ting på den måde. Ofte har jeg og mine gruppekammerater arrangeret det sådan at der altid bliver en eller flere tilbage ved bordet. Så må man jo bare skiftes til at rende i kantinen.

Hvad synes du?

Ikke alle regler er gode for samfundet....

Hvad synes du?