KS: fjern loftet over fribeløbet

Skrevet af Jannick Friis Christensen - 8. januar 2013 - 12:233 kommentarer
- Blev studierne tilrettelagt anderledes, ville studerende muligvis blive hurtigere færdig, og så havde man den vej rundt sparet på SU’en, siger Merete Scheelsbeck fra KS.

Både Konservative Studerende (KS) og moderpartiet Konservative (K) går ind for, at studieaktivitet i højere grad bliver et krav for at få SU.

I forbindelse med regeringens kommende SU-reform, melder Konservative Studerende (KS) sig nu på banen med et konkret forslag om at fjerne loftet over indtjening ved siden af SU’en. Det skal medvirke, at de studerende i højere grad kan klare sig selv, og modvejer andre forslag om SU-nedskæringer, mener formand for KS på Frederiksberg, Merete Scheelsbeck.

Hun foreslår en fjernelse af loftet over, hvor meget man må tjene ved siden af SU’en – det såkaldte fribeløb.

- Som borgerlig kan jeg simpelthen ikke se ideen i, at man ikke har lov til selv at bestemme hvor meget eller hvor lidt, man ønsker at arbejde ved siden af sine studier, siger Merete Scheelsbeck.

SU-systemet kan være en sovepude 
Fjernelsen af loftet over fribeløbet skal ses som en modvægt til KS’ ønske om at aflive fjumreåret, der giver studerende et års ekstra SU ud over de år, studiet er normeret til.

- Vi har alle en stor interesse i at kigge nærmere på SU-systemet, for der er nogle, der bruger det som en sovepude, hvilket fjumreåret oftest er et eksempel på, forklarer Merete Scheelsbeck, der dog samtidig afviser at bakke op om besparelser på uddannelse.

- Vi går ind for nedskæringer i SU’en, men det er ikke lig med, at vi ønsker at spare på uddannelse. Vi mener blot, at pengene kan bruges bedre og komme alle til gode.

9 måneder med SU og 3 uden
Godt 8.000 studerende måtte i 2010 betale SU-støtte tilbage, fordi de havde tjent mere, end de var berettiget til grundet deres fribeløb, og det er netop sådan et scenarie KS for fremtiden vil undgå.

Står det til Konservative Studerende, ville der dog også blive mindre SU at betale tilbage af – helt konkret 17.259 kr. før skat svarende til tre måneders SU. De er nemlig stærkt inspireret af det svenske SU-system, hvor studerende kun får SU i ni måneder af året, da de resterende tre betegnes som ferieperiode.

- Der er behov for et opgør med, hvordan studierne tilrettelægges. Det er klart, at jeg som studerende hellere vil bruge min tid på flere studieaktiviteter fremfor på fleres måneders ferie. Blev studierne tilrettelagt anderledes, ville studerende muligvis blive hurtigere færdig, og så havde man den vej rundt sparet på SU’en, siger Merete Scheelsbeck.

K: skærpede krav om studieaktivitet
Konservative Studerende ligger således ikke langt fra weekendens udmeldinger fra Det Konservative Folkeparti, der ønsker skærpede krav om studieaktivitet.

De Konservatives uddannelsesordfører Mai Henriksen var i lørdags med i et nyhedsindslag fra CBS på TV2, hvor det svenske SU-system, hvor de studerende bl.a. skal bestå 75 procent af deres fag for at modtage SU, gentagende gange blev fremhævet som inspirationskilde for Det Konservative Folkeparti. Se indslaget her.

Mai Henriksen afviser, at de 3 måneder uden SU om året skulle være officiel Konservativ politik.

- Vi kigger på, hvordan pengene kan bruges bedst muligt, og derfor har vi sagt, at vi kan lade os inspirere af den svenske model. Det eneste konkrete krav, vi er kommet med, går på studieaktiviteten, siger Mai Henriksen.

Det er dog fortsat De Konservatives politik at hæve, hvis ikke helt fjerne, loftet over fribeløbet, så studerende i højere grad har mulighed for at forsørge sig selv.

Kommentarer

Som udgangspunkt er jeg rørende enig i at det forældede system med fribeløb tages op til overvejelse, især set i lyset af snakken om at fjerne SU i sommerferien. Jeg vil mene at det er en fornuftig ide at fjerne muligheden for fjumreår, da det simpelthen ikke går i et system som vores.

Men jeg er stor modstander af at fjerne SU'en i sommerferien. Enhver med bare en smule intelligens kan jo se at det forslag er hul i hovedet. Ingen studerende har mindre udgifter fordi det bliver ferie, samtidig med at mængden af ferie er vidt forskellig fra studie til studie. Udover dette er det meget få studiejob hvor muligheden for at arbejde fuld tid, som det ville kræves for at opveje den tabte SU, er til stede. Derfor er det nok netop fjernelsen af fjumreår og krav om studieaktivitet der skal føre til et mere effektivt SU system. Hvis dette sættes i effekt sammen med fjernelsen af fribeløbs grænsen, så vil det være muligt for studerende med overskud af have en reel indtægt, samtidig med at de dovne fjernes fra systemet.

Hvad synes du?

Jeg er til dels enig i dette indlæg, særligt hvad angår at fjerne loftet over fribeløbet. Dog er jeg ikke enig i, at man skal fjerne SU'en i, hvad nogle definerer som, "fjumreåret". Som det ser ud nu, er der visse kandidat studier på CBS hvor sværhedsgraden er langt højere end den er på andre studier. Dette gør, at mange vælger at udskyde fag, for simpelthen at få noget ud af de fag de så vælger at følge. Dermed udskydes kandidatstudiet i ca. et halvt til et helt år. Såfremt SU'en skæres væk, står disse studerende UDEN SU i deres såkaldte "fjumreår".

Hvad synes du?

Jeg kunne ikke være mere enig i, at det i det danske system ikke giver mening at have et loft på fribeløbet, og at det på nuværende tidspunkt er så lavt. Arbejder du mere end 15 timer om ugen (kommer an på din løn) eller op mod 20 timer om ugen vil man utvivlsomt være nødt til enten at fravælge sin SU i visse måneder eller holde fri fra sit arbejde, det forhindre den studerende i at være flexible hvilket jo på ingen måde giver mening, når vi netop ved arbejde bidrager til samfundet. I stedet er der flere studerende der i løbet af året ikke har noget studieaktivt at fortage sig eller vælger ikke at arbejde fordi det i sidste ende vil betyde at de skal aflevere deres SU... Hæv loftet til 15-20.000 sådan at det umuliggør fuldtidsarbejde men samtid giver et større fri rum til den studerende der gerne vil kombinere studierelevant arbejde med sit studie, i sidste ende er det jo dem der har erhvervserfaring samtidig med sit studie der er mest kvalificeret på arbejdsmarkedet, efter min mening...

Hvad synes du?