Er DU med til at skabe cykelkaos på CBS?

Skrevet af Helle-Lise Ritzau Kaptain - Foto: Helle-Lise Ritzau Kaptain - 4. oktober 2013 - 10:3710 kommentarer
Det her er IKKE i orden. Tænk, hvis du var handicappet og afhængig af parkeringspladsen tæt på din lejlighed...

Giv os nogle flere cykelstativer! tigger de mange tusinde studerende og ansatte, som dagligt cykler til CBS. Nogle steder står der så mange cykler, at kaos er det eneste ord, der beskriver ”parkeringen”. Nu skal kaos vendes til orden, og i den plan indgår du – hvis du er cyklist.

”Husk dit handicap-skilt næste gang du parkerer her”.
Denne besked på en skriggul baggrund ses dagligt på cykler, der er parkeret i nærheden af hovedindgangen til CBS i Dalgas Have.

Afsenderen er ukendt, men budskabet burde være tydeligt for enhver, som gider at løfte blikket og se sig omkring. Imellem gang- og cykelstien og den grønne græsplæne er der nemlig P-plads til handicapbiler for de beboere, som er genboer til CBS.

Men på trods af det let genkendelige blå handicapskilt, vil det være umuligt for en handicappet beboer at parkere bilen tæt på sin lejlighed. Pladsen er nemlig fyldt med cykler. Cykler, der tilhører unge, raske studerende på CBS, som har valgt denne plads lidt væk fra hovedindgangen, hvor det nærmest er umuligt at klemme sin cykel ind blandt alle de andre.

Gør bagsiden til en fordel
Problemet er, at der slet ikke er cykelstativer nok til de mange cykler, der dagligt fragter studerende, undervisere og andre til Dalgas Have. Eller er der?

På bagsiden af CBS’ bygning er der faktisk masser af cykelstativer, og der er hele fire indgange, som er direkte forbundet med trapper til 1. og 2. sal. Men det er som om ingen ved, at de findes, og det skal der nu gøre noget ved.

Igen, vil nogle måske sige, for det er langt fra første gang, at en storstilet kampagne skal få de mange, som hver dag stiller cyklen i Dalgas Have, til at bruge de få sekunder ekstra det tager at køre om på den anden side.

Hoveddøren skal være åben og tilgængelig
Men måske er denne gang lykkens gang, håber campusdirektør René Steffensen, som sammen med den øvrige ledelse og medarbejdere i Campus Service står bag kampagnen. For der er mange, som klager over det kaos, cyklerne skaber.

Inspektøren fra boligblokkene i Dalgas Have truer direkte med at pifte de cykler, der står på ”hans” side af gang- og cykelstien. ”Henstilling af cykler forbudt – hvis I gør det, bliver de piftet”, står der på røde opslag.

Knap så dramatisk er formanden for beboerforeningen, ingeniør Peter Anker Olsen. I slutningen af september mødtes han med CBS’ campusdirektør til en snak om mulige løsninger.

- Tidligere har vi på opfordring låst hoveddøren for på den måde at tvinge cyklisterne om til bagsiden af bygningen, men jeg har forklaret, at vi fremover fastholder, at hoveddøren skal være åben, fortæller René Steffensen, som selv er overrasket over, hvor stort problemet er.

Snart kan du få cyklen under tag
- Det er jo en effekt af studentertilvæksten på CBS, at der samtidig kommer flere cykler, men det betyder også noget, at der netop er startet så mange nye, som selvfølgelig ikke kan huske de kampagner, vi tidligere har lavet for at mindske kaos, siger René Steffensen.

Som campusdirektøren tidligere har lovet, bliver der i november etableret næsten 300 nye cykelstativer. Derudover planlægges at etablere indendørs cykelhal i den østlige parkeringskælder, som næsten ingen benytter.

I mellemtiden supplerer Campus Services med en kampagne, der med store plakater og små ”kuffertmærker”, som kan hænges på cyklerne, opfordrer alle til at køre om til bagsiden.

Problemet er helt klar størst ved hovedindgangen til Dalgas Have, men også på Solbjerg Plads hersker kaos. Især uden for hovedindgangen står cyklerne hulter til bulter, og det er svært at komme frem og tilbage, eftersom metrobyggeriet har rejst en lang væg, der begrænser gangarealet.

Umuligt at komme til sin cykel
CBS OBSERVER har spurgt en række studerende og ansatte på CBS om, hvad de mener om cykelparkeringen på campus, og svarene er stort set enslydende: Det er håbløst!

Nogle mener, at det altid er værst i tiden efter semesterstart i september, og at problemerne bliver mindre, efterhånden som det bliver koldere, og flere lader cyklerne blive hjemme. Andre mener, at der er en grad af kaos året rundt.

En af de studerende, som vi har talt med, Emil Wolff, som læser HA (almen) på 3. semester, synes at problemet er større nu, end nogensinde før:

- Det er jo latterligt. Der er cykler over det hele, og eftersom der ikke er cykelstativer nok, smider folk dem, hvor der tilfældigvis er plads. Er man mødt tidligt, står ens cykel om eftermiddagen gemt bag alle dem, der er kommet senere, og er ikke til at få ud igen, forklarer han.

Hjælp de andre og dig selv samtidigt
Emil har tidligere læst på Aarhus Universitet, hvor der lige så mange cykler, men intet kaos. Han fortæller, at der overalt er cykelstativer langs husmurene – helt almindelige cykelstativer, der forhindrer, at de mange cykler vælter som dominobrikker, som de ofte gør på CBS.

- Der er masser af studerende, som får ødelagt deres cykler, fordi de er væltet, siger Emil, som selv har fået ødelagt sin baglygte.

Det er altså ikke bare naboerne men også både studerende og ansatte, der er godt trætte af cykelkaos på CBS.

Redaktionen, som har modtaget temmelig mange opfordringer til at sætte fokus på problemet, har derfor en opfordring:

Campusdirektøren lover 300 nye cykelstativer inden for den næste måneds tid og senere indendørs cykelparkering i Dalgas Have. Så kan cyklisterne til gengæld være med til at mindske kaos ved at parkere bag ved bygningen i Dalgas Have (se kortet) og så hensynsfuldt som muligt på Solbjerg Plads.

Info 

Campusdirektør René Steffensen oplyser 9. oktober om følgende konkrete initiativer:

1. En skiltekampagne ved Dalgas Have, der opfordrer til at parkere sin cykel på parkeringspladsen, hvor der er bedre plads.
2. Etablering af næsten 300 nye cykelstativer ved Dalgas Have til november.
3. Betjente flytter nu flere gange dagligt uhensigtsmæssigt parkerede cykler ved SPs syd-indgang og DHs hovedindgang samt ved pladsen foran Ovnhallen i Porcelænshaven.

Et helt særligt initiativ er uniformerede cykelvagter ved DH kl. 8-10 på hverdage, der dirigerer cyklister om til parkeringspladsen. De er her foreløbigt oktober ud, så nye og gamle studerende kan lære de gode vaner med at parkere på DHs parkeringsplads.
 

 

Kommentarer

For på SP har vi også en del cykler ... kører kampagnen på hele campus?
Held og lykke!

Hvad synes du?

Indendørs cykelparkering på Dalgas?

Hvad synes du?

"Derudover planlægges at etablere indendørs cykelhal i den østlige parkeringskælder, som næsten ingen benytter," siger campusdirektør René Steffensen i artiklen.

Hvad synes du?

Det er en fin besked i giver folket, men eftersom at I er repræsentanter fra et universitet, kan I godt lige lave et nyt skilt, hvor I staver "parkerer" med dets retmæssige nutids -r...

Hvad synes du?

...på bagagebæreren er ikke fra CBS.

Bjørn Hyldkrog

Hvad synes du?

Hvad med flere cykler på ved flintholm station, der er også blevet totalt kaos efter at i har fået lokaler derude.

Hvad synes du?

Som beboer på Dalgas Have samt ansat på CBS kan jeg kun klappe i mine små hænder over tiltaget. Da jeg har været på barsel i det seneste år, har jeg på nærmeste hold fulgt udviklingen: det er som om der er sket en cykeleksplosion efter semesterstart! Jeg har irriteret mig men samtidig måtte forsvare CBS overfor min mand. Træls situation...

Jeg håber på, at vi fremover alle kan være på Dalgas Have, og at folk vil begynde at tage mere hensyn til hinanden. Denne kampagne er i hvert fald et sobert (og velkomment) indslag i debatten, og jeg glæder mig til at se effekten.

Hvad synes du?

Som udefrakommende hyppig gæst på CBS er jeg glad for at få at vide, at det ikke er skolens ansatte, der står bag de røde selvtægtsskilte på DH.
Til gengæld kan man jo trække en lige linje fra SOLs cykelkaos og det manglende hensyn til andre, der i tiltagende grad præger stedet i løbet af dagen: skrald og service fylder bordene, toiletterne er overskidt og -pissede og ofte stoppede.

Hvad synes du?

Jeg er på nuværende tidspunkt på udveksling i Kyoto, hvor der er en mindre hær af gadebetjente tilknyttet universitet for at sørge for at de studerende gelejder deres cykler det rigtige sted hen. Man kunne måske slå to fluer med et smæk, og sætte en del af de aktiveringstrængende til at udfylde samme post på Dalgas Have, hvor problemet var kollosalt da jeg forlod Danmark. Ellers kan Japan også tilbyde en langt mere radikal løsning: Står din cykel et sted hvor den ikke må, kommer der mænd i gule veste og henter den.

Hvad synes du?

Det er jo selvfølgelig ikke i orden det der foregår på billedet. Og enhver ville jo faile grueligt hvis man forsøgte at modargumentere dette. Men lad os også overveje de implikationer sådan en artikel afføder. Er det nødvendigt med "DU" i overskriften, der quasi-subtilt placerer skylden på de studerende, og dermed skaber en nærmest pøbellignende os-og-dem mentalitet..?

Jeg er ret enig med mange af de ting som Poul Jensen nævner i sit indlæg.. Men løsningen er måske ikke at finde i Mortens Japan-inspirerede forslag - vi kan ikke bare fjerne ting som vi ikke kan lide / synes ikke passer ind / overholder regler..

Hvad med at CBS i stedet spørger; er det i virkeligheden VORES studerende der er skyld i den her situation.. hvad med først at tage hånd om alle de herreløse cykler som står i cykelstativerne på DH / SP, og har stået der i måneder.. Eller hvad med at spørge hvordan det hænger sammen med at sige; "Yes, please do bike, be green, come to Cph- the bike city, BUT! If you'r class starts at 1100, and there is no free parking space for your bike, then bugger off and park 500m THAT WAY!!!!!"
Altså i de efterhånden 4 år jeg har været på CBS har jeg hørt denne cykel-debat et utal af gange.. men sjovt nok med stort set samme udfald hver gang; vi sætter nogle skilte op i nogle uger, siger "tag jer nu sammen, vær mere ansvarlige", yada yada yada.. Men hvad har CBS konkret gjort for at forbedre cykelparkeringens faciliteterne på Campus... hhmm, meget lidt AFAIK!
"Insanity is repeating the same mistakes and expecting different results"...?!?!

Altså.. ja, både skribenten, Poul Jensen, og alle dem som mener at det der foregår på billedet er forkert, og ikke at rydde op efter sig selv er forkert, og generelt at opføre sig uciviliseret er forkert, har "the moral highground". Og det anfægter jeg på ingen måde! Derimod har jeg et stort problem når det hotte emne på Observer med overskriften "Er DU med til at skabe..." et eller andet sted bidrager til en os-og-dem mentalitet blandt de studerende på en meget overfladisk niveau, når overskriften i min optik lige så godt kunne have været "Er CBS med til at...".

Hvad synes du?