Rekordstor søgning til CBS’ kandidatuddannelser

Skrevet af Sidsel Green - 18. juni 2014 - 10:497 kommentarer
Kun 27 procent af de ansøgerne til CBS' kandidatuddannelser har en bacheloruddannelse fra CBS.

CBS har i år oplevet et rekordstort antal ansøgere til kandidatuddannelserne. Den store interesse glæder Admissions Office, men det er også hårdt at skuffe de mange, der desværre ikke kom ind.

8.243 studerende valgte i år at søge ind på en kandidatuddannelse på CBS. Det er hele 26 procent flere end i 2013, og det er en udvikling, som CBS er rigtigt glad for.

- Vi ser det naturligvis som et udtryk for, at CBS er populær, hvilket jo altid er dejligt, fortæller Anne Mette Hou, sekretariatsleder i Admissions Office, da CBS OBSERVER fanger hende dagen efter, at de officielle optagelsesbreve er sendt ud.

- Samtidigt er det selvfølgelig hårdt at måtte skuffe de mange, der desværre ikke har fået en plads på deres drømmeuddannelse. Vi har godt kunne mærke, at en del har været skuffede i HUB’en i dag, men vi har forsøgt at være der for de studerende og hjælpe dem til at forstå, hvad der er gået galt, fortsætter hun.

Flere fravælges i udvælgelsesprocesser

Og mange er blevet skuffede. Hele 45 procent af alle ansøgere er blevet afvist, og det er på trods af, at mange faktisk har opfyldt adgangskravene.

- Der er kommet flere og flere standardvurderinger, ligesom de studerende er blevet rigtigt gode til at undersøge, hvorvidt de opfylder adgangskravene, inden de søger ind. Det har jo så gjort, at flere fravælges på grund af udvælgelsesprocesser, fortæller Anne Mette Hou.

Alt efter uddannelse kigger man i udvælgelsesprocessen på karakterer, fagområder, motiverede ansøgninger og lignende. Og da flere har været igennem udvælgelsesprocessen i år, har det også krævet ekstra mange ressourcer i Admissions Office.

Admissions Office på overarbejde

- Vi har knoklet igennem, og mange af mine medarbejdere har været på massivt overarbejde. Det skyldes selvfølgeligt det massive antal ansøgere, men også at vi gerne vil være fair. Det betyder utroligt meget for os, at det hele bliver gjort ordentligt, siger studiesekretariatslederen.

Det vil sige, at alle motiverede ansøgninger og så videre er blevet gået nøje igennem, så alle, der opfylder kriterierne, har haft lige muligheder for at komme ind på kandidaten.

Processen har ført til, at i alt 4.475 studerende er blevet tilbudt en plads, og heraf har eller får de 44 procent en bachelorgrad fra CBS.

Den andel vil formentlig være vokset lidt til studiestarten i efteråret, da CBS-studerende traditionelt set oftere takker ja til de tilbudte studiepladser.  

Hele 54 procent internationale ansøgere

- Omvendt er det for de internationale studerende. Hele 54 procent af alle ansøgere i år har en international uddannelsesbaggrund, men denne andel bliver betydelig mindre, når der er skolestart, forklarer Anne Mette Hou og uddyber:

- Først og fremmest er der flere internationale ansøgere, der falder igennem på ikke at opfylde de basale adgangskrav. For det andet er der flere af dem, der får tilbudt en plads, der falder fra. For eksempel fordi de har fået andre tilbud, eller fordi de opdager, hvor dyrt det er at bo i København.

Admissions Office ser de mange udenlandske ansøgere som et tydeligt tegn på, at CBS har opbygget et rigtigt godt navn ude i verden. Et omdømme der virker tiltrækkende på dygtige forskere samt bidrager til bedre udvekslingsaftaler.

Lav arbejdsløshed spiller også ind

Ry og rygte er dog ikke alt. Anne Mette Hou er ikke i tvivl om, at det også er essensen af CBS’ uddannelser, der har ført til en så stor tilstrømning af  kandidatansøgere i år.

- På CBS uddanner vi folk til arbejdsmarkedet, og det er de studerende godt klar over. Vi har særligt set en stor vækst i ansøgere til finansieringskandidaterne, hvor det traditionelt set er let at få job efter uddannelsen, fortæller hun og fortsætter:
 

- Vi må nok konkludere, at krisetiderne helt sikker kommer til udtryk ved, at de studerende i høj grad tænker på, hvorvidt der er et arbejdsmarked til dem, når de er færdige med studierne, siger hun og henviser til en vækst på over 30 procent på mange af cand.merc.-linjerne.

Udsigt til begrænset ansøgningsrunde i august

Er du en af de uheldige, der blev afvist den 15. juni, kan du muligvis overveje den sene ansøgningsrunde i august. Indtil videre er det dog kun cand.merc.(fil.), der kan garantere, at de tager studerende ind.

- Der bliver muligvis også åbnet for tilgang på andre studier, såfremt der er mange studerende, der ikke ønsker at benytte deres studieplads. Men med de mange ansøgere i første runde bliver det ekstremt begrænset, er jeg bange for, lyder det fra sekretariatslederen.

Kommentarer

Det er vildt skuffende at man vælger at optage over halvdelen fra udlandet uden først at prioritere egne cbs-studerende. Især når mange af dem åbenbart takker nej.

Man burde prioritere CBS-bachelorer højere -i hvertfald indenfor en vis kvote.

Det er langt nemmere at opnå højere karakterer i udlandet end i danmark hvilket betyder at de står nemmere i udvægelsesprocessen.

Hvad synes du?

Det er da ekstremt skuffende, at CBS vælger at optage så mange internationale studerende, som ikke har en bachelor fra CBS! Selvfølgelig skal CBS have en optagelseskvote for internationale studerende, men at man vælger at give afslag til så mange bachelorer fra CBS er for mig fuldstændig uforståeligt! Det håber jeg CBS indser

Hvad synes du?

Jeg er så skuffet over CBS' tilgang til den her proces. Hvordan kan man optage udenlandske studerende frem for Bachelorer fra CBS, som har knoklet og gjort alt i sin magt for at kunne blive betragtet til en kandidat på selv samme universitet?? Det giver simpelthen ikke mening. Så man vil hellere se, at CBS-studerende bliver forsinkede et år eller to for at finde ud af, hvad man så skal stille op med en mulig kandidat og så bare optage internationale studerende, bare fordi det giver et bedre ry ( og nok også flere penge fra staten). Desuden går CBS helt imod, hvad samfundet kræver af unge i dag - at vi kommer hurtigere igennem vores uddannelser som SU-reformen også opfordrer til. CBS har lige gjort sådan, så jeg muligvis er forsinket et år, bare fordi de skulle optage internationale studerende og få et godt ry i udlandet og det er ikke engang sikkert, at disse studerende vælger CBS alligevel - tak for slaget i ansigtet CBS...

Hvad synes du?

Jeg tror, der er nogle derude, der forveksler ansøgere med optagede... lad os nu lige se, hvor mange CBS bachelorer ikke få en CBS uddannelse (endte drømmeuddannelse eller en anden).

Hvad synes du?

Der står stadig, at 44% af CBS'erne fik tilbudt en plads (heller ikke hvorvidt det var deres 1. prioritet eller ej).

Spørgsmålet er jo ultimativt hvor mange udenlandske studerende CBS optog på bekostning af CBS'ernes 1. prioriteter.

Det er det, vi er mange som er sure over.

Hvad synes du?

Der er tale om ansøgere, som Kar-Heinz ganske korrekt skriver ovenfor. Vi kan ikke skrive noget om antallet af optagne før ultimo juli.

Vi har fået en del henvendelser vedr. problemer med at komme ind på forskellige cand.merc.-uddannelser for studerende, der har læst BA. Det skriver vi en historie om i næste uge.

Hvis du er kommet i klemme i forbindelse med optaget og vil fortælle om det, så send os en mail på red.observer@cbs.dk.

Mvh. Jørn Albertus, webredaktør

Hvad synes du?

Det kan godt være, at det er ansøgere og ikke optagede, men hvorfor tilbyder man internationale studerende, der muligvis ikke opfylder kravene en plads alligevel på et studie? Det frustrerer jo en endnu mere!

Hvad synes du?