Kandidatstuderende bytter hold på livet løs

Skrevet af Jannick Friis ChristensenMia Mathilde Hansen - Foto: © Gemenacom @ Dreamstime.com - 7. november 2014 - 13:335 kommentarer
Det er langt fra alle kandidatstuderende, der bare noterer sig, hvilket hold de er på hvor og hvornår - studiesekretariaterne skal hvert år håndtere et utal af ønsker om at flytte hold.

Bytte, bytte købmand. Det nye optag af kandidatstuderende på CBS shopper rundt fra hold til hold. Mens de kan have mange gode grunde til dette, er der i sidste ende kun ét resultat for administrationen: unødvendigt dobbeltarbejde.

Dét lige meget – jeg bytter da bar’!

Velkommen til byttebørsen. Hvis du ikke er tilfreds med det hold, du er blevet tildelt af administrationen ved studiestart, så bytter du dig da bare til et andet.

For uanset om du bytter, fordi du foretrækker at sidde lårene af din slyngveninde, er lun på en bestemt underviser eller bare har kalenderen fyldt med arbejde, så er det tilsyneladende legitim årsag til at hoppe fra hold til hold – også selv om det er smadder ubelejligt og overbebyrder en i forvejen belastet administration. 

CBS OBSERVER har efter et tip fra en studerende skrevet ud til de forskellige kandidatsekretariater, hvoraf to har meldt tilbage, at det bestemt ikke er unormalt med et overvældende ønske om holdbytte fra de studerende.

Én ud af fire på cand.merc.(kom) byttede hold

Omfanget af de omtalte holdskift kender sekretariaterne ikke til i eksakte tal, men en gruppe studerende fra cand. merc. (kom) anslår, at der for deres studie er tale om, at mindst 70 studerende ved semesterstart i september bad om at blive flyttet fra ét hold til et andet.

Det er vel at mærke ud af en årgang på 269, hvilket svarer til hver fjerde studerende.

Cand.merc.(kom)-studerende Marc Hagberg synes efter eget udsagn, at det var ok nemt at bytte, men afviser at have gjort det af sociale årsager:

- Hvis man vil have gode karakterer, må man gøre det, der skal til, for at studiet passer ind i ens job- og fritidsaktiviteter, lyder forklaringen fra den kandidatstuderende.

For hans nye medstuderende, Pernille Lissebeck var bevæggrunden dog en helt anden:

- På vores Facebook-gruppe kunne jeg se bytteriet tage om sig, og at folk fandt sammen i deres gamle studiegrupper. Dér besluttede jeg mig for, at jeg ikke ville ende med at sidde tilbage på et hold uden en studiegruppe allerede fra den første dag.

Sekretariat kan dog ikke altid levere varen

For studiesekretariatets side er de mange forskellige holdønsker selvfølgelig en administrativ belastning, men praksis er, at man tilgodeser de studerendes ønsker så længe, der er plads.

På cand.ling.merc. har sekretariatet dog været nødt til at sætte en stopper for de mange holdspring. I en fællesbesked delt på Facebook informerer studiekoordinatoren nemlig årgangens studerende om, at holdskifte fremover kun kan ske ved særlig begrundelse, så som lang rejsetid.

I beskeden fortæller studiekoordinatoren, at de mange studenterhenvendelser sænker ekspeditionstiden og understreger ydermere, at cand.ling.merc. er et fuldtidsstudie, og at CBS ikke kan tilrettelægge undervisningen efter alle de studerendes arbejde.

Det overordnede spørgsmål, der står tilbage, er, om det virkeligt kan passe, at så mange angiveligt selvstændige voksne mennesker i gang med et fuldtidsstudie hvert år kan finde på at kræve særbehandling midt i den travle studiestart.

Kommentarer

Velkommen til det offentlige hvor kunder mest af alt er en belastning og ikke en mulighed. Kunne de studerende egentlig ikke bare undlade at komme? Så kunne sekretariaterne holde uendeligt lange betalte frokostpauser uden dumme forstyrrelser fra kunder.

Tag nu kampen op og vend det til en mulighed. Automatiser byttesystemerne så man kan skræddersy sit forløb ell. lign.

Hvad synes du?

mja... eller velkommen til nanny state unlimited, hvor studerende tilsyneladende forventer at alles aktiviteter skal handle om deres umiddelbare behov; hvor de studerende tilsyneladende forventer, at hvis de har et løsningsforslag, så er det da åndsvagt ikke at følge det; uanset hvilken virkelighed de ellers befinder sig i. Og hvor de studerende tilsyneladende absolut intet ansvar føler på vegne af andres arbejdssituation eller behov, men bliver tvære og arrogante, hvis de afvises uden hvad de selv er enige i, er en god grund.
Det er ikke en naturlov, selvom mange danske studerende muligvis tror det, at alle deres indskydelser og personlige prioriteringer nødvendigvis skal imødekommes af en administration, der er optaget af at håndtere det enorme puslespil det er, at styre et universitet. Det kunne faktisk også være en virkelighed, at de studerende prioriterede deres af staten betalte fuldtidsstudium, og tilpassede deres andre forskellige aktiviteter studiets behov. Så tag selv at komme ind i kampen, og deltag sammen med os andre i fællesskabet, istedet for at køre egoløb.

Hvad synes du?

så var din kommentar bare SÅ 'Liket' fra min side, Bettina. Stor 'Smiley' herfra.

Bjørn Hyldkrog
ansvarshavende redaktør

Hvad synes du?

Så ansvarshavende redaktør "liker" en kommentar der er i tråd med vinklen i artiklen.. Surprise! Og derudover super givende for debatten!

Hvad synes du?

Det er tydeligvis et problem at nogle studenter åbenbart vælger at skifte hold for at kunne sidde sammen med sin slyngveninde, eller fordi det passer dem bedst at spille fodbold med vennerne om fredagen i stedet for om tirsdagen... Men at det skal gå ud over de studerende der står tilbage med valget mellem at kunne komme til timerne eller at skulle risikere problemer med arbejdet fordi deres skema er usammenhængende med deres aftalte arbejdstider er ikke fair. Ja, som studerende har vi sagt ja til at tage en fuldtidsuddannelse, men markedet i dag gør at mange jobs ikke er så fleksible omkring arbejdstider. Dette går ikke kun ud over jobbet i sig selv eller studierne, men kan også afgøre om man som studerende overhovedet kan få det til at hænge sammen økonomisk…
At fjerne denne service betyder at mange studenter må tage valget mellem at studere ordenligt, og kunne få det til at hænge sammen i slutningen af måneden, er det virkelig det vi er ude efter?
Enten følg Frederiks forslag om et automatisk system eller tillad at grunde som lang rejsetid, ufleksible arbejdsskemaer og lign. fremover anses som legitime grunde, og at der fremover, i sammenhæng med dette, kræves dokumentation for disse (kopi af arbejdsplaner eller skriftlig aftale med chefen, kopi af rejsekvitteringer eller ID med hjemme-adresse etc.). På denne måde kan der luges ud i legitime og ikke legitime anmodninger om holdskift…

Hvad synes du?