Curlingbørn fejes da også ind på CBS, men…

Skrevet af Jannick Friis ChristensenMia Mathilde Hansen - Foto: © Hkratky | Dreamstime.com - 10. januar 2014 - 12:300 kommentarer
Curlingbørnene skal i mål, og så må Mor eller Far ellers gerne lige feje alle forhindringer af banen.

Kort før jul kom det frem i medierne, at curlingbørnene er ved at rykke ind på universiteterne. De findes da også på CBS – de forældre, der kræver særbehandling for deres curlingbørn, men ifølge CBS’ studiechef er der ikke tale om nogen stigende tendens. 

Forældre vil frarøve børn livets nakkedrag
Ifølge Niels Egelund, som er professor i pædagogik ved DPU på Aarhus Universitet, starter curling-tendensen fra forældrenes side allerede i folkeskolen og bliver kun forværret op gennem gymnasietiden.

- Det er helt ude i skoven. Forældrene prøver at beskytte børnene, men de fratager dem i virkeligheden de smæk, som livet ellers ville give dem. Der fejes for egne børn, og forældrene glemmer fuldstændig fælleskabet, påpeger Niels Egelund

Han mener, at forældres overdrevne omsorg for deres ønskebørn er en støt stigende tendens og vil derfor ikke udelukke, at curlingbørn som fænomen nu også rykker ind på landets universiteter, herunder på CBS.

Studiechef: OK med krævende studerende
Studiechef Rie Snekkerup mener, det er vigtigt at differentiere mellem curlingbørn og -forældre og almindelig sund forældreinteresse, og fortæller:

- Der er blevet skrevet meget i medierne om curlingbørn. Og vi har da nogle på CBS, men det har der nu altid været. Vi har ikke mærket nogen egentlig stigning i andelen af henvendelser fra forældre, der afkræver særlige hensyn til deres curlingbørn. Ikke når de studerende først er optaget på deres studie.

På ét punkt mærker studiechefen og hendes medarbejdere dog, at curlingbørnene har meldt deres ankomst:

- Der er snarere tale om studerende, som er meget optaget af deres ’egne’ behov og dermed stiller flere krav til CBS. Men det skal de være velkomne til at blive ved med. Det er helt fair, så længe de studerende også er klar over, at CBS stiller krav til dem, og er i stand til at forstå, at vi bliver nødt til at lave regler der gælder for alle – og ikke kun en håndfuld, påpeger Rie Snekkerup.

Fejede helst deres børns problemer af banen
Fra det officielle CBS ringer der altså ikke nogen tendentiøse alarmklokker. Ifølge Rie Snekkerup er der tale om så få tydelige episoder med curling-forældre, at studieadministrationens medarbejdere kender de pågældende studerendes navne.

Lægger man vejen forbi en af CBS’ Student Hubs kender medarbejderne nu alligevel godt til både rimelige og urimelige forældrehenvendelser.

Anne Mette Hou, som er sekretariatsleder for Optagelse & Uddannelsesstøtte, kan med andre ord sagtens nikke genkendende til forældre, som gerne vil feje alle forhindringer væk foran børnene.

- Ved optagelsen på bacheloruddannelserne mærker vi en del til, at forældrene er meget på. Det er ikke bare til Åbent Hus, men også under ansøgningsproceduren, hvor forældrene især gerne vil vide noget, hvis barnet har fået afslag, fortæller hun.

Optaget bringer de værste curlingtendenser frem
Anne Mette Hou mener, at CBS på nogle måder er særligt udsat for curlingfænomenet i forhold til bacheloroptaget – det er især i forbindelse med, at adgangsbegrænsningen på samtlige CBS’ uddannelser sidste år førte til, at godt 50 procent af ansøgerne blev afvist.

- Den gruppe af forældre, som i forvejen var ubehagelige, er blevet mere ubehagelig. Nogle forældre kan tilmed finde på at true med at gå til pressen, beretter Anne Mette Hou, der dog understreger, at der heldigvis er langt mellem de ekstreme tilfælde.

- Faktisk er det ikke engang altid, at ansøgerne er bekendt med, at deres forældre har forsøgt at tage styringen på deres vegne. Vi har et sjovt eksempel med en far, som først ringede ind på vegne af sin søn, fortæller Anne Mette Hou og forklarer:

- Da han ikke havde fuldmagt, kunne vi ikke udlevere personfølsomme oplysninger. Kort tid efter ringede han så igen under påskud af at være sønnen selv – men vi kunne jo godt høre, at det var den samme stemme.

Forældrehåndtering på dagsordenen
Anne Mette Hou finder det – ligesom Rie Snekkerup – naturligt, at forældre i stigende grad er med til eksempelvis Åbent Hus og udviser almen sund interesse i deres børns uddannelsesvalg.

Den værste periode, hvor hun og hendes kollegaer mærker mest til det mere negative aspekt, er omkring den 30. juli og i dagene derefter – når ansøgerne får svar på, om de er blevet optaget på en bacheloruddannelse eller ej.

- Her har vi altid forberedelsesmøder, hvor forældrene er på dagsordenen. For vi ved, at de ringer – især fædrene. Vi har derfor lavet retningslinjer for, hvordan man takler forældrenes henvendelser, siger Anne Mette Hou.

Bedst at lade de unge selv klare ærterne
Studievejledningen og optagelsesmedarbejderne foretrækker at snakke med ansøgerne selv – forældrene er faktisk tidsrøvere, fordi de studerende selv er mest inde i procedurer og regler.

Men også af andre, måske mere vigtige grunde finder Niels Egelund det dog vigtigt, at man henvender sig til den studerende selv:

- Når du er over 18, handler din uddannelse om dig og kun dig. Curling-tendensen er helt ude i skoven og er medvirkende til, at børn mister selvstændigheden, fastslår professoren.