De grønne ambassadører på feltstudier

Skrevet af Jørn Albertus - Foto: Jørn Albertus - 2. juli 2011 - 19:240 kommentarer
Sådan nogen sidder festivaldeltagerne på, når vejret er godt. Puderne er lavet af lugttætte ligposer og fyldt med dejlig blødt skrald. Forrest ses University Marshall Gert Bechlund, der står i spidsen for CBS' miljøarbejde.

CBS kan få inspiration af festivalens måde at tackle miljøudfordringer på. Det viste onsdagens studietur til festivalpladsen.

CBS’ plan om at blive CO2-neutral i 2030 er temmelig ambitiøs. Roskilde Festivalen er allerede CO2-neutral med hensyn til elforbrug, fordi den kun bruger vedvarende energi, men til gengæld har festivalen udfordringer på miljøområder som affald og transport, der er kolossale i forhold til tilsvarende udfordringer på CBS. Og selv om CBS ikke kan lægge puder, som CBS’erne kan slænge sig i fremstillet af ligposer med skrald som fyld i undervisningslokaler og fællesområder, så kan man lære meget af den originalitet som Roskilde Festivalen udviser i arbejdet for at forbedre miljøet på og omkring festivalen.

Strøm til fritureolien
Det stinker som en brændt grillbar, da Simon med det betegnende efternavn Strøm, starter generatoren, der kan lave 5,5 kilowatt i timen på 1,7 liter fritureolie. Det er der ikke noget underligt i, for den ombyggede dieselmotor, der driver generatoren, kører på brugt fritureolie fra festivalens mange frituregryder. Et filtreringsanlæg drevet af selvsamme generator sørger for at filtrere fritureolien, så madrester og andet snask ikke forkuller motoren.

Generatoren er kun en prototype, og der forestår stadig udviklingsarbejde med at få den til at holde op med at lugte og larme så meget, understreger Simon Strøm, der sammen andre repræsentanter for Polyteknisk Forening , der er DTUs studenterforening – og Grøn Vision står bag Sustainable Lab, som ligger i bagområdet ved Odeon, der er Roskilde Festivalens bæredygtige sceneområde, hvor scenen som den eneste i verden er oplyst udelukkende af LED-lys.

Også pædagogisk formål
I Sustainable Lab arbejder de studerende fra DTU med nye metoder til affaldshåndtering, som man også vil kunne bruge i midlertidige bosættelser rundt omkring i verden såsom flygtningelejre. Fritureoliegeneratoren er langt fra eneste tiltag, man fermenterer også madrester til biogas i et andengenerationsfermenteringsanlæg og står bag de allerede nævnte ligposepuder med skraldefyld, som festivalgæsterne nyder at kunne sidde på, når solen ellers skinner. Desuden har Sustainable Lab også et pædagogisk formål. Der fremstilles undervisningsmateriale til gymnasieskolerne og musikerne på bagsceneområdet kan komme forbi før, de skal på scenen og få en orientering om arbejdet.

Og det interesserer faktisk musikere og bands, om Roskilde Festivalen er bæredygtig, fortæller vores guide fra festivalens miljøgruppe, Katrine Emilie Andersen. En musiker som Jack Johnson er begyndt at forlange, at der er kollektive transportmidler til, og at der gøres noget aktivt for miljøet på musikfestivalerne rundt omkring i verden, fortæller guiden. Roskilde Festivalen arbejder da også selv aktivt med at reducere CO2 udslip fra transportmidlerne. Parkeringspladserne til gæsterne bliver flyttet længere og længere væk år for år og samtidig gjort dyrere og dyrere og som den eneste festival i verden, har den egen station, og der arbejdes aktivt med at registrere og nedbringe festivalens anvendelse af last- og personbiler.

Ud blandt campinggæsterne
Efter at have besøgt det bæredygtige scenområde, Sustainable Stage, går gruppen af grønne ambassadører og guides fra festivalens miljøgruppe ud på Camping Vest helt derud, hvor det sker sådan en onsdag, hvor musikfestivalen ikke er begyndt endnu. Vi besøger en af Roskildes Green Camps. Her er de DTU-studerende igen på spil.

60 watt i timen, svale bajere og høj musik
En green camp er en bæredygtig lejr for maksimalt 25 personer, og der er seks af dem på festivalens campingområder. Da vi ankommer til lejren boomer bassen ud af ud af højtalerne, der står foran indgangen til campen, der er en kæmpe kuppel bygget af metalrør og sejldug. Lejren, der kalder sig Positiv Energi lader op hele dagen med en vindmølle, solpaneler og en solar turbine samt et jordkølet øl-anlæg til at svale pils med. (hvis du se billeder af lejren se her). Om aftenen dundrer musikken så fra lejrens energieffektive højtalere, de svale bajere svælges, og et flot computerstyret LED-lysshow kører og alligevel bruger lejren ikke mere end 60 watt, svarende til en standardglødepære.

Efter besøget i lejren er rundvisningen slut og CBS grønne ambassadører går over til festivalens eneste åbne sceneområde og får en forfriskning før turen går hjem til CBS igen for et hold inspirererede - og mere solbrændte grønne ambassadører.