Det bliver billigere at spise i kantinen

Skrevet af Lonnie HøghJørn Albertus - Foto: Jørn Albertus - 12. december 2011 - 18:238 kommentarer
Der bliver jongleret med priserne i CBS' kantiner til fordel for den almindelige sundhed. På billedet er det Spisestuernes arrangementschef Pernille Jarlhof Schmidt og direktør Lars Winther, der jonglerer flasker fyldt med en anden nyskabelse: CBS va

Spisestuerne byder på kontante ændringer fra nytår. Hvis du spiser normalt, vil maden efter al sandsynlighed blive billigere for dig. Portionerne bliver gjort mindre, fordi det har vist sig, at mange kantinebrugere ikke spiser op. Prisen på en konkursret bliver sat ned fra 27,50 til 21,75 vel at mærke, hvis du ikke spiser mere end 400 gram.

Efter nytår tager Spisestuerne fat på et nyt koncept i kantinerne på CBS. Spisestuerne har vundet udbuddet af kantinedriften, og det betyder, at de fortsætter som leverandør de næste fire år med mulighed for et års forlængelse.

19,50 kr. for en konkursret med rabat
Direktør for Spisestuerne Lars Winther fortæller, at man vil møde velkendte ansigter i kantinerne. Men der vil både være nye varer og priser på programmet. Hvis du har en presset studenterøkonomi vil du formentlig blive positivt overrasket over ændringerne. En konkursret på maksimum 400 gram kan nu fås til 21,75 kr. Hvis du køber et klippekort kommer prisen helt ned på 19,50 for en 400 grams portion.

Dagens billigere ret
Dagens ret bliver som standard en smule mindre og samtidig falder prisen til 25,75 kr. For de ekstra sultne er der dog mulighed for at fylde tallerkenen ekstra op for 6 kr. pr. 100 gram. Generelt bliver portionsstørrelserne og dermed priserne mere fleksible på den varme mad og salatbaren, hvor en stor skål salat nu sættes ned til 26,50, hvis du tager maksimum 500 gram.

Flere grønsager + mindre kød = mere sundhed
- Samlet set bliver priserne stort set uændrede. Varme drikke er nogle af de varer, der vil opleve et prisfald, mens prisen på for eksempel bagels går lidt op. Kantinens kunder kommer desuden til at opleve en øget satsning på sundhed. Både i skiltning og udvalget. Der vil være mindre kød og flere grønsager i maden, fortæller Lars Winther.

Mulighed for billigere konferencer og møder
For afdelinger og institutter er der også gode nyheder. Kaffe og te bliver i gennemsnit knap en tier billigere pr. kande, og det bliver samtidig muligt selv at hente og dække op og dermed spare leveringen for dem, der holder konferencer eller mødet. Det vil stadig være muligt at få leveret og dækket op af tjenerne fra kantinerne, og der vil priserne stort set være de samme som i dag.

I løbet af næste år vil der også komme en lang række andre ændringer til. Blandt andet er en ombygning af kantinen i Dalgas Have, så der kommer bedre adgangsforhold til montrerne og mere flow i køerne, på tegnebrættet. Det vender CBS OBSERVER tilbage om, når tid er.

Kommentarer

Efter min overbevisning er de halvtomme tallerkener ikke et produkt mængden, men kvaliteten på de varme retter.

Hvad synes du?

I burde skrive hvor meget mindre portionerne bliver. Maden bliver ikke billigere af at man betaler halv pris for den halve mængde.

Og apropos kød, siden hvornår er det blevet usundt? Det er da en klar forringelse hvis man nu skal betale mere for at have samme proteinindtag og samme smagsoplevelse. Flere grønsager hjælper ikke de af os der fører et sundt og aktivt liv ved siden af studiet.

Hvad synes du?

Vi kan desværre ikke skrive, hvor meget mindre portionerne bliver, for meget af det, der bliver vejning på til næste år, bliver ikke vejet i dag. Men i følge de oplysninger, jeg har så skulle de 400 gram svare til en standardportion, hvor man ikke fylder for meget op. Jeg vil bede direktør Lars Winther give sit besyv med i denne tråd.

Kød er ikke usundt, men for meget kød er, blandt andet fordi, der er meget fedt i kød.

De bedste hilsner

Jørn, webredaktør

Hvad synes du?

Det bliver billigere at spise bl.a. varmt mad og salatbar i kantinen.

Således falder prisen i den lune buffet fra i dag 8,25 kr. per 100 g til 8,00 kr. per 100 g. for de første 400 g. herefter 6,00 kr. per 100 g.

Dagens retter bliver også billigere, men får ganske rigtig en vægtbegræsning på 400 g. Vægtgrænsen på de 400 g. har været et udbudskrav fra CBS i forhold til sundhed. Vores beregning af den kommende pris er sket med udgangspunkt i samme procentvise fald som for den lune buffet og salatbar, samt at vi i en længere periode har registreret en gennemsnitsvægt på den nuværende dagens ret.

Det er klart at ekstra store portioner dagens ret - som vores personale har været søde til at efterkomme (ekstra kartofler m.v.), nu hårdt og kontant vil blive afregnet!

Nyt bliver det endvidere, at man fremover selv skal portionerer dagens retter. Den øgede fokus på sundhed - fra CBS og tilbudt af Spisestuerne, betyder bl. a. at vi i de kommende år har et mål om at vores forbrug af grønt skal stige i forhold til kød. Vejen til målet er en øget fokus på det grønne samt vejledning af vores kunder i forhold til kostråd, som f. eks. portionering med Y-tallerkenen.

Selvportioneringen af dagens retter betyder med andre ord, at man fremover selv kan bestemme andelen af kød, grøntsager, sovs m.v.

Med venlig hilsen

Lars Winther, Direktør Spisestuerne

Hvad synes du?

Når nu I er igang med ændringer, har jeg to forslag:

Det ene er at genindføre den varme mælk til kaffen på Dalgas.

Det andet omhandler betalingskort. Jeg synes det er pinligt at man på CBS, som profilerer sig på at være et internationalt universitet, ikke kan betale med udenlandske kort. Når man oplever at en gæsteprofessor ikke kan betale for sin mad, fordi kantinen kun modtager danske kort, så spørger man sig selv hvor international CBS egentlig er.

Mvh

Karina Nordmann Østrup

Hvad synes du?

I am so glad that someone brought this up.  its great news that it'll be cheaper to eat at the kantine but why does the kantine at CBS accept only Dankort and not foreign visa/master/etccards and not even other visa cards issued by danish banks?!? Aside from me, I am sure there are a number of exchange/foreign students who had some embarassing moments at the cashier when their cards were not accepted and they did not have cash on them.) Even with a sign put saying that only dankorts are accepted and foreign cards as a warning doesn't change the fact that this is really inconvenient  for most foreign students at CBS. In fact having that sign shows that the kantine is aware that this has happened several times to many foreign students,  but doesn't care to do anything to change it. It should be cash only for everyone then. Having  ONLY DANKORT ( which is nearly impossible for foreign students to get even if they have a danish bank account)  accepted at the kantine for a school with thousands of international students is ridiculous.

Hvad synes du?

Actually...
No.1 : people leave food because of the poor quality of it, not because they eat less
No.2 : throwing a bunch of ingredients in a pan does not make it a hot dish. There are things called "recipies"...
No.3: it would make more sense to have fixed prices per dish because it is not possible to know the weight in advance and it would be disgusting to see people putting the food back where they took it from because they were exceeding the weight limit per plate.
No. 4: better food=no leftovers better food=better health

Hvad synes du?

Jeg synes bestemt ikke, at det er blevet billigere at spise i kantinen. Tværtimod. Jeg spiser altid salat. Det plejede at koste omkring 27-28kr og man kunne fylde en hel skål. En hel fyldt skål på ca. 800-1000 gram kostede altså 27-28 kr. Nu koster det 26,5 for 500gram. Man skal altså betale 26,5 kr for 500 gram+ 6kr for hvert 100 gram = 56,5Kr hvis man skulle have tilsvarende 800-1000gram. Så nej, det bestemt ikke blevet billigere, tværtimod.
En anden ting, I siger, at I gerne vil have mere sundhed, så forstår jeg bare ikke jeres løsning med salatbaren.
Anne-Sofie

Hvad synes du?