Drømmer du også om at rejse ud i den store verden?

Skrevet af Helle-Lise Ritzau Kaptain - Foto: Christoffer Vorre - 30. september 2013 - 15:111 kommentar
What is your next adventure? Christoffer Vorre (IBS) læste på University of Maryland, Robert H. Smith School of Business i Washington i efteråret 2012. Hans billede blev udvalgt i International Office's fotokonkurrence.

Cirka 1.300 CBS'ere pakker hvert efterår kufferten for at studere i udlandet. Exchange er populært som aldrig før, og erhvervslivet får stadig større fokus på internationale erfaringer. Se hvordan du selv kan få spændende oplevelser i udlandet.

Du har brug for et semester i udlandet fordi: Et udvekslingsophold vil se godt ud på dit CV, dine sprogkundskaber er blevet lidt rustne, du er træt af det danske vejr, du vil udfordres rent fagligt på en (anden) top-business school, du trænger til eventyr og vil udforske et andet land.

Måske har du set postkortene med disse fem oplagte begrundelser for at tage en del af dit studie i udlandet? Igennem september har International Office sat fokus på exchange-ophold, og har du endnu ikke haft mulighed for at deltage i et af informationsmøderne, får du endnu en chance tirsdag 1. oktober kl. 16.25 på Solbjerg Plads (SPs05).

CBS samarbejder med ikke færre end 300 rigtigt gode universiteter over hele verden for at sikre, at de danske studerende får det bedst mulige ophold, forklarer specialkonsulent Scott Lewis fra CBS’ Internationale Kontor. De mest populære destinationer er USA, UK, Kina/Hong Kong, Frankrig og Australien, men der er langt mere at vælge imellem.

Tro ikke, at du rejser på badebillet
Enkelte studerende har i årenes løb troet, at de skulle på ferie væk hjemmefra, men langt de fleste er meget seriøse, fortæller Scott:

- De ved godt, at der ikke er tale om akademisk turisme. De skal have deres 30 ECTS i løbet af de måneder, de er bortrejst, og de fleste er meget målrettede både før og under opholdet, siger han.

Og med de søgemaskiner, der er knyttet til e-campus og den nye online ansøgningsprocedure, der guider dig igennem hele ansøgninger step-by-step, er det da også blevet langt lettere at finde netop det universitet, hvor man vil studere.

Du behøver ikke at have topkarakterer
Først og fremmest skal opholdets faglige indhold selvfølgelig være studierelevant, og er du i tvivl, kan studiesekretariaterne hjælpe dig med at finde de rigtige fag og kurser.

CBS er faktisk et af de universiteter, som har flest samarbejdspartnere, så selvom du måske ikke har 11 i snit, som kræves nogle steder, er der stadig masser af gode muligheder. Faktisk er der flere pladser til rådighed end antallet af studerende, som tager af sted. Og det er ikke så få, fortæller specialkonsulenten:

- Den store ansøgningsfrist er 4. december, og så er der deadline igen i februar og i marts. I december 2012 søgte 1.320 i første runde, og det passer meget godt med, at vi hver sommer/efterår sender omkring 1.300 studerende ud, siger Scott Lewis, som selv har USA som sit primære ansvarsområde.

Studerende giver gode råd videre
- Hvert år rejser mellem 220 og 250 CBS-studerende til USA, men det er jo også et stort land med mange muligheder. Mange går målrettet efter destinationen, men de kan faktisk godt sprede deres ønsker, eftersom hver må vælge fire universiteter i sin ansøgning, forklarer han og nævner blandt andet University of Toronto i Canada, som et nyt godt universitet på listen.

Er du i tvivl om, hvor du vil hen, kan du hente inspiration hos studerende, som allerede har været af sted. Mange skriver nemlig travel reports, der offentliggøres på e-campus (find linket i den grønne boks på forsiden af International Office’s del af e-campus).

I disse rapporter bedømmer de studerende både fag og undervisere, fagligt og socialt udbytte og opholdet som helhed, og de fleste kommer med gode råd om alt fra sprogforberedelse og økonomi til logi, transport, indkøb og smarte sælgere - lært af både gode og bitre erfaringer.

Og så er der lige det med økonomien
Undervisningen på CBS er tilrettelagt ud fra, at bachelorstuderende rejser ud i 5. semester, mens de kandidatstuderende rejser i 3. semester. Eneste undtagelse er BLC’erne (business, language and culture), som har tradition for at tage på exchange i 4. semester, og så har IB'erne det særlige GLOBE-program.

Fælles er dog, at du som studerende ikke skal betale for selve undervisningsudgifterne, og at økonomien er afhængig af den destination, du vælger. Rejse-, bolig- og leveomkostningerne er klart højere, hvis du vælger storbyer som New York eller Paris.

En exchange-studerende bruger mellem 20.000 og 70.000 kroner i løbet af studieopholdet – nogle endda noget mere. Og det kan være en stor udfordring for mange at skaffe pengene. Heldigvis er der mange fonde og legater, du kan søge, og hvis din destination er i Europa, kan du også søge om støtte fra Erasmus. Alt dette kan du læse meget mere om på www.e-campus.dk under International Office

God fornøjelse – og god rejse.

Kommentarer

superfedt

Hvad synes du?