Ekspert råder ’hjemløse’ studerende til at købe egen bolig

Skrevet af Jannick Friis Christensen - Foto: Niels Poulsen - 21. maj 2013 - 12:270 kommentarer
Mens de studerende venter på, at bl.a. København Kommune får opført nye studieboliger, anbefales de at købe ejerlejlighed og eventuelt leje et værelse ud.

Kampen om de billige kollegieværelser tilspidses år for år. Den udvikling har skabt et nyt forretningsområde i Købehavns Andelskasse, der markedsfører sig på boliglån til studerende. Bankens tiltag får opbakning fra partner i Mybanker, John Norden, som råder studerende til at blive ejere i stedet for lejere.

Rekord mange boligsøgende på akutliste
Om ganske få måneder får tusindvis af studerende besked om, hvorvidt de er kommet ind på deres drømmestudie, og den helt store boligjagt kan gå i gang.

Ligger studiet i København, skal man dog ikke regne med at få sin drømmebolig med det samme – faktisk skal man prise sig lykkelig, hvis man i det hele taget får tag over hovedet.

Ved studiestart i fjor var der således over 1.000 boligsøgende studerende på den såkaldte akutliste, hvilket er et rekordstort antal og en stigning på godt 40 procent i forhold til året før.

Selvom studerende på akutlisten kommer foran i køen til byens kollegieværelser, måtte nogle studerende vente helt frem til december sidste semester, før de fik tildelt et værelse, oplyser afdelingsleder Lasse Harder fra Centralindstillingsudvalget (CIU), der står for at finde studieboligerne.

Ingen tegn på forbedringer
Ifølge Lasse Harder er der intet, der tyder på, at kampen om boligerne bliver mindre i år.

- Alle fremskrivninger siger, at det bliver mindst lige så slemt i år. Vi forventer derfor, at akutlisten skal køre frem til den 30. november, så vi får hjulpet så mange som muligt, forklarer Lasse Harder.

Tendensen er altså et stadigt stigende pres på studenterboliger, som næppe lader sig ændre af, at Københavns Kommune i løbet af få år har 225 nye af slagsen.

Bliv ejer i stedet for lejer
John Norden, som er partner i Mybanker, der har til formål at gøre det finansielle marked mere overskueligt for forbrugere, ser også et stigende pres på især billige lejligheder i København.

- Der kommer tusind mennesker til København hver måned, og der bygges ikke tilsvarende antal lejligheder. Så presset på boligerne bliver større, priserne bliver højere, og at finde en bolig bliver sværere, fortæller John Norden.

Han anbefaler derfor, at studerende selv tager teten ved at købe egen bolig frem for at leje. Riften om de betalelige boliger gør nemlig, at det er blevet attraktivt for studerende at tage et boliglån.

Boliglån til studerende som forretningsområde
Det har affødt et helt nyt forretningsområde i Københavns Andelskasse, der over det seneste halvandet år har givet andelsboliglån med op til 100 procent finansiering til 50 studerende.

Det særlige boliglån kom til verden på opfordring fra bestyrelsen i Københavns Andelskasse, hvor der sidder mange pensionerede lærere og undervisere, som håber at kunne hjælpe de studerende, mens der tjenes penge.

Derfor kan helt almindelige studerende med en SU i hånden blive godkendt til et lån på op til 750.000 kroner. Men så forventer banken også noget igen.

Godkender lavere rådighedsbeløb
- Andelsboligen, man ønsker at købe, skal bestå vores stresstest, fortæller Xinxin Ren Gudbjörnsson, som er projektleder i studieafdelingen og en af de kun fem medarbejdere i Københavns Andelskasse.

- Vi ved, at studerende godt kan leve for et forholdsvis mindre beløb om måneden. Derfor er vi villige til at acceptere et lavere rådighedsbeløb, når vi lægger budget, hvilket også er et krav fra vores side, siger Xinxin Ren Gudbjörnsson.

Hun kigger således ikke på størrelsen af ens økonomi men snare på, hvor god man er til at leve for det beløb, man har.

Opfordrer studerende til at udvise solidaritet
Da lånet endda kan gøres afdragsfrit i studietiden, kræver banken desuden medlemskab af en a-kasse, så indtægten er sikret, såfremt man skulle dimittere til arbejdsløshed.

Det er ikke bare de studerendes fornuft, Københavns Andelskasse forsøger at tale til. Banken opfordrer også sine studieaktive kunder til at udvise solidaritet.

- Køber man en to- eller treværelses lejlighed, anbefaler vi, at man lejer et af værelserne ud, men til en rimelig pris på godt 2.500 kroner om måneden, forklarer Xinxin Ren Gudbjörnsson, og tilføjer:

- På den måde hjælper man ikke bare sig selv med at få en stabil indkomst i form af en lejeindtægt. Man hjælper faktisk også en medstuderende.

Køb af lejlighed er en god investering
Selvom der altid er en risiko forbundet med at tage et lån, mener John Norden fra Mybanker, at det er en god mulighed for studerende at komme ind på boligmarkedet.

- Alternativet til et boliglån for mange er at bo på gaden, og det er jo heller ikke sjovt, fortæller han, og fortsætter:

- Har man samme fornemmelse for markedet i København, som jeg har, kan værdien af lejligheden ses på en anden måde end i Udkantsdanmark.
Helt konkret finder John Norden lånetilbuddet fra Københavns Andelskasse attraktivt, fordi det giver studerende en mulighed, som de ellers ikke har. Muligheden for at købe egen lejlighed kan også vise sig at være en god investering i mere end en forstand, hvis man skal tro John Nordens fremtidsperspektiver.

- Eftersom der er øget efterspørgsel og et alt for lavt udbud, vil vi i fremtiden se priserne på boliger stige.

En bankrådgiver er en banksælger
Også Lasse Harder fra CIU kan se fornuften i, at nogle studerende vælger at tage et boliglån – især hvis det er en bolig, man ønsker at bo i efter endt studie.

- Man skal være et hundrede procent sikker på, at man har lagt et budget, som man kan overholde. Mange studerende er nemlig for optimistiske med budgetlægningen, forklarer han, og tilføjer:

- Der er jo konjunktursvingninger, som man ikke rammes af som lejer. Så pludselig finder man måske sig selv i en situation, hvor man ikke kan komme af med boligen igen.

Lasse Harder tilskynder desuden studerende til hele tiden at have for øje, at en bankrådgiver og en banksælger er en og samme person.

Info 

Fortæl os om dine erfaringer
Kender du til problematikken med at finde en bolig, eller har du lånt penge til at købe din egen lejlighed? Så vil vi meget gerne fortælle din historie i forbindelse med vores serie af artikler om studerendes boligsituation i København. Kontakt OBSERVER på jfc.observer@cbs.dk.

Mybanker.dk har du mulighed for at sammenligne priser på boliglån på tværs af alle banker i Danmark, så du er sikker på at få det billigste lån med den laveste rente.