Faktatjek: CBS tjener ikke penge på din TOEFL test

Skrevet af Sidsel Green - Foto: Jørn Albertus - 15. august 2014 - 8:000 kommentarer
De eneste, der tjener på TOEFL-testen, er udbyderne af den.

På Københavns Universitet er kravene til sprogtests ikke altid de samme som på CBS – selv om man søger udveksling på det samme universitet. CBS OBSERVER undersøger, hvad CBS får ud af at kræve sprogtests fra alle.

255 US$, eller rundt regnet 1.400 DKK. Så meget må man som CBS studerende slippe for den TOEFL-test, som er påkrævet for at søge udveksling de fleste steder gennem CBS dette efterår.

Det er mange penge. Og lignende sprogtests er ikke meget billigere. Som studerende, kan man undre sig over, om alle CBS’ partneruniversiteter rent faktisk kræver, at man har taget den dyre test, før de lukker en ind.

Det gør de ikke. Som freemover slipper man af og til for TOEFL-testen, og spørger man KU’s internationale kontor, er der mange aftaler, hvor det ikke er et krav, at man har taget testen.

- Vi har flere partnere, blandt andet fra Australien, der har fundet ud af, at de studerende fra KU er gode nok til engelsk, fortæller Trine Højbjerg Sand fra KU’s Internationale Kontor og fortsætter:

- Derfor har vi valgt ikke at kræve det fra vores side, da vi ved, at det er mange penge for de studerende.

Sprogtests: standardkrav og kvalitetssikring

Med mindre man skal til de nordiske lande på udveksling, er det ikke desto mindre et krav fra CBS til skolens såvel bachelor- som kandidatstuderende, at man har taget en sprogtest.

Det gælder også, selv om man studerer hele sin uddannelse på engelsk herhjemme.

- Sprogtests er et standardkrav til alle vores studerende, når de søger på udveksling, fortæller Scott Lewis, specialkonsulent fra Det Internationale Kontor, og forklarer:

- Vi gør det for at klæde de studerende på til deres udlandsophold, for det er faktisk ikke altid, at man er på det niveau, man tror man er,

Argumentet bliver uddybet på e-campus, hvor CBS skriver, at skolen vil sikre sig, at alle studerende får mest muligt ud af deres udvekslingsophold og har god mulighed for at bestå alle deres fag.

Intet økonomisk incitament fra CBS’ side

CBS’ Internationale Kontor anerkender, at det er mange penge for de studerende, når de må tage TOEFL testen eller en af de andre standardtest, CBs kræver (så som IELTS, tysk, spansk og fransk). Men de vil gerne aflive myten om, at der skulle være noget økonomisk incitament fra universitetets side.

- CBS har ingen aftaler med TOEFL, og vi tjener ingen penge på, at de studerende skal tage testen. Det er udelukkende ment som et kvalitetstjek, for de studerende er jo også repræsentanter fra CBS, når de er ude, fortæller Scott Lewis, og fortsætter:

- Selvfølgelig er det surt med omkostningerne. Men der er altid en masse udgifter forbundet med udveksling, og sådan er det desværre. Vi har prøvet at gøre det så nemt og strømlinet som muligt her på CBS, men sprogtestkravene står ikke til forhandling.