Fremdriftsreformen blev hacket på iværksættervis

Skrevet af Mathias Claessen Davidsen - Foto: Mathias Claessen Davidsen - 7. maj 2015 - 12:100 kommentarer
Masih Sina (der optræder i artiklen) yderst til højre sammen med blandt andre Nilas Bay-Foged fra Alternativet (næst-yderst t.h.) og Danny K. Malkowski fra Liberal Alliance (i midten).

Copenhagen School of Entrepreneurship i Porcelænshaven dannede rammerne om det første hackathon, der skulle finde smuthuller i studiefremdriftsreformen, så studerende stadig kan starte virksomheder og komme i praktik.

Tvangsmeritering af fag uden relevans for uddannelsen, svært forringede muligheder for at starte virksomhed op eller dårligere praktikmuligheder. Fremdriftsreformen rammer langt de fleste studerende på den ene eller anden måde.

Netop det var grunden til, at autodidakte kunstnere, studerende med virksomhed eller iværksætterdrømme, RUCere, KUere og en enkelt på sabbatår mellem gymnasium og universitet dukkede op på CSE tirsdag den 5. Maj til et såkaldt hackathon.

Trods de mange forskellige baggrunde og personligheder havde deltagerne én ting til fælles: Alle var imod fremdriftsreformens rigide rammer, og alle var indstillet på at finde ud af, hvordan man kan omgås dem.

Så hvad f.. er lige et hackathon?

Et hackathon er et fænomen, der egentlig er kendt fra softwareverden, hvor udviklere, designere og andre kreative sjæle samarbejde intensivt på at udvikle et produkt eller løse et problem.

I dette tilfælde var det hullerne i osten i regeringens studiefremdriftsreform, der skulle afdækkes og også gerne produktudvikles lidt. Så ikke et ord om brainstorming session med iværksætter-redskaber i denne artikel, nej.

Arrangementet begyndte klokken 13 og endte først sent på aftenen. I løbet af dagen var der forskellige workshops, hvor der blev brainstormet på problemer og løsninger samt på, hvordan disse løsninger kunne implementeres via start-ups.

Eksempel: win-win-win i praktiksystemet

Det var ikke kun selve arrangementet, der var bygget op efter iværksætterverden. De forskellige workshops havde også elementer derfra.

- Vi har for eksempel gjort brug af det, der hedder pretotyping. Det er en fremgangsmåde, hvor man hurtigt og simpelt undersøger, om der er interesse for et produkt, inden man starter udviklingen, forklarer Stig Nyman, stud.merc.(Fil.) og initiativtager til hackathonet.

Pretotypingen blev brugt til at udvikle konkrete initiativer og tiltag til, hvordan man kunne forbedre uddannelsessystemet. Et af forslagene rettede sig for eksempel mod praktikophold, og hvordan de er skruet sammen i dag.

- Praktiksystemet er skruet sammen på en måde, hvor man i dag kun får 15 ECTS for sin praktik og skal tage 15 ECTS point valgfag ved siden af, siger Stig Nyman og fortsætter:

- Hvis vi kan få lavet et system, hvor virksomhederne anbefaler, hvilke valgfag den studerende skal tage, så de har sammenhæng med praktikforløbet, vil både den studerende og virksomheden få gavn af det.

Ud over pretotyping workshoppen udviklede deltagerne også start-ups, der kunne hjælpe andre studerende med at komme hurtigere igennem studiet, og lærte om, hvordan man kan søge dispensation.

Man må tage sagen i egen hånd

Idéen til arrangementet kom sig af, at Stig Nyman og flere af de andre fra CSE bliver hårdt ramt af fremdriftsreformen. Stig Nyman skal for eksempel tage langt over 30 ECTS point til næste semester for at overholde reglerne.

Det kan være svært nok i forvejen, men når man også har en virksomhed ved siden af, bliver studielivet næsten for hårdt. Derfor besluttede han og nogle andre iværksættere sig for, at de måtte tage sagen i egen hånd.

14 dage senere var arrangementet stablet på benene med hjælp fra flere andre studerende.

Fordi initiativtagerne til selve arrangementet kommer fra iværksættermiljøet, var det også meget naturligt, at fokus primært var på at hjælpe de iværksættere, der bliver klemt af reformen.

”De skulle måske have gjort det på Borgen”

En af de andre studerende bag arrangementet var Masih Sina, der læser medicin på Københavns Universitet. Han er også iværksætter og står bag konceptet SUNDidé, og han ser ligeledes potentialet i iværksætter tilgangen.

- Start-up metoder er enormt effektive. Det kunne have været godt, hvis de havde gjort noget lignende på Borgen, da de lavede reformen, siger Masih Sina og fortsætter:

- Vi har i hvert fald fået nogle rigtigt spændende forslag op i løbet af dagen, der har adresseret problemerne.

Det var ikke kun hackerne på CSE, der syntes, deres idéer havde substans. I løbet af dagen var studiechef Rie Snekkerup forbi. Hun havde rosende ord til arrangementet.

- Hun syntes blandt andet, at vores idé om at involvere virksomheder i valgfagene under praktik var rigtigt spændende, fortæller Masih Sina.

Tag del og gør hacket til en bevægelse

De mange idéer og forslag, der blev skabt i løbet af dagen, er lagt op inde på (http://tagdel.dk/). Her kan man både læse om de forskellige tiltag, komme med feedback og dele sin historie, hvis man selv er ramt af fremdriftsreformen.

- I hackathon formatet er der ikke rigtigt nogen tovholder, der går videre med alle resultaterne alene. Det er op til deltagerne at få rykket på tingene, forklarer Stig Nyman.

Og det kunne se ud til, at der er mange andre, der vil prøve kræfter med at hacke fremdriftsreformen. Arrangementet blev live streamet, og det var der flere, der fulgte med i.

- Vi er blevet ringet op af studerende fra Roskilde Universitet, der fulgte streamen, og de er meget interesserede i at gentage formatet derude, fortæller Stig Nyman begejstret og uddyber:

- Vi har fundet et format, der virker rigtigt godt til at arbejde videre med reformen. Det er rigtigt fedt, hvis vi har været med til at skabe en form for bevægelse.