Fremtidens ledere på sommerlejr i Kina

Skrevet af Jannick Friis Christensen - 5. august 2013 - 7:000 kommentarer
92 forventningsfulde unge mennesker klar til CBCI's sommerlejr i Kina.

Med velsignelser fra den danske ambassadør i Kina Friis Arne Petersen og hans kinesiske modpart i Danmark Li Ruiyus sendte Konfucius-instituttet knap 100 elever på sommerlejr til Riget i Midten for at vise virkelighedens Kina og fremme interessen for kinastudier.

Copenhagen Business Confucius Institute (CBCI), der er tilknyttet CBS, sendte efter tysk forbillede som noget nyt i år 92 skole- og gymnasieelever til Kina på en 15 dage lang sommerlejr i juli.

Formålet med turen, der begyndte i den gamle kejserstad Beijing, er at øge danske unges forståelse for kinesisk sprog og kultur og samtidig at øge interessen verdens næststørste økonomi.

- Der er et andet Kina end det, man hører og læser om. Det ser man kun, hvis man tager dertil og møder kineserne, forklarede administrerende direktør for CBCI og initiativtager Tianshu Liu inden afrejsen.

Prodekan: CBS har globalt udsyn
Den linje fulgte CBS’ prodekan for uddannelser Sven Bislev, da han åbnede afrejseceremonien på Solbjerg Plads efter med et glimt i øjet at have konstateret, at han sjældent taler i så fyldt et auditorium. Han benyttede sig af muligheden for at fremhæve CBS’ globale udsyn samt Asian Studies Programme for de potentielt kommende studerende.

- Vi har 16 udvekslingsaftaler med de bedste kinesiske universiteter, og halvdelen af vores undervisning foregår på engelsk, ja dele tilmed på kinesisk og japansk, informerede Sven Bislev og fortsatte:

- CBS har et enkelt studium, der beskæftiger sig med kinesisk business og økonomi såvel som dets sprog og kultur. Kaster man sig ud i kinesisk, skal man vide, at man har en stor udfordring foran sig. Til gengæld er der job til de to tredjedele, som klarer sig igennem vores uddannelse, lød det fra prodekanen med opfordringen om at høre nærmere til åbent hus.

Sven Bislev talte i øvrigt af erfaring; Efter fire ugers ophold i Kina kan han blot seks kinesiske tegn.

Elever vil beskæftige sig med Kina
Den opfordring tager 17-årige Anne Løngsø og Louise Binder på 16, som begge går i 2. g på Herning Gymnasium muligvis til sig. De vil i hvert fald ikke udelukke kinastudier helt.

- Jeg kunne godt tænke mig at beskæftige mig med Kina og måske også læse i Kina samt rejse rundt – muligvis som backpacker, sagde Anne Løngsø.

Hun søgte dog i første omgang om at komme med på sommerlejren for at se, om Kina overhovedet er noget for hende.

- Jeg vil gerne lære mere om Kina og komme ind på livet af almindelige kinesere, lød det fra Anne Løngsø.

- Det er det kinesiske samfund og kinesernes tilgang til livet, der trækker. Men jeg ser da også frem til at kunne shoppe en masse billige ting, tilføjede Louise Binder.

Dansk ambassadør: Stor beslutning at tage til Kina
Danmarks ambassadør i Kina siden 2010 Friis Arne Petersen slog fast, at det uanset bevæggrunde er en stor beslutning at tage til Kina i en tidlig alder.

- I er vores fremtidige ledere og vil bringe et nyt kapitel til historien om gode relationer mellem Kina og Danmark. Jeg bliver selvfølgelig betalt for at sige, at vi har gode relationer, men jeg føler faktisk, at jeg fortæller sandheden, sagde Friis Arne Petersen til forsamlingen.

Han blev bakket op af Kinas ambassadør i Danmark Li Ruiyu, som fortalte om fremtidsperspektiverne for et dansk-kinesisk samarbejde:

- Kinas vækst har nået et punkt, hvor vi er nødt til at fokusere på en grøn og bæredygtig udvikling, og her er danskerne særligt stærke.

- I er sikkert bekendt med ’9.z mod Kina’, der har rejst mange spørgsmål. Til det har jeg kun at sige, at se er at tro, så I vil finde mange af svarene, når I tager til Kina, tilføjede Li Ruiyu med en hurtig reference til Kinas 45 steder på verdenskulturarvslisten.

Centerleder: Vi kan lære meget af kineserne
Eleverne kunne ikke nå at se alle stederne i løbet af sommerlejren, der er i stor udstrækning er betalt af Hanban under det kinesiske uddannelsesministerium. Turen gik over Beijing til Kinas finanscentrum Shanghai og Dalian, der ligger kun få hundrede kilometer fra den nordkoreanske grænse.

Verner Worm, centerleder for CBCI, er ikke i tvivl: Der er mange aspekter i det land, vesterlændinge i en årrække har refereret til som hele verdens fabrik.

- Det er slående, at danske journalister kun rapporterer hjem om negative hændelser i Kina, mens de kinesiske journalister i Danmark fortæller positive historier, konstaterede Verner Worm, som også er professor og ph.d. på CBS. Han sendte derfor eleverne af sted med en klokkeklar opfordring:

- Folk kan være forskelige, men det betyder ikke, at en levemåde er bedre end en anden. Heldigvis, ellers ville verden være kedelig. Vær derfor nysgerrige og sug til jer. Vi kan lære meget af kineserne.