Fronter trukket op omkring dansk sprog

Skrevet af Torkil Bang - 22. januar 2009 - 17:300 kommentarer
Socialdemokraternes kulturordfører, Mogens Jensen, undrer sig over den hårde retorik imod kravet om at bevare dansk som akademisk sprog.

Videnskabsminister Helge Sander (V) har ikke tænkt sig at følge den såkaldte beretning fra Folketingets kulturudvalg, der pålægger ham at sikre dansk som undervisnings- og forskningssprog på universiteterne. Det undrer Socialdemokraternes kulturordfører, Mogens Jensen, at afvisningen er så bastant.

- Jeg undrer mig over den hårde retorik fra regeringspartierne. Det tyder på, at man føler sig presset af, at der er et flertal uden om regeringen, siger han til cbsobserver.dk.

Forskningsordfører Malou Aamund (V) kalder ifølge Altinget.dk forløbet omkring beretningen ”komisk”, fordi Socialdemokraterne ikke har tænkt sig at bryde universitetsforliget og dermed ikke sætter magt bag beretningen fra kulturudvalget.

Ikke en afvikling af engelsk

Men Mogens Jensen mener, at det er vigtigt signal fra flertallet, om at man gerne vil have universiteterne til at tage et ansvar for at bevare dansk som akademisk sprog. Det er ikke en afvikling af engelsk, understreger han:

- Tværtimod har vi også initiativer til at forbedre kvaliteten af engelsk sprog på uddannelsesinstitutionerne, men vi vil gerne minoritetssikre dansk, siger han.

Universiteter skal udmønte sikring af dansk sprog

Han forestiller sig blandt andet, at det kan sikres gennem sprogpolitiker på universiteterne, som det allerede findes på CBS, eller ved at skrive det ind i resultatkontrakterne.

- Universiteterne skal selv være med til at lave den konkrete udmøntning, siger han.

Nu afventer han regeringens udspil på sprogområdet, og forventer at blive indbudt til forhandlinger med kulturministeren og videnskabsministeren for at finde en løsning.

Stikord