Guide: Wine and dine rundt om CBS

Skrevet af Mia Mathilde HansenTobias Bell - Foto: Jørn Albertus - 16. august 2013 - 7:000 kommentarer
Smalle Pub er lige blevet renoveret, så der er ingen undskyldning for ikke droppe indenom. Billedet er taget i 2012, da 10 CBS'ere netop havde købt stedet - heriblandt Mogens Rothmar og Britt Boye Nyvang, som her ses bag baren.

Tidspunktet kommer, hvor du er mæt af campusræset og bare må væk fra CBS-stereotyperne. Denne artikel er din guide til, hvor du kan bruge din mellemtime, når kantinen er for crowded eller få din fyraftensøl, når køen i Nexus er for lang.

Du vil i den kommende tid blive bombet af nye indtryk og information, et hav af muligheder vil åbne sig for dig igennem din tid på CBS. Denne artikel giver dig nogle få men kvalificerede bud på, hvordan du kobler af og får styr på verdenssituationen i rigtigt rare omgivelser.

Generelt er der mange shawarmasteder og pizzariaer rundt omkring på Frederiksberg, så det er bare med at have øjne og ører åbne, hvis du er lækkersulten.

Qui si ottiene vero cibo italiano
Er du i Dalgas Have, kan du på bare fem minutter nå hen til Mamma Mia på Finsensvej 43 (hen ad Dalgas Boulevard, over krydset til apoteket og lidt til højre). Her får du ægte italiensk mad (Qui si ottiene vero cibo italiano) i modsætning til flere andre pizzariaer, der bare lader som om, de er italienske. Der er italienske vine og lækre olivenolier, store Serano-skinker, Parmesanoste, pølser og en masse forskellig pasta, der i sammenligning ville få danskernes hverdagspasta til at smage lige så sindsoprivende som et pølsebrød.

På menukortet er der selvfølgelig pizzaer, rosetta (sandwich), forskellige friske salater, durum ruller, luksusburgere samt pasta- og grillretter. Redaktionen valgte at prøvesmage stedets la pizza panino (hjemmelavede friskbagte italienske pizzasandwich) med henholdsvis gorgonzola & skinke, mozzarella og salat og en mexicansk med hakket oksekød, jalapeños, mozzarella og salat til 49 kroner hver.

Det er selvfølgelig ikke helt billigt, men de var lækre og velsmagende – og lidt af et måltid. To piger kan i princippet dele en enkelt, og så kan man skylle efter med en italiensk San Pellegrino vand eller sodavand til en tier, italiensk juice eller en god italiensk øl til mellem 15 og 25 kroner, hvis det er sidst på dagen.

Endelig er det værd at nævne, at det kun tog 10 minutter, fra vi bestilte, til vi gik derfra igen, og ikke mindst, at stedet virker meget rent både foran og bag disken, hvilket sikkert er medvirkende til, at Mamma Mia kan bryste sig af Fødevarekontrollens elite-smiley.

Ved siden af Mamma Mia er der i øvrigt både en kiosk og en grønthandler, hvor du kan få en masse forskellig frisk frugt til absolut rimelige priser.

Frederiksbergs bedste livemusik
Er du mere til jazz end Jay Z, og foretrækker du blues frem for Britney, så er café Bartof på Nordre Fasanvej 46 lige stedet. Det er en hyggelig cafe, som forår og sommer gemmer sig i læ af de smukke træer. Her kan man både sidde ude og inde og nyde en velskænket fadøl - eller tre - og Bartof har ud over adskillige special-øl ofte livemusik fredage og lørdage.

Et sted hvor man roligt sætte kan sætte sig hen med sine studiekammerater for at afslutte en god dags arbejde og nyde en af deres gode økologiske sandwichs eller en af deres lækre sammenkogte retter. Betjeningen er i top, og stemningen er ganske unik, så slå dig ned og lad dig forføre af den Frederiksbergske charme.

Det særlige åndehul
Er du træt af rygeforbud og prætentiøse omgivelser, er café Nanis på Finsensvej 18 lige noget for dig. Her kan man i ro og mag nyde en kop kaffe eller lækker kop te med stærke toner af det eksotiske udland.

Det unikke ved dette sted er, at man kan bestille en vandpibe til sin te, og mens der kommer en liflig duft og en stemningsfuld boblen fra vandpibens kolbe, kan man få den nyeste sladder og komme ned i gear efter en hektisk dag. En oase af mystik midt på Frederiksberg og bestemt er en tur værd, hvis man er i humør til at bevæge sig lidt væk fra campusområdet.

Klassikeren midt om natten
Har du været til Nexus bar eller bare været ude at føjte til den lyse morgen, kan det meget vel være, at der skal mere til end blot en kop kaffe fra kantinen for at holde øjnene åbne til morgenens økonomiforelæsning. Derfor vil det nok glæde dig at vide, at Frederiksberg også kan byde på en McDonald’s - meget tæt på campus. Den ligger på Falkoner Allé 20, omkring 100 meter fra Frederiksberg Centret og er flittigt besøgt af CBS-studerende i mellemtimer, de sene nattetimer og de meget tidlige morgentimer – de har nemlig døgnåbent! HURRA for junkfood, siger vi her fra campus.

Byens bedste brunch
Er du mere til brunch end fedtede burgere, og nyder du at gå på café med vennerne, er Sokkelund café & brasserie på Smallegade 36 lige noget for dig. Med et menukort spækket med lækkerier og et ry, som ikke er til at tage fejl af, er dette en af Frederiksbergs absolutte perler. Stik hovedet indenfor og få en superfin madoplevelse i rustikke franske omgivelser, så rammer du bagefter bøgerne med fornyet energi.

Den akademiske stambar
Smalle pub, eller i folkemunde bare 'Smalle', er et lille stamsted, som enhver CBS'er bør kende til. Det er en bar i Smallegade 39 kun fem minutters gåtur fra Solbjerg Plads. Den er ejet af 10 forhenværende og nuværende CBS-studerende, der købte baren efter at have været stamgæster i mange år. Nu står de selv bag disken og langer øl til studievenlige priser ud til andre studerende. Pub’en er lige blevet renoveret, så du kan trygt droppe ind i denne engelsk-inspirerede pub - om ikke andet, så fordi de andre fra holdet sikkert er der.

Det farverige islæt
Er du ikke til øl eller skumle bodegaer, men derimod til farverige cocktails og kærestehygge, så tag veninderne eller den udkårne med på Metropolitan på Solbjergvej 6. Du kan ikke undgå at se bygningen, som ligger lige ved Frederiksberg Metrostation, eftersom de har udendørsservering langt ind i september.

Cafeen bliver ofte benyttet til dates og af mødre på barsel, men også af studiekammerater, som fejrer et godt eksamensresultat eller lignende. Ud over at lave fænomenalt gode og stærke drinks til overkommelige priser, byder cafeen på lette anretninger, lækre grillretter og frække desserter baseret på årstidens frugter. Et must-see for enhver hip CBS’er, som er villig til at spendere et par hundrede kroner på lidt selvforkælelse.

Fra slipsedyr til Halifax
Skal der ikke gå alt for meget cocktail eller caffe latte i den, så smut forbi Halifax på Falkoner Plads 1, et lille minuts gang fra Solbjerg Plads. Her serveres burgere, og det gøres med stil! Virksomheden blev i 2006 startet af to mates fra CBS, som blev trætte af livet som slipsedyr og siden har knoklet for at lave skønne burgere til det danske folk.

Hos Halifax kan du uden problemer snuppe en burger med din kammerat, uden der opstår en små-romantisk restaurantsituation, som ingen af jer gider. Stedet indbyder nemlig til mandehygge, og den kan skylles ned med et udvalg af øl fra Bryghuset Braunstein, der klæder burgerne rigtigt godt. Det eneste der er at udsætte på Halifax er deres vinkort, for vin til burger holder bare ikke.

Redaktionens udsendte forsøgte sig en gråvejrsdag inden klokken 16 med henholdsvis en Tokyo-burger og en vegetarversion af Kreta-burgeren, og vi må indrømme, at vi stadig er lige begejstrede for konceptet. Tjeneren tog sig tid til at modtage vores bestilling og kom med gode råd om smagssammensætninger, hvilket gav os følelsen af at være velkomne.

Til trods for vores forskellige bestillinger, oplevede vi begge smagsoplevelser, som var ganske unikke. Kålsalatens syrlighed står godt til den saftige bøf i den asiatisk inspirerede burger, og den friske ærtebøf på moste grønne ærter er yderst velkrydret og efterlader et vellykket helhedsindtryk. Redaktionens udsendte slap med en regning på godt 200 kroner stykket, for en burger og en øl, og det er godt givet ud for en luksusburger, man selv har medbestemmelse over, og som holder sulten fra døren længe. Halifax SKAL opleves, idet kombinationen af god service og kvalitet kombineret med en urban stemning giver en følelse af at være midt i New York.

En ting, man bare skal være bevidst om, er, at man ikke kan booke bord i forvejen, og derfor skal man nogle dage afsætte lidt ventetid – men så kan man jo med fordel tage sig en øl i baren.

Delikatesser og take away
Ikke langt fra Solbjerg Plads, lidt nede af Falkoner Allé, finder du Quattro Fontane Due. Det er en delikatesseforretning, der har forskellige lækre italienske anretninger i et prisleje fra 15-50 kroner. Når du træder ind, møder du italiensk personale, der er meget hjælpsomme.

Udenfor er der klassiske runde borde med ternede duge og tilmed sol det meste af dagen. Maden er i top, hvad enten du er til tærte, lasagne eller sandwich. I forlængelse af forretningen finder du et pizzeria, der tidligere kåret til byens bedste. Dette er stedet, hvor du kan forvandle din mellemtime til en oplevelse med italiensk madkultur.

Byens grønne åndehul
Er grunden til, at du vil væk fra campus, at vejret er alt for godt, eller skal du arbejde på den flotte tan, du har fået i løbet af sommeren, kan du glæde dig over CBS’ grønne nabo, Frederiksberg Have. For at komme hertil kan du tage fra Solbjerg Plads og følge Falkoner Allé / Allégade mod Valby, indtil du kommer til Frederiksberg Runddel (cirka 10 minutters gang). Haven ligger på din højre hånd, og indgangen er mellem to gule bygninger. I den højre finder du cafeen Funder, hvor du både kan forsyne dig med en kold drik og en sandwich.

Du er nu i Royalt selskab, for når du træder ind i Frederiksberg Have, byder en statue af Frederik d. 9 dig velkommen. Her er plads til picnic, boldspil og en romantisk gåtur, og selvom haven er populær om sommeren, kan man altid finde plads - også hvis man kommer et halvt HA-hold.

Som studerende på CBS er mulighederne mange, og bølgerne går højt, og der må vælges til og fra. Det bliver en vanesag, at den fritid, man tager sig, følges af dårlig samvittighed over forsømmelse af litteraturlisten. Men uanset hvor du bruger din fritid, så husk at nyde både den og dine nye studiekammerater.

Bon appétit og god fornøjelse.