Iværksætteri på CBS handler om at udvikle iværksættere

Skrevet af Fie Tiedt - Foto: drinkster.dk screendump - 23. marts 2012 - 14:191 kommentar
Er dette den slags iværksætteri, som CBS og Copenhagen School of Entrepreneurship ønker at understøtte? Selvfølgelig – vi udvikler nemlig iværksættere!

CBS OBSERVER har gang på gang fortalt historien om CBS-studerende, der går fra at have en god ide til at blive iværksættere. Men hvad er samfundsværdien, når akademikere fra en … Business School (!) springer ud som pole-danse-studie-indehavere, drengerøvs-rejse-arrangører og Groupon-site-entreprenører?

Universiteterne skal satse på at uddanne iværksættere
Det danske samfund er en lønmodtagerkultur, og der er brug for flere iværksættere. Postulatet er næsten et mantra. Så fra politisk hold har der været pres på universiteterne for at få mere innovation og iværksætteri i fokus – i forskningen såvel som i uddannelserne. Den vare leverer de danske universiteter så også i stigende grad.

På CBS har man blandt så meget andet for flere år siden lagt hus til Copenhagen School of Entrepreneurship – paraplyorganisation for en vifte iværksætterorganisationer. Samtidig er CSE en slags videnspark, der ud over rådgivning og adgang til iværksætternetværk kan give CBS-studerendes opstartsvirksomheder en hjælpende hånd i form af adgang til faciliteter.

Dette fokus skal bidrage til samfundet og samfundsøkonomien. Sådan.

Men hvad iværksætter de akademiske iværksættere så
Købekraften og forbruget blandt de yngre segmenter i befolkningen er ganske højt. Derfor har CBS OBSERVER gennem især de senere år observeret, at mange nye CBS-iværksættere har rettet blikket mod netop den unge og festglade målgruppe.

Blandt de iværksætterorienterede CBS Studerende, som CBS OBSERVER senest er blevet tilbudt at skrive om, er Mads Lund og Henrik Lysgaard. De studerer begge Cand.Merc (ASC) og har af egen lomme, blod, sved og tårer startet www.drinkster.dk – en hjemmeside der på en og samme tid fungerer som en guide til nattelivet, et deal-site og som et marketingsredskab for Københavns natklubber.

For de i alt syv ansatte er Drinkster.dk indtil videre kun en sidebeskæftigelse, men de to Drinkster-drenge mener selv, at de er kommet meget godt fra start.

- Sitet har kun var været oppe og køre i halvanden måneds tid, og vi har allerede 2.500 brugere. Hvis vi fortsætter med at vækste på samme måde det næste halve år, så bliver det rigtig sjovt, fortæller Henrik Lysgaard.

Der findes faktisk ingen dumme forretningsideer
I den seneste tid har CBS OBSERVER skrevet om studerende, der har samlet groupon-site tilbud i et enkelt groupon-site, der har startet et pole dance studio, og som arrangerer drengerøvs-rejser. Er det sådan, universiteternes fokus på iværksætteri skal understøtte samfundet og samfundsøkonomien?

Hos Copenhagen School of Entrepreneurship (CSE) mener man ikke, at der findes dumme iværksætteridéer. Her er et hovedformål som nævnt at hjælpe CBS’ studerende med at få iværksætterdrømme til at blive til virkelighed – og Business Developer Martin B Justesen byder alle slags ideer velkommen:

- Det er enormt lærerigt at være med i en idéudviklingsproces – og det er op til de studerende selv, om det er en ide, som de mener, er relevant for samfundet. Man skal nemlig passe på, at der ikke går for meget værdipolitik i den – for så længe en virksomhed overholder de lovmæssige regler, kan en ide – ud fra et forretningsmæssigt perspektiv – være rigtig god, mener Martin B Justesen.

Selv om det eneste optagelseskrav, CSE operer med, er en god forretnings ide og et motiveret team, så indrømmer Martin B Justesen dog, at han én enkelt gang har været nødt til at mane en ide til jorden, som var for uetisk – selv i forretnings øjemed. Men han understreger samtidig, at diverse pole dansere og druk-rejser er velkomne hos CSE.

Fremtidens iværksættere starter under uddannelsen
Hos CSE modtager de tilknyttede medarbejdere og organisationer under CSE-paraplyen dagligt henvendelser fra studerende med gode ideer. Der giver en ret så god finger på pulsen, og Martin B Justesen giver sit bud på, hvordan fremtiden indenfor dansk iværksætteri kommer til at se ud:

- Forestil dig, at en DTU-studerende ringer til sin ven fra CBS og siger: "Hey, vi er ved at udvikle en ny, crazy teknologi. Tror du, vi kan tjene på det?". Så ringer CBS’eren til sin ven fra KU og beder ham undersøge behovet for teknologien via en fokusgruppe, forklarer Martin B. Justesen, Business Developer hos CSE, og ekstrapolerer videre:

- Snart mødes de tre og bliver skarpe på teknologi, customer pain og forretningsmodel. Ugen efter får de fat i en dygtig webudvikler fra ITU, der kan forklare resten af verden, hvad produktet kan gøre for dem. Siden får de også banken, underleverandøren og ham med ’de grå hår’ med om bord. Sammen går de ud i verden og tilfører værdi, skaber nye løsninger, og der er ikke et øje tørt.

Et godt råd og en drink med på vejen…
Hvad de forretningsidéer, der kan få bistand under opstarten, angår, så er det CSE’s opgave at udvikle iværksættere. Det er selve kompetencen ’at blive iværksætter’, der understøttes – for hvad bliver den næste forretningsidé, når man har trådt sine barnesko som entreprenør? Derfor står Drinkster.dk da også på venteliste med henblik på at blive en del af CSE-Lab så snart, der opstår en plads.

De to Drinkster-drenge, Mads Lund og Henrik Lysgaard, har tidligere beskæftiget sig med mindre projekter, der ikke blev til noget. De påpeger samstemmigt, at man bliver klogere med erfaringen. Derfor råder de alle CBS studerende med en iværksætter i maven til at komme i gang og prøve det af.

- Det er måske ikke alle initiativer, der bliver til noget og det kan måske føles lidt som et nederlag. Men set ud fra en læringsmæssig synsvinkel, så er det at være iværksætter en rigtig god mulighed for at få afprøvet nogle teorier i praksis, påpeger Mads Lund.

Drinkster-drenge tilbyder afslutningsvis OBSERVER’s læsere, der opretter sig som bruger på www.drinkster.dk en gratis drinks-deal. Det er nemlig god forretning. Og Martin Justesen opfordrer inspirerede læsere til at kigge inden for på CSE Lab's site og afprøve eventuelle idér.

Kommentarer

CSE Lab er en rigtig god måde at få hjælp til iværksætteri. Tag en snak med Martin, eller mød bare op til den månedlige fredagsbar og netværk alt hvad du kan.

En anden måde er at tage kontakt til studenteriværksætterforeningerne. Der er én på snart sagt alle danske universiteter, og vi er organiseret under Gate to Create (http://gatetocreate.dk/), hvor der også er links til medlemsorganisationerne. Vi holder masser af arrangementer, sammen og for os selv, og der er god mulighed for at blive aktiv her - eller møde de rigtige at starte virksomhed med.

Mark, ITU Innovators.

Hvad synes du?