”Jeg kunne ikke have startet firma under reformen”

Skrevet af Mathias Claessen Davidsen - Foto: Thomas Flensted-Jensen - 8. september 2015 - 13:350 kommentarer
Ottar Í Hjøllum kunne ikke have drevet sin virksomhed under de betingelser fremdriftsreformen giver.

Fremdriftsreformen har været medvirkende til, at CSE kun har modtaget det halve antal ansøgninger om at benytte sig af deres faciliteter i forhold til året før. Spørger man iværksættere på CSE, forstår de godt, at mange afskrækkes.

En halvering i antallet af nye ansøgninger om medlemskab og tomme lokaler, er resultatet for CSE efter fremdriftsreformen er blevet indført. Særligt reformens krav om fuldtidsstudier skaber udfordringer for de virkelystne.

Christoffer Vorre og Ottar Í Hjøllum startede under deres studietid virksomhederne Snowminds og Skimundi. De to projekter er i dag vokset til forretninger med i alt 22  ansatte, der skaber vækst og arbejdspladser i Danmark. Noget, der kun kunne lade sig gøre, fordi rammerne var til det.

- Tid og ressourcer er jo en kæmpe udfordring, når man studerer og starter virksomhed ved siden af. Man vil som regel gerne yde sit bedste på både studiet og i virksomheden, men det kan være svært at dedikere sig mentalt til det hele på én gang, fortæller Ottar Í  Hjøllum og fortsætter:

- Problemerne med fremdriftsreformen bliver jo meget tydelige, når man skal til eksamen og i vores tilfælde skal sende 150 personer til Østrig, hvor alt skal klappe, samtidigt. Jeg kunne i hvert fald ikke have gjort det under de forhold reformen giver.

Erfaringer vigtigt for iværksætteri

Heller ikke Christoffer Vorre er synderligt imponeret af reformens forsøg på at få de studerende hurtigere igennem systemet uden at tage hensyn til folk, der gerne vil lave start-ups.

- Et af de problemer, der ofte overses i diskussionen, er, at når man pacer unge mennesker igennem uddannelse på den måde, får de ikke mulighed for at tilegne sig en masse erfaring. Man starter ofte virksomheder inden for områder man har erfaring eller passion inden for, siger han og spørger retorisk:

- Men hvis man ikke har haft tid til at gøre sig de erfaringer, hvilken ballast har man så til at starte en virksomhed?

De to sneglade firmaejere har selv oplevelet, hvor vigtigt det er at have gjort sig nogle erfaringer og udbygge et netværk ved siden af universitetet. De mødtes nemlig, da de begge var skiinstruktører i Østrig, hvor frøet til Snowminds og Skimundi blev sået.

- Vores sæson som instruktører har for det første betydet, at virksomhederne overhovedet har set dagens lys, forklarer Christoffer Vorre og pointerer:

- Derudover har det givet os en masse fordele, fordi vi kender industrien, forskellige partnere på destinationerne og kan tale flydende tysk, når vi forhandler med Østrigere. Fundamentet for os er altså en kombination af uddannelse og erfaring.

Lavere risiko under studiet

En af de helt store fordele ved at starte virksomheder under studietiden er ifølge Christoffer Vorre, at man ganske enkelt er udsat for en lavere risiko, fordi man hele tiden af studiet og SU at falde tilbage på, hvis ikke det lykkes.

Når man har tid til at opbygge virksomheden langsomt og sikkert, er der også større sandsynlighed for, at man vil kaste sig ud i at være iværksætter på fuldtid, når man er færdiguddannet.

Noget, der også var tilfældet for Christoffer Vorre, da han sagde et godt betalt job i Coloplasts emerging markets afdeling op for at hellige sig Snowminds og Skimundi på fuld tid.

- Når man er færdiguddannet har man ofte langt flere forpligtelser og mere ansvar, end når man er studerende. For eksempel har vi begge lejlighed og Ottar har et 2-årigt barn, som han har et forsøger ansvar over for, siger Christoffer Vorre og fortsætter:

- Netop derfor har det været værdifuldt at kunne bygge virksomhederne op langsomt, så vi har turde springe ud i det, nu vi blev færdige,.

Virksomheder giver dygtigere kandidater

Hvis tendensen med færre iværksættere under fremdriftsreformen holder stik, er det ikke bare nye virksomheder, Danmark går glip af. Kvaliteten af de færdigudklækkede kandidater bliver også lavere.

- Det er rigtigt ærgerligt, hvis færre bliver iværksættere. Jeg har lært mindst lige så meget af processen med at starte virksomhed, som jeg har lært på min kandidat. Det giver et enormt praktisk og udfordrende supplement til studiet at være iværksætter, siger Ottar Í Hjøllum.

Og det er ikke fordi, man kan klandre Ottar Í Hjøllum for at have sløset på studiet, fordi han havde virksomhed ved siden af. I juni afsluttede han kandidaten i Applied Economics and Finance helt i toppen af årgangen med et snit på 11,7.

Derfor er deres opfordring til Uddannelses- og forskningsminister, Esben Lunde Larsen, også klar.

- Politikerne er nødt til at løsne lidt op og indse, at man lærer hele livet og ikke kun på universiteterne. Hvis vi ikke havde haft rammer til at starte virksomhederne under studierne, ville vi slet ikke have gjort det, slår Christoffer Vorre fast.