Karakterer eller studiejob? ... Både og!

Skrevet af Frederik Hove Christiansen - Foto: Jørn Albertus - 26. august 2015 - 10:440 kommentarer
-D er er mange andre måder end studiejob, som de studerende kan erhverve sig erfaring på, der tæller på CV’et og kvalificerer dem til et fuldtidsjob efter studiet, siger Caroline Risager Krzton, Relations Manager hos Career Centre.

Studiefremdriftsreformen har sat debatten om, hvorvidt studerende skal fokusere på karakterer og gennemførsel eller prioritere det relevante studiejob, på spidsen. Hvad er vigtigst, når man dimitterer – topkarakterer eller et CV med relevant arbejdserfaring?

Mandag den 10. august bragte Politiken et debatindlæg skrevet af den administrerende direktør fra Akademikernes A-kasse, Michael Valentin. Han mener ikke, at de studerendes vej til at komme i job efter endt uddannelse handler om karaktererne, men om de har haft studierelevant arbejde eller ej.

Michael Valentin anbefaler i debatindlægget ganske utvetydigt de studerende til ”for alt i verden” at vælge at gå en karakter ned og et studiejob op – og er bekymret for en udvikling hen imod et for stort fokus på karakterne på bekostning af erhvervserfaringen.

Det er der i høj grad delte meninger om – hvorvidt det er karaktererne eller studiejobbet, som skal prioriteres højest – og den politiske prioritering, som understøttet af Studiefremdriftsreformen, er en ganske anden. Som Michael Valentin påpeger i sit indlæg:

”Den nye uddannelsesminister synes bare, de skal skynde sig igennem uddannelsessystemet og få sig en høj karakter. Og en dekan på Københavns Universitet har ligefrem opfordret arbejdsgiverne til at stoppe med at ansætte studerende, fordi deres erhvervsarbejde har taget overhånd. ”

CBS Career Centre: det er situationsbestemt

På CBS er det Career Centre, som arbejder med at bygge bro mellem de studerende og virksomhederne. Caroline Risager Krzton, Relations Manager hos Career Centre, vil ikke være med til at anbefale de studerende at gå en karakter ned for at gå et studiejob op.

I Career Centre er holdningen, at det i højere grad kommer an på de studerendes kapacitet og situation, hvordan en optimal fordeling af studiejob og studium ser ud – og at det ikke kun er studiejobs, som kan give de studerende bedre muligheder efter endt uddannelse.

- Vi synes, at det er vigtigt at understrege, at der er mange andre måder end studiejob, som de studerende kan erhverve sig erfaring på, der tæller på CV’et  og kvalificerer dem til et fuldtidsjob efter studiet, siger Caroline Risager Krzton, Relations Manager hos Career Centre og eksemplificerer:

- At få et relevant studiejob er ikke nødvendigvis lige til – og så handler det om at søge nye veje og opbygge kompetencer på anden vis. Det kan give uvurderlig erfaring at være aktiv i en studenterorganisation, frivilligt arbejde, case-konkurrencer, starte egen virksomhed, praktikophold, udlandsophold med videre.

Betinget samklang a-kasserne imellem

CA karrierepartner og a-kasse er kommunikations- og udviklingschef Jimmy Buchmann ikke helt så skråsikker som Michael Valentin. CA-chefen mener, at man er nødt til at se mere nuanceret på forholdene, end indlægget giver udtryk for:

- Når det kommer til karakterer og studiejob, er det ikke enten-eller, men både-og. Relevant erfaring er oftest – og logisk nok – en meget vigtig parameter, hvilket også fremgår af tal fra CAs’ egne undersøgelser. En prioritering af den samlede pakke, både karakterer og relevant erfaring, er dog fornuftigt, påpeger Jimmy Buchmann og fortsætter:

- I attraktive stillinger, hvor der er stor konkurrence om jobbet – også fra udenlandske kandidater – bliver der set på begge parametre. For eksempel er der for visse brancher og stillingstyper for nyuddannede oftest et indledningsvist udskilningsløb, hvor karaktergennemsnittet vægter højt.

Så hvis du går op på studiejobbet og ned på karakteren, kan det være et skridt frem og 2 tilbage, mener CA-chefen.

Skab de bedste forudsætninger

I takt med at studerende bliver dygtigere – og ikke mindst det stigende antal af udenlandske studerende, bliver konkurrencen for at få job efter endt uddannelsesforløb intensiveret.

Derfor gælder det lige meget om det er gode karakterer, frivilligt- eller studierelevant arbejde som studerende at skabe de bedste forudsætninger for sig selv, når man skal ud og søge sit første ’rigtige’ fuldtidsjob.

Med andre ord er der konkurrence på alle parametre – fra CBS OBSERVER’s side er der således kun tilbage at komme med redaktionens officielle holdning:

Husk du er et helt menneske og skal have det sjovt, ikke bare en studér-drone på vej mod at blive en arbejdsdrone! Det er dit liv, ikke statens eller arbejdsgivernes.