Kun få studerende udnytter studielån til at opbygge reserve

Skrevet af Torkil Bang - Foto: Jørn Albertus - 24. april 2009 - 16:393 kommentarer
Professor Michael Møller anbefaler studerende at opbygge en finansiel reserve -gerne gennem studielån.

Kun 30 procent af 192 respondenter i CBS OBSERVERs rundspørge om studerendes økonomi har tilvalgt studielån. Og af dem er det langt de fleste, der sætter pengene af til forbrug. Kun små 8 procent af de studerende tager et lån for at lægge pengene til side. Krisen eller CBS burde ellers lære dem, at det er godt at have en finansiel reserve, mener professor Michael Møller fra Institut for Finansiering.

Studerende er næppe hårdt pressede

- At de studerende i så ringe grad benytter sig af studielånet, ser for mig ud som et tegn på, at de ikke er hårdt pressede. En uddannelse på CBS er jo ikke det mest brødløse af alle studier, og hvis de var virkeligt pressede, så tog de nok studielånene, mener professoren, der dog undrer sig over, at der ikke er flere, der tager lånet for at lægge penge til side:

- Ikke for at spekulere med lånet, men blot for at have en økonomisk reserve, som hurtigt kan mobiliseres, hvis de f.eks. pludselig skulle få et tilbud om en billig andelsbolig eller får behov for nogle måneder uden indtægt for at få skrevet deres afhandling færdig, siger han.
 

Kommentarer

Så vidt jeg kan se, burde man som studerende tage SU-lån for at spare dem op. Efter hvad jeg har forstået, er udgifterne ved SU-lån lavere end udgifterne ved de fleste andre lån og helt sikkert billigere end et banklån.

De fleste må forventes at skulle købe sig en bolig. Her kan man som de fleste ved ikke belåne hele købsprisen med realkreditlån og man er derfor nød til at låne de sidste penge i form af et banklån. Det vil altså være smartere at tage et SU-lån for at gemme dem til udbetalingen på et lån.

Personligt har min kæreste og jeg netop købt en andelslejlighed (som kun kan belånes vha. banklån), hvor vi har brugt vores opsparede SU-lån til at reducere lånebeløbet og fremover vil vi bruge SU-lånet til at afdrage på lånet. Som sagt burde det i mine øjne være rent arbitrage.

Hvad synes du?

Kære Kasper

Jeg kan anbefale dig at høre Michael Møllers kongeforelæsning fra december, hvor han nærmere forklarer, hvorfor man skal tage sine studielån, selvom man ikke har brug.

Du kan høre det her. Jeg advarer: det er også morsomt ;)

De bedste hilsner

Jørn Albertus, redaktionssekretær, CBS OBSERVER

Hvad synes du?

Det er fordi vi er samfundskritiske og vil sende et signal om at man ikke bør låne penge når man ikke har råd til at betale dem tilbage... Så vi undgår fremtidige kriser you know :-)

Hvad synes du?