Kvindelige forskere sidder fast på karrierestigen

Skrevet af Kristoffer Nyegaard - 18. maj 2015 - 13:170 kommentarer
I videoen, som du ser ved at klikke på billedet, præsenterer lektor Ana Maria Munar, CBS, og professor Dianne Dredge, AAU, om den kønsforskning, de har været med til at bedrive i det internationale forskningsprojekt 'While Waiting for the Dawn’.

Forskere fra CBS og Ålborg Universitet viser i en opsigtsvækkende rapport, at mænd dominerer ledelsen af turismeforskningen på globalt plan.

Kvinder i Danmark har for længst indtaget arbejdsmarkedet, og efter årtiers kampe for ligestilling har flere og flere kvinder ledende stillinger i erhvervslivet. Men det er stadig svært at få øje på kvindelige ledere på universiteter i Danmark og i udlandet.

Den internationale forskergruppe ’While Waiting for the Dawn’, som består af 12 forskere fra 7 forskellige lande, bekræfter denne tendens i en omfattende undersøgelse af kønsforskelle i den globale turismeforsking.

Konklusionen er desværre ikke så opmuntrende. Næsten halvdelen af akademikerne i turismeforskningen er kvinder, men kun 13 procent er medlemmer i The International Academy for the Study of Tourism.

Kvinder beklæder kun en fjerdedel af lederstillingerne i de 189 internationale tidsskrifter, som forskerne undersøgte, og til 33 internationale konferencer var kun 24 procent af de indbudte talere kvinder – næsten en tredjedel af konferencerne havde kun mænd på listen over indbudte talere.

Forskergruppen har offentliggjort rapporten og desuden produceret en 6 minutter lang video med resultaterne, som kan henholdsvis læses og ses her.

Ligestillingens daggry er på vej

Undersøgelsen er den første af sin slags, der kortlægger kønsforskellene i den globale turismeforskning, og den bekræfter lignende resultater i andre nationale og internationale undersøgelser: Mænd sætter fortsat den faglige og forskningsmæssige dagsorden.

"Vi håber, at denne rapport vil bidrage til at øge bevidstheden og bidrage til at skabe en mere retfærdig akademia, hvor kvinder har lige muligheder for at forme nutidens og fremtidens turisme stipendiater", citeres lektor Ana María Munar fra CBS, der koordinerede forskningsprojektet, for i en pressemeddelelse.

Undersøgelsen har allerede vakt international opsigt, og det ser ud til, at det kan give ligestillingen i turismeforskningen et puf i den rigtige retning.

"Dette hidtil usete studie er den første, der systematisk kortlægger kønsulighederne i turismeforskningen. Fakta er måske bitre, men rapporten er som det første lys ved solopgang, siger ph.d.-studerende Elaine Yang fra Griffith Business School, Australien og fortsætter:

“Den er et chokerende wake-up call, specielt for yngre forskere. Den presser os til at tænke over, hvad det vil sige at være akademiker, og hvordan vi som aktører kan bryde det kønsmæssige glasloft.”

Info 

Ana María Munar er lektor på Department of International Economics og tilknyttet forskningscentrene Management Center for Leisure and Culture Services og Imagine..Creative Industries Research.

'While Waiting for the Dawn' er i Danmark: Ana María Munar og Adriana Budeanu fra CBS samt Dianne Dredge og Szilvia Gyimóthy fra Aalborg University.