At lukke japansk sprogundervisning er en kortsynet beslutning

Skrevet af Anthony P. D'Costa, tidligere forskningsleder for Asia Research Center - Foto: University of Melbourne - 14. december 2015 - 16:211 kommentar
Anthony P. D'Costa, tidligere Professor of Indian Studies og forskningsleder for Asia Research Center på CBS, nu Professor of Contemporary Indian Studies ved Australia India Institute and School of Social & Political Sciences på University of Melbourne.

Anthony P. D'Costa, tidligere Professor of Indian Studies og forskningsleder for Asia Research Center på CBS, nu Professor of Contemporary Indian Studies ved Australia India Institute and School of Social & Political Sciences på University of Melbourne, skriver om uhensigtsmæssigheden ved at lukke japansk.

I kraft af min funktion som tidligere forskningschef for ARC spillede jeg en instrumental rolle i at tilknytte 3 japanske forskere gennem 3 år i løbet af deres orlov. Ikke alene var de begejstrede for tilknytningen til CBS, de studerende fik også stort udbytte af deres undervisning.

Endvidere organiserede jeg også et halvdagsseminar med foredrag om det moderne Japan af en velkendt Japan-forsker fra Oxford University.

Kombinationen af disse forskellige aktiviteter samt mine studier i japanske forhold bevirker, at jeg ved, at rektor for CBS har lavet en stor fejl ved at effektuere en så kortsynet handling som at lukke japanskundervisningen blot for at spare nogle få kroner.

CBS har længe været kendt for sin tværfaglighed og for rent faktisk at tage sprogundervisning seriøst, hvilket er ret unikt blandt business universiteter. Det ville være et enormt tab for Danmark at opgive noget, som danskere er meget dygtige til: At begå sig på fremmedsprog.

Faktisk var jeg yderst imponeret af at finde, at mange studerende og forskere på CBS var i stand til at tale mandarin og japansk. Jeg er ganske sikker på, at sprogundervisningen på CBS bidrog til at give dem en fordel på jobmarkedet, især med hensyn til at hjælpe virksomheder med at begå sig kommunikativt på specifikke markeder.

Sprog er ikke bare kommunikation, men en hel måde at anskue verden på.

I denne tid præget af kompleks global interaktion og med Japan som et signifikant – om end idiosynkratisk – marked med sine egne styrker og unikke systemer, for ikke at nævne, at det er et af verdens største markeder, ville det i den grad være absurd at negligere Japan og japansk.

Jeg vil på det kraftigste anbefale CBS at genoverveje beslutningen om at lukke japansk for at sikre et langsigtet fokus, bevarelsen af integriteten af ASP og for at minimere graden af skadeforvoldelse. Jeg håber, at I vil gøre alt for at redde japansk fra bøddelens økse.

De bedste ønsker

Anthony P. D'Costa (Tidligere professor of Indian Studies og forskningsleder for Asia Research Center på CBS)
Chair & Professor of Contemporary Indian Studies
Australia India Institute and School of Social & Political Sciences
University of Melbourne 

BilagStørrelse
Image icon anthony_dcosta.jpg1,99 MB

Kommentarer

Here we have yet another well qualified person denouncing our irresponsible leadership at CBS. The responses from the President and his deputies to the scrapping of foreign languages indicates that they appear to consider that they are justified in taking these decisions as though there are no consequences for Denmark, for not only the business world but also for academic staff and students to follow what is happening in important foreign countries and Denmark's past involvement with them. Since many institutions in Europe and Asia are consolidating the study of European languages, Japanese and other languages, whatever competitive edge and cultural understanding that Denmark has had hitherto is being casually thrown away.
The decision to undermine foreign languages at the bachelor level undermines CBS's negotiation position with Copenhagen University.
What is being done at the national level to remedy the problem?

Hvad synes du?