Norsk studerende må afbryde studiet efter administrativ fejl

Skrevet af Martin Kølbæk - 12. november 2008 - 12:070 kommentarer
Norske Ane Holth, der startede på BA i sommer er nødt til at tage hjem og spilde et år, fordi hun ikke var adgangsberettiget til det studie, hun blev optaget på. Alternativet var at lære dansk på højeste gymnasieniveau, før hun kunne fortsætte studiet.

Opgave på norsk afvist
Ane Holth blev nægtet at aflevere sin oversættelsesopgave godt to måneder efter, at hun startede med at læse BA i Erhvervssprog og International Kommunikation her i efterårssemestret. Ane havde oversat til norsk, men på studiet var der ingen tvivl eller kære mor. I oversættelsesopgaver, skal der oversættes til dansk.

Administrativ fejl i Admission Office
Studiet kræver, at man behersker dansk, men det var Ane ikke klar over, og hun var da også blevet optaget uden problemer, selvom hun kun taler norsk og derfor slet ikke var adgangsberettiget. En administrativ fejl i Admission Office var skyld i miseren, som stiller Ane i en umulig situation. Enten skal hun forlade lejlighed, studie og studiekammerater, eller også skal hun lære dansk på højeste gymnasieniveau; og det i en fart.

Rektor beklagede fejlen i brev
Det er noget af en mavepuster at få at vide, at man skal lære et nyt sprog, hvis man vil fortsætte studiet. Ikke desto mindre var det, hvad CBS kunne tilbyde, da man informerede Ane om optagelsesfejlen i Admission Office. Rektor Finn-Junge Jensen var hurtig til at skrive et brev til Ane, hvor han beklagede, og fortalte hende om de valgmuligheder, CBS kunne give.

Rejser hjem til Norge
Ifølge Ane har hun ikke fået noget reelt valg. Det er umuligt for hende at lære dansk på så højt niveau, når hun samtidig skal passe studierne. Nu tager hun hjem til Norge igen og må vente næsten et år på at komme i gang med en anden videregående uddannelse.

- Jeg har tænkt over det, men jeg tror aldrig, jeg bliver lige så god til dansk som de andre studerende. Jeg ville gerne fortsætte, men jeg har accepteret, at jeg er nødt til at tage tilbage til Norge. Så må jeg prøve at finde noget at læse næste år, fortæller en noget skuffet Ane, der forlader dansk jord på torsdag.

På andre studier må man gerne skrive norsk
I dag tillader de fleste HA-studier, at man kan aflevere opgaver på sit indfødte nordiske sprog. At dette ikke gjaldt Anes studie, havde hun ikke kunne finde information om på CBS' hjemmeside.

Røde ører til CBS
Birthe Vesterli, studieleder for BA-studierne, er enig med Ane i, at der reelt set ikke er meget at gøre. Hun siger:
- Hun kan søge om dispensation, men jeg tror ikke hun vil få det, for vi kan ikke give hende et eksamensbevis, der dokumenterer, at hun behersker dansk sådan som studiet forudsætter, hvis hun afleverer opgaverne på norsk. Det er uheldigt, og fejlen bringer den studerende i en kedelig situation.

Kedeligt er det i hvert fald, at Ane Holth nu er nødt til at forlade CBS og må vente til næste sommer med at komme i gang med en uddannelse.

cbsobserver.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar til sagen fra Admission Office.