Nu kan du komme til at forske på Harvard

Skrevet af Helle-Lise Ritzau Kaptain - Foto: Thomas Flensted-Jensen - 21. marts 2016 - 9:530 kommentarer
Professor Jesper Strandgaard og forskningsdekan Peter Møllgaard viser afstanden mellem København og Boston. Det tager 8½ time at flyve og cirka 20 minutter i taxi at komme det sidste stykke til Weatherhead Center for International Affairs.

Det nordiske universitetssamarbejde SCANCOR, som i mere end 25 år har sendt forskere til Stanford University i Californien, har netop etableret et spændende samarbejde med Harvard. Drømmer du om et forskningssemester i Boston, er det nu, du har chancen.

Er du forsker på CBS, og har du mulighed for at rejse, kan du nu også få en chance for et semester på Harvard udover den eksisterende mulighed på Stanford.

Det nordiske universitetssamarbejde SCANCOR med professor Jesper Strandgaard fra Institut for Organisation på CBS i spidsen har nemlig indgået et nærmest enestående partnerskab med Harvard’s Weatherhead Center for International Affairs, der ligger på Harvard University’s campus i Cambridge ved Boston.

Nærmest enestående, fordi SCANCOR igennem de seneste godt 25 år allerede har sendt flere end 600 forskere til partneruniversitetet Stanford i Californien som del af deres visiting-program og postdoc-program.

Historisk samarbejde med CBS i centrum

- Samarbejdet begyndte faktisk for cirka 45 år siden, da Stanford-professor James G. March, kaldet Jim March, var gæsteforsker på CBS eller rettere Handelshøjskolen i København, fortæller professor Jesper Strandgaard og fortsætter med stor begejstring med at ridse historien bag det bemærkelsesværdige samarbejde op:

- Jim March, som oprindelig var fra Wisconsin, var dybt interesseret i Skandinavien og indledte både et samarbejde og et nært venskab med blandt andre professor Søren Christensen, som i over 40 år var tilknyttet Institut for Organisation og Arbejdssociologi på CBS.

- Både Søren Christensen og forskerkolleger fra Sverige og Norge tog på uformelle gæsteophold på Stanford, og successen bredte sig som ringe i vandet. Efterhånden blev der opbygget et ganske stort skandinavisk netværk omkring Jim March og universitetet i Californien, og det blev nødvendigt for Jim March, som på det tidspunkt havde hele tre professorater (og kontorer) på forskellige afdelinger på Stanford, at formalisere samarbejdet.

3-5 CBS’ere får chancen hvert semester

- Det blev starten på SCANCOR, der også fik stor pressedækning, da de i 1988 åbnede kontor på Stanford under overværelse af HKH Kronprins Frederik, fortæller SCANCOR-formand Jesper Strandgaard.

Omkring årtusindskiftet fik SCANCOR ny ledelse og foreningen blev mere europæiseret. På et tidspunkt var Island med i samarbejdet, men i dag består det af Danmark, Sverige, Norge og Finland og tre associerede europæiske medlemsorganisationer.

I Danmark indgår fire universiteter i samarbejdet: CBS, Syddansk, Aarhus og Aalborg.  Mens det for de tre sidstnævnte universiteters vedkommende alene gælder de samfundsvidenskabelige fakulteter, er det forskere fra hele CBS, der kan komme i betragtning. CBS betaler da også halvdelen af det danske bidrag til SCANCOR, mens de tre øvrige universiteter deler den anden halvdel af udgifterne. Hvert land vurderer egne ansøgninger og indstiller ansøgere til et ophold, og ud af de 8-10 danske kandidater er 3-5 typisk fra CBS.

I alt behandler SCANCOR omkring 30 forsker-ansøgninger hvert semester, og det er Stanford kontoret, der foretager den endelige udvælgelse. Jesper Strandgaard forklarer, at de forsøger at få plads til op til 15 forskere fordelt på de 10 pladser, men at udvælgelsen er et vanskeligt puslespil. Der skal dels være balance mellem landene, dels mellem forskningsdisciplinerne, så deltagerne eksempelvis ikke udelukkende er økonomer eller sociologer. Derudover ses der på køns- og aldersfordeling.  På Harvard vil der i første omgang være 4-6 kontorpladser per semester.

Skriver du din ansøgning her i påsken?

Der er stor forskel på, hvordan de udvalgte forskere benytter SCANCOR–samarbejdet og deres ophold. Nogle sidder måske alene med deres forskning i hverdagen og etablerer nu et reelt samarbejde med amerikanske kollegaer. Andre bruger opholdet som hotel/kontorfællesskab, da de primært tager til Stanford for at indsamle data i omegnen – i Silicon Valley og nu også i Boston-området.

Helt så mange it-virksomheder er der ikke omkring Harvard, men forskningsmulighederne er mindst lige så store, fortæller Jesper Strandgaard.

Kontoret på Weatherhead slår dørene op 1. september, men allerede 1. april er der ansøgningsfrist. Hvis du vil have en chance for at komme i betragtning, har du altså påsken til at skrive en motiveret ansøgning med projektbeskrivelse eller eksempler på din forskning, foruden CV og anbefalinger.

Læs mere om SCANCOR her.

Og specifikt om ansøgningen til Weatherhead her. 

Info