Nu kan studerende med handicap se frem til et bedre studieliv

Skrevet af Helle-Lise Ritzau Kaptain - 8. maj 2013 - 14:580 kommentarer
Uanset hvilket handicap, du har, bør du få en god studietid. 14. maj sættes der fokus på de handicappedes udfordringer på de videregående studier. Illustration: SUMH

Unge med handicap har det svært på de videregående uddannelser, og i værste fald dropper de studiet. 14. maj skal en række eksperter i samarbejde med handicappede studerende prøve at finde nye løsninger.

Hvordan kan vi sikre, at flere unge med handicap bliver optaget på og gennemfører en videregående uddannelse? Det kommer der forhåbentlig svar på, når SUMH (Sammenslutningen af Unge Med Handicap) 14. maj inviterer 15 af de mest toneangivende og erfarne eksperter på området til at deltage i en dagscamp.

Eksperterne, der er ledere fra uddannelsesverdenen, studerende med handicap, politiske uddannelsesordførere og HR-konsulenter fra erhvervslivet, skal finde løsninger på de udfordringer, som studerende med handicap møder på de videregående uddannelser.

På CBS er det for længst slået fast, at alle skal have lige muligheder for personlig, uddannelsesmæssig og faglig udvikling, og Equal Opportunities Office tog i marts initiativ til et mentorprogram for studerende med særlige behov. De studerende, der søger om en mentor, vil ud fra den enkeltes behov blive sat sammen med en velegnet mentor, som vil støtte med rådgivning og opmuntring i en social, akademisk og praktisk sammenhæng,

Studerende med handicap dropper ud
SUMH har i flere år haft fokus på inklusion af unge med handicap på de videregående uddannelser. Det er blevet til rapporten ”Centrale udfordringer for studerende med funktionsnedsættelser på videregående uddannelser”, der viser, at unge med handicap møder mange udfordringer på de videregående uddannelser og i værste fald dropper ud.

Udfordringerne handler om alt fra manglende studiegrupper, dårlig tilgængelighed, manglende støttemuligheder til de mere personlige udfordringer som for eksempel, om man skal fortælle sine medstuderende, at man har et handicap? Alle disse udfordringer skaber barrierer for, at unge med handicap kan gennemføre en uddannelse.

Med regeringens fokus på at flere unge skal gennemføre en videregående uddannelse og helst på normeret tid, stiller dette klart nogle krav til øget fokus på denne målgruppe. SUMH ønsker derfor at skabe rum for nye initiativer, som udannelsesminister Morten Østergaard kan tage med videre, når han får dem overrakt på Ekspertcampen.

De unge deltager på Facebook
SUMH er en organisation for og af unge, så derfor har den selvfølgelig også inviteret de unge med.

Sideløbende med at eksperterne diskuterer, udvikler og finder på nye løsningsmuligheder vil unge med handicap deltage i campen på facebook. Her vil der hele dagen være livefeeds og statusopdateringer fra campen samtidig med, at de unge kan dele deres spørgsmål, historier og inputs til inspiration for eksperterne. Følg med i online Ekspertcamp her.

Ekspertcampen finder sted 14. maj kl. 9.30 i Handicaporganisationernes Hus på Blekinge Boulevard 2 i Høje Taastrup, og uddannelsesminister Morten Østergaard vil få overrakt Ekspertcampens initiativer klokken 15.15.

Hvis du ønsker at få mere information om Ekspertcampen, kan du kontakte Tina Langerskov Buchhave, tina@sumh.dk eller telefon 51 92 76 89.