Nyt valgfag om salg

Skrevet af Jørn Albertus - Foto: Jørn Albertus - 13. marts 2015 - 7:510 kommentarer
Stefan Sløk-Madsen er på barselsorlov i disse måneder for at passe sønne, Ludvig. Men forvent ham stærkt tilbage i undervisningslokalet, når det første valgfag om salg som disciplin.

For første gang i mange år, kan man nu få undervisning i, hvad salg handler om på CBS. Det sker på et valgfag for bachelorstuderende. På faget skal man blandt andet sælge sin eksamensopgave til salgsafdelingen i en virksomhed.

Stefan Sløk-Madsen, der for øjeblikket er i gang med at tage en ph.d. på INO, ved noget om salg. Han har arbejdet med det som praktiker både i sin egen virksomhed, men også for andre.

Så det tager ham ikke ret lang tid at få mig til at købe ideen om at skrive en historie om hans nye valgfag, ”Contemporary issues in applied Sales and Price Setting methods”, som jeg glædeligt betaler for med min arbejdskraft og -tid.

Det undrer Stefan Sløk-Madsen, at der ikke er mere forskning og undervisning, end der er, på CBS i salg. Og det har undret ham længe, for jeg talte med ham om det allerede for seks-syv år siden.

Uden salg ingen virksomhed

Men han kan ikke rigtigt forklare, hvorfor at det mest afgørende for omsætning og pengestrømme i virksomhederne er så lidt repræsenteret her på CBS som en disciplin, man forsker og underviser i.

Uanset, hvordan man vender og drejer verden, så handler al business jo om at tjene penge, og det gør man ved at sælge produkter og tjenesteydelser.

I mindre virksomheder er salget ofte den administrerende direktørs eller ejerlederens vigtigste opgave. I større virksomheder har man salgsafdelinger, men det er salget, som virksomheden bliver målt på af aktionærerne og omverdenen.

Salgskompetencer gør dig attraktiv på jobmarkedet

Alligevel skal man langt tilbage i tiden, formentlig til 50’erne eller 60’erne for at finde salg som en del af pensum på Handelshøjskolen i København, som vi i dag kalder CBS.

Men nu kan de studerende igen vælge at lære noget decideret om salg i virksomheder, og det er der flere gode grunde til, at de bør gøre mener Stefan Sløk-Madsen, men den vigtigste har med karrieren at gøre:

- Det er min opfattelse og erfaring, at de virksomheder, der aftager vores dimittender, forventer forretningsfolk, der kan sælge, siger han.

Valgfaget hvor man skal sælge sig

Som en del af valgfaget skal man også demonstrere, at man kan få skaffet en salgsorganisation eller -afdeling ved få den til at købe, at man bruger den som case i sin eksamensopgave. Det er et af læringsmålene på faget, som du kan læse meget mere om her.

Hver undervisningsgang er tematiseret og man vil ofte kunne møde salgschefer og sælgere fra danske virksomheder, der vil fortælle noget om forskellige temaer inden for emnet, men som også har teoretisk indsigt. Der er også en dag med workshop, for salg er i høj grad også for praktikere.

Valgfaget er placeret på HA Almen, men er åbent for alle bachelorstuderende.

En mand med erfaringer

Som nævnt har Stefan selv erfaringer med salg.

Da han var blevet cand.merc.(FSM) i 2009 arbejdede han de første år for kapitalfonde med strategiimplementering, som jo ikke altid er så nemt som det lyder.

Derfor fandt han på at lave et internt socialt medie, som man kan bruge til formålet, og så var han lige pludselig iværksætter og sælger af sit eget produkt https://echo.it/. Det er gået fint med store navne som Bayer, Berendsen og DSB på kundelisten. Og det er han endnu ved siden af den forskerkarriere, han er gået i gang med på CBS og så det at være far til sin ni måneder gamle søn, Ludwig, som han har orlov til at passe for øjeblikket.

Kendt med CBS

Selv om det kun er et halvt års tid siden, at han vendte tilbage til CBS for at tage sin ph.d. på CBS Maritime med Henrik Sornn-Friese og Thomas Ritter som vejleder, kender han CBS indefra.

Mens han læste på var han med i studenterpolitik næsten fra studiestarten på HA(fil.), han repræsenterede CBS i flere Case Competitions internationalt og han var med til organisere CBS Case Competition, hvor han især er stolt over at have fundet på Beat the Elite-delen af konkurrencen.

Når du skal læse valgfag til efterårssemestret var det måske en idé at vælge valgfaget. Det er i hvert fald en mand, der ved noget om salg, der står for det.

Stikord