På første parket til Djøfs nytårskur ... eller -kor

Skrevet af Nicolai Brændstrup BoesenJannick Friis Christensen - Foto: Nicolai Boesen - 27. januar 2016 - 13:160 kommentarer
De fremmødte djøf'ere tilkendegav løbende deres holdning til spørgsmål om velfærdstatens fremtidige rolle. Fra første parket så dét lidt svensk ud.

Hvor skal fremtidens velstand komme fra? Dét spørgsmål, eller snarere de mange bud på svar på spørgsmålet, var det helt store omdrejningspunkt, da Djøf mandag eftermiddag bød velkommen til 2016 med årets nytårskur.

At dømme ud fra fremødet til det udsolgte arrangement, er ‘Hvor skal fremtidens velstand komme fra?’ et spørgsmål, som ligger mange djøf’ere på sinde. Det dannede i hvert fald tema ved organisationens nytårskur mandag den 25. januar.

Ved nytårskuren djøfiserede 1.500 medlemmer i bogstaveligste forstand Den Kongelige Opera – og CBS OBSERVER var med på første parket, helt oppe ved scenekanten, der i dagens anledning blev til en brændende platform for den nye danske model.

Dagens debatter tog nemlig udgangspunkt i Mandag Morgens nyligt udgivet rapport ‘Fra velfærdsstat til velstandsstat’ – og ikke mindst vejen dertil. Rapporten kan du læse her.

Det handler om at se velfærd og vækst som hinandens forudsætninger i stedet for 2 modsætninger, som den administrerende direktør for Mandag Morgen, Erik Rasmussen, konkluderede allerede inden, debatten var begyndt.

Vi skal videre, men ikke med det Danmark, du kender

Hvorvidt den kendte danske model også er holdbar i fremtiden, kan vi selvsagt ikke vide. Eller sagt med CBS’ professor Ove Kaj Pedersens ord, så ved vi det først om 15 år, og så er det måske for sent.

Til tonerne af ’Libiamo’ fra operaen ‘La Traviata’ blev nytårskuren så til nytårskor, hvor publikum nynnede med, mens de inviterede politikere gjorde sig klar til at give deres bud på fremtidens danske model – og her blev Ove Kaj Pedersens ‘konkurrencestat’ lidt af et fyord.

Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, var hurtig til at pointere, at det for ham, ikke handler om at gøre Danmark til det bedste land i verden, men det bedste land for verden.

- Det kræver, at vi politikere er i stand til at forestille os, at tingene kan være anderledes i stedet for at konkurrere om, hvem der er bedst til at administrere den nuværende velfærdsmodel, uddybede Uffe Elbæk og høstede dermed dagens første store klapsalve.

Improviserede ideer og så alligevel ikke

I mellemtiden kunne Ove Kaj Pedersen fortælle, at djøf’erne er blevet så mange og så indflydelsesrige på baggrund af en katastrofe: velfærdsstatens vokseværk:

Alt for meget bureaukrati i det offentlige havde skabt et behov for at lægge alle andre faggrupper under ledelse. Så nu, kære djøf’er, ved du, hvorfor (og hvad) du overhovedet er til.

Diskussionerne mellem de indbudte gæster på scenen, som repræsenterede henholdsvis djøf’erne og den ‘kulturelle uddannelseselite’, var uden de store konfrontationer. Snakken forblev noget generisk, og ingen kom med nogen nye iøjnefaldende forslag til lederens rolle i fremtiden.

Debatdeltagerne var enige i, at den danske model var god... men havde brug for en opdatering... og at man i øvrigt ikke skulle efterstræbe at efterligne andre landes modeller... og sådan.

Afslutningsvis indtog den danske rapper og improvisator, Per Vers, scenen og opførte en imponerende improviseret rap på 9 minutter med udgangspunkt i noter, han havde skrevet ned fra paneldebatterne.