Personlige beretninger fra kinesisk-danske handelsrelationer

Skrevet af Lea Gerhard Porsmose Hansen - Foto: © Majian | Dreamstime.com - Beijing World Trade Center Three Photo - 18. september 2014 - 7:430 kommentarer
Kinas World Trade Center i Beijing symboliserer på mange måder den rivende vækst, som Kina har været igennem de seneste 30-40 år handelsmæssigt. Du vil kunne høre om Danmarks handelsrelationer til Kina på arrangementet den 25. september.

Kina er kendt som et af de helt hotte emner indenfor international handel. Torsdag den 25. september giver Copenhagen Business Confucius Institute (CBCI) alle studerende en unik mulighed for at komme helt tæt på, hvad det vil sige at lave handel med Kina. En kultur som i forvejen spiller en vigtig rolle i mange studier på CBS.

Kina er blevet verdens største handelsnation, og dermed indehaver af stor indflydelse på den internationale handel. Det er derfor meget naturligt for CBS, som international handelshøjskole, at vende blikket mod det østlige land. Både som inspirationskilde, men ligeledes som samarbejdspartner.

Det er her CBCI kommer ind i billedet, da instituttet bygger bro mellem CBS og den kinesiske kultur. CBCI hjælper bl.a. studerende med at forstå den kultur som, højst sandsynligt, kommer til at spille en stor rolle i deres fremtidige arbejdsliv.

CBCI laver også  events. Et af dem afholdes torsdag den 25. september, og markerer 10 års jubilæet for Confucius institutterne rundt om i verden, der alle holder ”China Day” i år. I Danmark bliver det et samarbejde mellem de 3 danske Confucius institutter.

Handel, læring og musik

Det forløber over tre dage, med et særligt program, som afspejler tre forskellige vinkler på den kinesiske kultur. En for hver af de tre danske samarbejdsuniversiteter; torsdag handel på CBS, fredag læring i Aalborg og lørdag musik/kultur på det kongelige musikkonservatorium.

Om torsdagen er der derved fokus på handels og økonomi samarbejde, når CBCI er vært. Det bliver en helt unik mulighed for at få personlige beretninger, om hvordan det er at arbejde med handel i Kina. Det vil blive præsenteret fra fire forskellige vinkler, med udspring i forskellige årtier.

Der vil være fire forskellige talere, samt introduktion ved CBS’ dekan og Kinas ambassadør i Danmark. De fire talere vil berette om deres egne erfaringer fra arbejdet i og med Kina.

Dansk handel og tilstedeværelse i Kina fra 70erne frem til i dag

For at få opstarten på handelseventyret i Kina med, kommer Erik Bøgh Christensen fra Østasiatisk Kompagni, nittenhalvfjerdsernes største skandinaviske firma i Kina. Han vil kaste lys over hvad det ville sige at drive virksomhed i Kina fra 1970-1995.

Sven Riskær fra Investeringsfonden for Udviklingslande vil berette om hvordan det var at træde ind på det kinesiske marked i 1980 og fremad. Da IFU er et investeringsfirma, vil det være et centralt aspekt, men samtidig er oplæggets hovedfokus det at starte op i Kina.

Kopenhagen Fur, repræsenteret af Brian Tufvesson, vil fortælle om hvad det vil sige at arbejde i det moderne Kina. Kopenhagen er lige nu Danmarks største enkeltprodukt eksportør til Kina. Der vil derfor, uden tvivl, dukke mange spændende observationer og erfaringer op fra nutidens handels-Kina.

For at komme hele vejen rundt, kommer Susanne Hyldelund (chef for eksportrådet i udenrigsministeriet) og præsenterer den diplomatiske vinkel på Danmark-Kina relationerne. Danske ministre har så sent som i uge 37 været i Kina, og der er mulighed for information om helt aktuelle danske aktiviteter i Kina.

Rig mulighed for uformel kontakt

Efter præsentationerne vil der være reception, hvor man har mulighed for at snakke med CBCI repræsentanter, foredragsholdere og andre studerende med interesse i Kina. Derudover vil Sino-Danish center (SDC) også være til stede.

SDC tilbyder danske studerende muligheden for at tage en kandidatuddannelse på det dansk-kinesiske universitetscenter i Beijing. De syv kandidatuddannelser har et internationalt studiemiljø, og holdene består af både danske og kinesiske studerende.

Gratis viden og inspiration

Foredragene er gratis for alle, og finder sted torsdag den 25. september klokken 15.00 i Ovnhallen på Porcelænshaven.

Hvis man ikke vil gå glip af muligheden for, at få et unikt indblik i den dansk-kinesiske handelssituation, skal man melde sig til senest den 24. september her:

https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dHhoalVoRnhNR2pHVUNnS080ZUg5X3c6MA#gid=0

Info 

Copenhagen Business Confucius Institute.

Startede i 2008 på CBS.

Et Confucius institute er et samarbejde mellem et kinesisk og et udenlandsk universitet.

Institutterne er blevet oprettet for at bygge bro mellem den kinesiske kultur og samarbejdsuniversiteternes studerende.

De underviser i kinesisk sprog og kultur.

25. september 2014 -
15:00 to 17:30
'Danish-Chinese Commercial and Economic Co-operation Since 1978 – and the Future' i Ovnhallen.