Richard Quest: EU er et vakkelvornt hus

Skrevet af Sebastian Damm - Foto: Anders Meldgård Kjemtrup - 10. juni 2013 - 13:280 kommentarer
CNN-vært Richard Quest slår sig gerne på flaskerne (vel at mærke cola og danskvand), når der skal illustreres pointer - især om EU.

Den hyperenergiske CNN-vært Richard Quest gæstede for nyligt CBS. I et arrangement der tematisk kredsede om Europas udfordringer blev finansminister Bjarne Corydon (S) grillet og et ekspertpanel udfrittet om vejen ud af krisen.

Showmanship og højt tempo i CNN-arrangement
Skærmtrolden Richard Quest træder med sit CNN-program ’Quest Means Business’ hver ugedag frem på millioner af tv-skærme verden over. Den 51-årige Liverpool fødte tv-vært har igennem flere år opbygget sig et ry som en af de mest sprælske og pågående personligheder på international tv.

Den 28. maj 2013 aflagde Quest besøg på CBS til en dag i Europas tegn – til et ministerinterview og efterfølgende paneldebat i Solbjerg Plads’ største auditorium.

Her var Richard Quest det energifyldte omdrejningspunkt for først en tête-á-tête med finansminister Bjarne Corydon og siden udfritningen af et ekspertpanel bestående af Kristian Madsen (Politiken), Mads Madsen (Novozymes), Jørn Tolstrup Rhode (Carlsberg) samt CBS’ egen Susana Borrás (Institutleder på Department of Business & Politics).

Tango for alfa-hanner med Corydon
Mødet mellem Danmarks lakoniske finansminister og CNN’s overgearede stjernevært var som at overvære en hed tango, hvor begge dansere ville føre. Richard Quest drillede på charmerende vis finansministeren med de dårlige meningsmålinger og regeringens ’blå finanspolitik’.

Bjarne Corydon værgede på glimrende engelsk elegant for sig i bedste politiker-stil og forklarede, at regeringens politik var økonomisk nødvendig… og at politik aldrig er perfekt, men derimod noget man hutler sig igennem (muddling through)

Finansministerens fremmeste pointer affødte selvsagt endnu flere spydige bemærkninger fra den ligefremme tv-vært.

Paneldebat med inddraget publikum
I den efterfølgende paneldebat aktiverede Richard Quest i høj grad det fremmødte publikum, blandt andet via ’clickers’ og spørgsmål fra salen.

Panelet forholdte sig til Tyrkiets optagelse i EU (kommer ikke til at ske), hvorvidt holdbar vækst er på vej tilbage (ikke før 2015), og om Helle Thorning-Schmidt mon bliver kommisionsformand i EU (meget usandsynligt).

1-on-1 med Richard Quest
Efter den medrivende forestilling satte CBS OBSERVER Richard Quest stævne; nu skulle intervieweren blive den interviewede og der skulle nogle holdninger på bordet.

Opgaven var lettere end forventet, idet den fra TV så velkendte hæse talestrøm ikke blev svækket af at skulle levere holdninger frem for spørgsmål.

Vi tillader os at bringe det i ren interview-gengivelse.

Dansk konsensuskultur og vakkelvorne EU
OBSERVER: Velkommen til Danmark. Hvilke forskelle oplever du ved, at et arrangement som dette i dag bliver afholdt i Danmark frem for et andet sted i Europa?

Quest: I danskere er så pokkers konsensusorienterede og høflige. Hvis du ser på de holdninger, der i dag blev femført af publikum (blandt andet en generel positiv indstilling til EU, krisen til trods, red.), så har I danskere i enighedens navn en utrolig stor accept til status quo.

Især den yngre generation, der var repræsenteret i dag, burde være forargede over alle EU's slagsider samt det faktum, at min generation har efterladt jer med en kæmpe regning efter krisen.

Men i stedet er I pokkers forstående og konsensussøgende. Det er nok også grunden til, at man ikke kan kende forskel på det politiske højre og venstre her i landet.

OBSERVER: Som eksempelvist vores finansminister, som du i dag anklagede for at være forklædt konservativ?

Quest: Præcis! Manden regerer for socialdemokratiet, men hans politik er givetvis mere liberal/konservativ end den forrige regerings.

OBSERVER: Mens hans argument om, at politikken er nødvendig holder vel på det lange stræk?

Quest: Jo jo, det gør det vel i nogen forstand, men der er bare få andre steder i verden hvor man ser en sådan af-ideologisering af politikken.

I virkeligheden kan man argumentere for, at Danmarks regering er rimeligt modig for at føre den politik den gør, men taktisk dum fordi den mister betydelig vælgeropbakning.

Politikere overalt i Europa ved på lange stræk godt, hvad der kræves for at komme ud af krisen, men de kan ikke gennemføre det, fordi de så ikke kan blive genvalgt.

OBSERVER: Og dermed får vi en politisk proces som Bjarne Corydon beskrev, hvor politik bliver hutlet igennem?

Quest: Ja, og jeg fatter ikke, hvordan din (den yngre, red.) generation kan være tilfreds med det! Vi har et EU, der enten er faldet i søvn eller ved at gå op i limningen, afhængigt af øjnene der ser.

Er det godt nok? Er at hutle sig igennem virkelig det bedste din generation kan forlange af jeres ledere? Jeg synes det ikke.

OBSERVER: Men det lever vel blot op til Otto von Bismarcks berømte ord om at ”politik er det muliges kunst”?

Quest: Det er jeg ikke enig i. Det helt centrale i EU som projekt er, at det er lydhørt overfor borgernes ønsker. Det er det helt centrale! Hvis ikke EU afspejler borgernes holdninger og bekymringer falder hele projektet til jorden.

EU er i dag som et vakkelvornt hus, hvor væggene er skæve, taget er hullet og kloakeringen mangelfuld. Dertil kommer problemet med, at min idé om et hus er et fransk landhus, mens din idé er en strandvilla, og en helt tredje persons idé er et rækkehus.

Sodavandsflasker og EU's fremtid
På dette tidspunkt i interviewet er Richard Quest kommet helt op at køre. På næsten manisk manér giver han sig til at indsamle alle de flasker med forfriskninger, der er stillet frem, og giver sig til at sætte dem op i en tilsyneladende tilfældigt mønster på bordet.

- Se her! Vi har Storbritannien herovre, siger han og peger på en flaske:

- De skandinaviske lander herovre, og et land som Tyrkiet herovre. Hvordan i alverden får man alle disse forskellige aktører til at enes om noget som helst? Der er jo ingen fælles idé om, hvad man skal gøre!

OBSERVER: Én måde kunne vel være ved et stærkere føderalt EU?

Quest: Ja, det har du nok ret i. José Manuel Barroso (formand for EU-kommissionen, red.), som jeg i øvrigt betragter som en ganske fornuftig og sympatisk mand, har ved flere lejligheder sagt til mig, at mere føderalisme er den eneste vej for EU.

OBSERVER: Og på et mere lavpraktisk plan så handler det vel også om at udnytte de muligheder, der ligger i det økonomiske samarbejde – eksempelvist ved flere transnationale public-private-partnerships i EU? Eller ved at løfte begrænsningerne på halvoffentlige investeringer?

Quest: Helt sikkert, der er masser af værkøjer i værktøjskassen. En stor værdi ved et arrangement som dette i dag er, at et nyhedsmedie som CNN, hvis rolle det i høj grad er at presse folk til at tage stilling, kan kombineres med en institution som CBS, hvor morgendagens ledere uddannes.

På denne måde kan vi sikre, at fremtidige ledere er så engagerede, oplyste og godt klædt på som muligt til at tackle de kæmpe udfordringer, der venter jer, når min generation går på pension.

Next Quest – Sverige og Stockholm
Med disse ord blev interviewet rundet af. Efter at have drukket den danskvand, der vistnok symboliserede Storbritannien, strøg Richard Quest videre.

Næste offer for hans krav om at tage stilling er Stockholm, der i lighed med København nok sent vil glemme den hyperenergiske tv-værts flagrende armbevægelser, borende spørgsmål, og – når formatet tillader det – kontante meninger.