Rigid fremdriftsreform under beskydning

Skrevet af Mathias Claessen Davidsen - Foto: Carsten Nielsen - 4. maj 2015 - 16:440 kommentarer
Hvis universiteter og studerende ændrer adfærd, vil der være rig mulighed for både udlandsophold, praktik, supplering og så videre, forklarede uddannelsesministeren videre til samrådet.

Uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen har svært ved at finde forbundsfæller, der vil kendes ved fremdriftsreformen. Det blev tydeligt i et samråd, som flere af de andre partier i forligskredsen indkaldte til.

Dårligere muligheder for at komme i praktik, have studiejob, komme på udveksling og starte egen virksomhed op er nogle af de, måske utilsigtede, konsekvenser, som studiefremdriftsreformen har haft.

I hvert fald konstaterede Merete Riisager, uddannelses- og forskningsordfører fra Liberal Alliance, at ”et eller andet i ministerens og hendes embedsmænds forarbejde må have været helt skævt”.

Det skriver Uniavisen på Københavns Universitet.

Den kritiske udtalelse faldt, da Merete Riisager sammen med sine kollegaer fra Venstre, Dansk Folkeparti og Enhedslisten havde indkaldt uddannelsesministeren til samråd om reformen den 28. april.

Tilpasning (og dispensation) skal løse problemer

Den lidt umage alliance gik uddannelsesministeren på klingen i forhold til den manglende fleksibilitet i studiefremdriftsreformen, så som de dårligere muligheder for supplering af valgfag til kandidaten.

Men det er ikke reformens skyld, svarede Sofie Carsten Nielsen ifølge Uniavisen; Det er derimod et spørgsmål om tilrettelæggelse og dispensation fra universiteternes side.

Hvis universiteter og studerende ændrer adfærd, vil der være rig mulighed for både udlandsophold, praktik, supplering og så videre, forklarede uddannelsesministeren videre til samrådet.

Skrappe rammevilkår gør det svært

Men det holder ifølge Merete Riisager ganske enkelt ikke:

”Vi må erkende, at den her reform sætter nogle rammevilkår, som faktisk kan gøre det rigtigt svært at skabe den her fleksibilitet, man ønsker for de studerende,” citeres uddannelsesordføreren fra den yderste højrefløj for i artiklen.

Disse rammevilkår er for eksempel kravet om, at studerende er tilmeldt minimum 30 ECTS point hvert semester, og at det ikke er muligt at framelde sig eksamen.

Universiteterne har fået armen vredet om

Når universiteterne samtidigt rammes økonomisk, hvis de studerende ikke kommer igennem til tiden, har partierne bag reformen effektivt vredet armen om på universiteterne, påpegede Rosa Lund fra Enhedslisten.

Enhedslisten er det eneste parti i Folketinget, der ikke er med i forligskredsen bag reformen, og Rosa Lund gav ifølge Uniavisen ikke meget for sine kolleagers kritik af reformen:

”De andre partier har fået præcis den reform, de var med til at lave. (...) Hvis de virkelig mener, den er så dårlig, så bør de trække deres støtte til reformen.” citeres hun for.