Rygerne skal ’nudges’ ud i rygezonerne

Skrevet af Jørn AlbertusMattias Keller, videoproduktion • Julian Nielsen, videoproduktion - 26. februar 2016 - 11:480 kommentarer
Vi advarer mod skrækindjagende scener i videoen, der er ren fiktion. På CBS bruger man ikke løftede pegefingre overfor rygerne, man viser dem bare venligt, hvor de er mere end velkomne til at indtage deres tobak.

Nu skal du bevæge dig hen til rygezonerne, hvis du skal ryge på CBS. Du kan se på dit lokale skilt, hvor langt du skal gå væk og hvor askekummen står, men det er ikke særlig langt.

Der skal være plads til rygerne på CBS, men der skal også være plads til ikke-rygerne.

Allerede ved den forrige Arbejdspladsvurdering blev det af den del medarbejdere påpeget, at de var generet af røg, der kom ind ad vinduerne på deres kontorer eller op igennem trappeskakter. Problemerne var størst i Dalgas Have og på Solbjerg Plads.

Arbejdsmiljøorganisationen (AMO) har nu startet en kampagne for at få rygerne til at gå så langt væk fra bygningerne, at det ikke generer dem, der sidder inde i dem

Mærker viser vej til rygekummer

Kampagnen er lavet i samarbejde mellem Campus Services og External Affairs. Sidstnævnte har stået for den grafiske udformning af de runde mærker, der er placeret på fliser og belægning uden for bygningen og viser, hvor kort eller langt der er hen til rygezonerne samt de plakater, der er placeret rundt omkring for at understrege budskabet overfor rygerne.

Mærkerne der viser hen til rygezonerne er placeret dér, hvor der tidligere stod rygekummer og viser hen til det område, hvor rygekummerne nu er flyttet hen for at få røgen væk fra bygningernes døre og vinduer.

Det er ofte ikke særlig langt, man skal gå. De fleste rygezoner ligger mellem 8 og 11 meter fra de hidtidige rygezoner, oplyser konsulent Lene Ørduk Hoffman fra Campus Service.

OBSERVER har dog set et skilt på Dalgas Have, hvor man skulle flytte sig 24 meter. Om det så er for langt må tiden vise.

CBS puffer venligt

Kampagnen benytter sig af såkaldt nudging og der er absolut ikke tale om en løftet pegefinger overfor rygerne, der på mange måder allerede er et jaget folkefærd.

- Det er en meget venlig kampagne, understreger Lene Ørduk Hoffman, som har stået for at placere rygezonerne, der et enkelt sted gøres mere sådan lidt lækkert for rygerne.

Når det er godt vejr og solen skinner kan selv rygerne finde på at gå et stykke væk fra bygningen for at trække frisk luft, men når det står ned i stænger og storme som Bodil, Dagmar og Egon hærger landet, så er det altså ikke specielt fedt, at stå derude i vejret og ryge.

Rygezonerne kan blive federe

Derfor har Campus Service bag Solbjerg Plads placeret en læskærm, hvor man kan stå og betragte bagindgangen og se, hvem der går ud og ind af bygningen, mens man passiarer med sine medrygere. Skærmen er oplyst og har en slags hylde, man kan stå behageligt og læne sig opad, mens man inhalerer.

Skærmen er etableret som et forsøg og bliver den brugt, så er det langtfra utænkeligt, at der kommer flere skærme af samme slags andre steder på campus, oplyser Lene Ørduk.

Rygezonerne og brugen af dem vil blive evalueret om et års tid.

Så hvis du er ryger, så brug zonerne. Og er du i nærheden af skærmen på Solbjerg Plads, så brug den, så kan det være, der kommer flere. Husk at vise dine medrygere, hvordan man ryger og tager hensyn på CBS, så lover CBS ingen løftede pegefingre af den type, du kan se i filmen.

BilagStørrelse
Image icon folie_r1.png284,84 KB