Så relevante kan studiejobs være

Skrevet af Jesper Kock - Foto: Henriette Frausing - 24. februar 2014 - 11:080 kommentarer
Fra venstre Emil Sylvest, Emilie Fernström og Mathias Nyrup, der har scoret, hvad man i CBS-regi nok må betegne som meget relevante studiejobs de virkelige fede steder.

Arbejdsgiverne efterspørger i stigende grad praktisk erfaring hos nyuddannede. Derfor ser mange studerende studierelevant arbejde som en uundværlig del af CV’et. CBS OBSERVER har talt med tre studerende om, hvordan deres studiejob bidrager til såvel CV som studie.

Opfordringen til at tage et relevant studiejob er ikke gået hen over hovedet på de studerende. Ifølge Djøfs studielivsundersøgelse 2013 havde 70 procent af undersøgelsens 1.158 respondenter på de samfundsvidenskabelige og erhvervsøkonomiske uddannelser således et fagligt relevant studiejob.

De studerende bruger i gennemsnit lidt over 11 timer om ugen på jobbet, der for 7 ud af 10 udspiller sig i det private erhvervsliv. På den front passer de 3 studerende, som CBS OBSERVER har talt med ganske godt ind i billedet.

Emilie Fernström, Emil Sylvest og Mathias Nyrup supplerer alle deres studier på CBS med et studierelevant arbejde i det private erhvervsliv. En i konsulentbranchen, en i investment banking og en hos A P Møller Maersk Group.

Det gør de alle 3 ud fra et ønske om relevant praktisk erfaring, personlig udvikling og et arbejde med en stejl læringskurve. De vil ud af teoriens trygge rammer og udfordres personligt af den praktiske virkelighed. Også selv om det betyder et farvel til den personlige komfortzone.

Ambitiøse og erfarne kollegaer er et plus
Emilie Fernström arbejder som Student Analyst hos det globale management konsulenthus A. T. Kearney. Hun fremhæver blandt andet de færdiguddannede kolleger som et væsentligt bidrag til hendes læring på arbejdspladsen.

- A. T. Kearney har en bred vifte af erfaring og eksperter inden for alle mulige områder og baggrunde som fysik, matematik, medico, shipping og retail. Det er enormt spændende at arbejde med folk, der har så forskellige baggrunde, forklarer Emilie Fernström.

Emilie er deltidsansat, men hun laver typisk det samme som de fuldtidsansatte konsulenter. Det er projektarbejde med 3-4 kolleger, hvor der skal laves dataanalyse, PowerPoint præsentationer og kundeinterviews, hvor der skal skabes en forståelse for markedet.

I starten var Emilie Fernström lidt overrasket over, at hun fik så meget ansvar, men det ser hun kun som et positivt element. Det medvirker til, at hun føler sig som en del af teamet, og det er hendes erfaring, at de bedste løsninger kommer gennem en kreativ og nysgerrig tilgang til opgaven.

- Den største kompetence fra studiejobbet er den praktiske erfaring med, hvordan en forretning fungerer i virkeligheden. I skolen bliver det meget teoretisk, mens det er mere hands on i studiejobbet, da du forholder dig til en konkret situation, hvor det er mig og mit team, der skaber det korrekte svar, udtaler Emilie Fernström.

Læring gennem udfordrende og alsidige opgaver
Ved siden af opgaven med at gøre sin kandidatafhandling i Applied Economics and Finance færdig, arbejder Emil Sylvest på deltid som Analyst hos FIH PARTNERS, der yder strategisk finansiel rådgivning.

Studiejobbet går ud på at assistere de teams, der arbejder på transaktioner – hvilket vil sige køb og salg af virksomheder eller strategisk finansiel rådgivning af anden karakter. Et eksempel kunne være, hvem virksomheden skal købe for at vokse internationalt, eller hvem den i givet fald skal sælges til, hvordan den skal værdiansættes, og hvad den bedste praksis er.

- Når et deal team har behov for noget ekstra hjælp, kan de booke mig som en ekstra ressource til at lave et specifikt stykke arbejde i en dag eller to. Det er meget forskellige opgaver, men i hovedtræk hjælper jeg med kommercielle analyser og præsentationer samt finansielle analyser så som værdiansættelse, fortæller Emil Sylvest.

Også Emil understreger vigtigheden af at lære fra de erfarne kolleger og blive eksponeret til en vifte af forskellige virksomheder og industrier.

- Noget af det mest spændende er, at man er involveret i beslutninger, der er meget betydningsfulde for virksomheden. Som M&A-rådgiver beskæftiger man sig med de overordnede strategiske spørgsmål, men for kunne besvare de overordnede spørgsmål er vi nødt til at forstå virksomheden i alle detaljer, forklarer Emil Sylvest og uddyber:

- Derfor er vi ofte helt nede i virksomhedens maskinrum i tæt samarbejde med klienten. Som analyst lærer man derfor både at anvende corporate finance i praksis og samtidig forstå virksomhedens strategiske situation samt kommercielle potentiale og udfordringer.

Berigende at komme udenfor komfortzonen
Mathias Nyrup indgår også som en ad hoc ressource i sit studiejob hos A P Møller Maersk Group, hvor han hjælper Drilling i det som hedder category management, der er mere langsigtet strategisk procurement.

- Vi laver forhandlinger med leverandører om langsigtede aftaler og holder opdateringsmøder om, hvordan de performer. Desuden samarbejder vi med de andre forretningsenheder som Maersk Oil eller Line omkring en fælles supply chain, så vi kan opnå nogle besparelser, gøre det mere effektivt og måske opnå en bedre kvalitet, fortæller Mathias Nyrup

Han arbejder som den eneste dansker i et internationalt team, så det handler så vidt muligt om at tale engelsk, så alle kan følge med. Det giver ham nogle velkomne udfordringer at arbejde sammen med folk med forskellige baggrunde.

- Jeg har tidligere arbejdet med sammen med andre danskere, og det er bestemt også fint, men det giver mig nogle andre udviklingsmuligheder, når du konstant skal forholde dig til, hvordan andre reagerer. Specielt på de kommunikationsmæssige plan, lærer man meget af det, forklarer Mathias Nyrup.

På trods af stillingsbetegnelsen som Student Assistant forventes det, at Mathias Nyrup deltager aktivt i beslutningsprocesser og møder. Det udvikler hans evner som problemløser, men det indebærer også, at han dagligt bevæger sig uden for sin sædvanlige komfortzone.

- Sidste uge havde vi et møde med en stor leverandør, hvor deres Vice President deltog. Der kan man godt ryste lidt i bukserne, når man skal præsentere en dataanalyse for ham. Man skal være skarp og virkelig kunne finde ud af at kommunikere det, som man har lavet kort og præcist, og det er med til at udvikle mig, mener Mathias Nyrup.

Karrtierevalget bekræftet allerede under studierne
Generelt set søger de 3 studerende udfordringen, der giver den stejle læringskurve. De vil være klogere på den praktiske virkelighed, hvor der er mere på spil end blot den gode karakter, og hvor data ikke nødvendigvis altid stemmer. En udfordring som Mathias Nyrup har måttet arbejde lidt med:

- På skolen er vi mere vant til, at vi får noget data, som vi ved stemmer, og så er det et eller andet sted bare at finde det rigtige resultat. Sådan kan man ikke altid sige på Maersk, da vi er et konglomerat, så er det ikke altid super datakvalitet, som vi har, forklarer Mathias Nyrup og fortsætter:

- Derfor er det et spørgsmål om at kunne opbygge sin logik analytisk, og så tro på det man siger. Der er måske 95 procents sandsynlighed for, at det her er rigtigt, og så må vi håbe, det stemmer i tilfældet.

De 3 studerende har alle fået lyst til at fortsætte i samme spor, når de er færdige med deresstudier. Studiejobbet har haft en afgørende indflydelse på valget, da de i mødet med den praktiske erfaring, er blevet bekræftet i deres valg og har fået mod på mere.

- Jeg håber på at komme til at arbejde i en organisation med samme høje faglighed og internationale orientering, som jeg møder hos Maersk. Det er afgørende for mig at blive mødt med en stejl indlæringskurve, som konstant udfordrer og udvikler mig både som person og som medarbejder, lyder det fra Mathias Nyrup.

Info 

Emilie Fernström, Student Analyst hos A.T. Kearney
Opvokset i Stockholm og flyttet til Danmark efter gymnasiet. Har læst BSc. International Business and Politics, hvor hun tilbragte et semester på Tsinghua University i Beijing. Begyndte i sommeren 2013 at læse til kandidat i Applied Economics & Finance

Emil Sylvest, Analyst FIH Partners
Bachelor i International Business fra sommeren 2012. Læser nu MSc. Applied Economics & Finance og er i gang med at skrive kandidatafhandling. Har tidligere haft udvekslingsophold på Boston College’s Carroll School of Management i 2011, og senest på Hong Kong Polytechnic University i 2013

Mathias Nyrup, A.P. Moller – Maersk Group, Student Assistant
Bachelor i Economics & Business Administration fra Aarhus Universitet suppleret med et udvekslingsophold på National University of Singapore. Påbegyndte i sommer sin mastergrad I Applied Economics and Finance på CBS.