Sådan genvinder du kontrollen over dit privatliv

Skrevet af Helle-Lise Ritzau Kaptain - 8. marts 2016 - 11:410 kommentarer
Alle digitale informationer overvåges og indsamles, og derfor er det vigtigt at vide, hvordan man kan sikre sig selv og sin virksomhed, mener arrangørerne af Crypto Conference.

Dit digitale privatliv er truet af overvågning. Studerende på ITU inviterer derfor til krypteringskonference med fokus på dataindsamling, digitalt privatliv og ikke mindst, hvordan du igen får kontrol over dit online privatliv.

Smartphone, iPad, smart-tv, gps-tracker, fitnessur, pulsmåler, kalorietæller, webkamera, babyalarm, intelligent køleskab. For slet ikke at tale om millioner af apps...

Vi er næsten konstant omgivet af computere, der via sensorer samler data om os. En del af oplysningerne afgiver vi frivilligt, andre aner vi intet om. Og disse data sendes videre til servere, hvor de parres med andre data, og - måske - havner de både hos virksomheder, i organisationer eller i forskellige statslige/offentlige institutioner. Var der nogen, som sagde Big Brother?

Spørgsmålet er, om vi selv kan bestemme, hvilke data, der bliver indsamlet og videresendt?

Det har en række studerende på IT-Universitetet besluttet at finde ud af, og inviterer derfor alle med interesse i BIG DATA, IT-sikkerhed, overvågning med mere til Crypto Conference onsdag 30. marts på ITU. 

Crypto-konferencen støttes af Prosa, forbundet af IT-professionelle, Ethos Lab (Experimental Techno-Humanities and Organizational Services lab), SAF (Student Activity Fund) og DeiC (Danish e-Infrastructure Cooperation).

Hands-on erfaring til kryptofest

Sideløbende med talerne vil der på konferencen være et 'cryptoparty', hvor deltagerne kan få hands-on erfaring med  værktøjer, der netop kontrollerer digitalt privatliv.

Første taler er journalist Pernille Tranberg, som er uafhængig rådgiver i dataetik. Pernille Tranberg har blandt andet udviklet privacykompasset.dk for Erhvervsstyrelsen for at hjælpe danske virksomheder med at gøre privacy til et konkurrenceparameter. Hun har skrevet en række bøger og er med-grundlægger af den europæiske tænkehandletank DataEthics.eu, og bestyrelsesmedlem i velgørenhedsorganisationen CitizenTrust.

Irina Shklovski er associeret professor ved ITU, hvor hun arbejder med adskillige projekter om alt fra privatliv og identitet til undersøgelser af teknologiens rolle i katastrofesituationer. Irina Shklovski er blandt andet interesseret i, hvordan vi mennesker bruger teknologien til at agere i sociale sammenhænge.

Næste taler er Hanno Böck, som har en enorm viden om internettets kryptografiske infrastruktur. Som freelance journalist med base i både Berlin og København skriver han for blandt andet avisen taz, Zeit Online, og IT-nyhedssitet Golem.de. 

Tæt på samuraien, aktivisten og it-advokaten

Henrik Kramshøj er en såkaldt internet samurai, som mestrer et hav af krypteringsmetoder og elsker at dele ud af sin viden. Han ved, hvordan man selv kan bestemme hvem, der har adgang til ens data og han vil på konferencen vise, hvordan man kan beskytte sig selv ved hjælp af tekstkryptering, email-kryptering og meget mere.

Martin Von Haller er dansk it-advokat med mere en 20 års erfaring. Han rådgiver danske og udenlandske virksomheder om alle sider af it-ret og har en særlig interesse for alt vedrørende it-sikkerhed, e-handel, open source, Creative Commons og andre former for åbne licensformer.

Endelig deltager Peter Kofod, som med egne ord er er skribent, foredragsholder og aktivist. Han er er optaget af statslig masseovervågning, og hvad det betyder for individet, for demokratiet og for retsstaten. Derudover er han blandt andet medstifter af whistleblower-organisationen Veron. Peter Kofoen er primært kendt for i 2014 at være den første dansker, der fik et interview med NSA-whistlebloweren Edward Snowden.

Crypto Conference på ITU er gratis, og alle er velkomne, blot de er tilmeldt på forhånd.

Læs mere om konferencen her.

Info 

Crypto Conference

finder sted onsdag 30. marts kl. 14.45 - 20 i auditorium 1 på IT-Universitetet, Rued Langgaards Vej 7, 2300 København S.