Søg studiejob i tide

Skrevet af Lars Ulrik Jeppesen, CA a-kasse - Foto: dreamstime.com - 12. april 2011 - 0:122 kommentarer
Du kan lige så godt gå i gang med at ansøge om studiejob med det samme - det gavner dig bedst, når du skal have job efter endt uddannelse.

Er i dag for sent at søge det relevante studiejob, der kickstarter din karriere?

Mange virksomheder vil helst ansætte studerende, som har minimum 2 år tilbage af studiet. Det er senest bekræftet i en virksomhedsrundspørge, som MetroXpress lavede tidligere i år.

Set fra virksomhedernes synspunkt handler det om, at have medarbejderen i så lang tid, at man også får et udbytte efter indkøring og oplæring.

Som A-kasse udtrykker vi ikke holdning til denne indstilling, men realiteten er, at sådan er det, og det skal du som studerende forholde dig til.

Find studiejobbet nu!

Desværre møder jeg til stadighed mange studerende, der skal i gang med sidste fase af deres uddannelse, og for sent finder ud af, at de har satset for lidt på kompetenceopbyggende studiejobs og lidt for meget på jobs som bartenders, kundeassistenter & butiksassistenter inden for retail. Når der kun er få semestre tilbage så er løbet næsten kørt, og det er ’lidt for sent’, med mindre man ønsker at forlænge sin uddannelse et eller flere semestre, og det er det nok de færreste studerende, der vil.

Søg selektivt – og søg i god tid
Erkendelsen er væsentlig – Din karriere starter i dag!! Derfor kan det næsten kun gå for langsomt med at tænke i ”Find relevante studiejobs - baner”, og det gælder allerede i løbet af 4.-5. semester på din bacheloruddannelse. Først og fremmest er det vigtigt at du kommer i gang med at søge i tide, så du er sikker på at du kan tilbyde dig som studiemedarbejder i minimum 1-2 år, ellers kan du risikere, at det er tids-perspektivet du bliver fravalgt på, og det er bare for ”surt-show”.

Men det tidsmæssige er ikke det eneste du bør tænke over. Du bliver også nødt til at være mere selektiv med, hvad jobindholdet skal være eller måske nok nærmere bør være – det er ikke altid dig der bestemmer. Jobbet skal ikke kun lyde godt på papiret, men dine arbejdsopgaver må meget gerne give kompetencegivende erfaringer, der kan gavne dig på længere sigt, når du når til den dag, hvor du skal ud og søge fuldtidsstillinger som færdiguddannet. Det nytter ikke at undskylde sig med, at der ikke er nok job slået op - så må du ”krydre” din ”formelle” jobsøgning med at sætte netværket i stilling og samtidig søge job uopfordret.

Når nu JEG ikke kan lande det fede studiejob, så napper jeg bare noget frivilligt arbejde!
Det er sjovt med frivilligt arbejde. For nogle år siden, så var det nærmest lidt ”Hippie-agtigt” eller blev opfattet som ”frelst” at lave frivilligt arbejde. Men tiderne er skiftet og det danske arbejdsmarked er nærmest blevet ”USA-i-ficeret” på det område. Det er blevet cool og efterspurgt, at de jobsøgende har ”frivillig” arbejds-erfaringer med på papiret, og ydermere skelnes der ikke mellem om det er et lønnet eller ulønnet job – det er de tilegnede kompetencer, der tæller!

Så tænk en ekstra gang over hvilket frivilligt job du vælger. Det er ikke ligegyldigt hvad du ender med at lave, i hvert fald ikke hvis du også vil se dit frivillige arbejde som karriere- og kompetencefremmende. Så selv om lektiehjælp er meget prisværdigt og med sikkerhed hjælper mange, så eksisterer der langt mere frivillige jobs, som er langt mere kompetencegivende. Er du ikke fyldt 30 år endnu, så vil ungdomsafdelingen i hjælpeorganisationer som Dansk Røde Kors & Red Barnet et ret godt sted at begynde. Her er der mulighed for at få erfaringer, og dermed tilegne sig kvalifikationer, inden for områder som rekrutteringer, bestyrelsesarbejde, regnskab & finansiering, fundrasing, mere administrative discipliner & eventarbejde.

Internships er ikke den dummeste ide
I takt med at der de seneste år er kommet så meget mere fokus på karriere er efterspørgslen efter Internships ligeledes øget. Internships er egentlig ikke noget nyt fænomen, som lige er poppet op. Der er bare så meget mere ”hype” omkring det at få en praktikplads, som kan give nogle spændende men også meget brugbare erfaringer og kompetencer at have med ”på papiret”. Så internship’et skal du betragte som endnu ”en dør du kan gå ind af” i din stræben efter at udvide din karrieres portefølje af muligheder.

Dog skal du også her overveje et par ting:
1) Har du tiden tilbage på studiet til at bruge op fra 10 uger og op til et helt semester på et praktikophold?
2) Har du økonomi til det, da ret mange internships er ulønnede?
3) Skal det være i Danmark eller i udlandet?
4) Hvor længe skal internship’et (hvor mange uger) vare, for at du kan få erfaringen meritoverført på dit eksamensbevis og kan du få ECTS point for det? Eller er det ikke et mål for dig at få det til at være en del af uddannelsen?
5) Hvordan sikrer du dig, at du ikke bare bruger tiden (i praktikperioden) på at lave kaffe, taste ind i excel og rense ud i databaser? Samt ikke mindst
6) Hvor finder du de fede internships?

Men når forbeholdene er nævnt, så er internships i Danmark eller endnu bedre i udlandet (så du også får praktisk erfaring og international erfaring), ofte en rigtig god idé, som også falder i mange virksomheders smag.

Info 

 

Et par gode links til dig, når du skal finde studiejobs, frivilligt arbejde & internships

Jobportal – Overordnet
www.arbejde.dk
www.go.dk
www.careerjet.dk
www.e-campus.dk
www.jobindex.dk

Internships
www.internabroad.com
www.careerjet.dk
www.traineesearch.dk
www.ihipo.com
www.summerinternships.com
www.aiesec.dk

Frivilligt arbejde

www.frivilligtjob.dk

 

www.frivilligt-arbejde.dk

 

www.frivillighed.dk

 

 

Kommentarer

Hej,

Fin artikel og gode råd. Jeg undrer mig dog over, at I ikke har Graduateland med på både listen over jobs eller internships. Denne portal er jo netop målrettet studerende, samt folk som er nyuddannede.

Jeg kan afsløre, at der er over 35.000 fuldtidsjobs og næster 7.500 internships på tværs af Europa. Når det så er sagt, kan den dog sagtens bruges til blot at søge lokalt, fx i Danmark.

Jeg synes den er røvlækker, den side...

Mange hilsner,

Patrick

Hvad synes du?

Jeg tror meget det handler om for studerende, at prøve så mange forskellige ting af som muligt. Man kan sagtens have et ideal om, hvad man gerne vil lave, men hvis virksomhedskulturen er helt skæv i den pågældende virksomhed / branche, så er det meget sent at finde ud af det på sidste semester. Gennem eksperimenter kan man blive klogere på, hvor man synes, at der er særligt sjovt.

Hvad synes du?