Universiteter: Eksamensklager skal kunne give bagslag

Skrevet af Torkil Bang - 4. november 2009 - 13:060 kommentarer

Undervisningsminister Bertel Haarder (V) fjerner med en lovændring beskyttelsen af studerende, der klager, imod at en fornyet bedømmelse giver en lavere karakter. Det kommer blandt andet til at gælde professionshøjskolerne, og Danske Universiteter (DU) efterlyser ifølge Altinget.dk den samme mulighed for universiteterne.

DU: Universiteter bruger mange ressourcer på klager
Rektor på Syddansk Universitet og talsmand for DU, Jens Oddershede peger på, at der bliver brugt mange ressourcer på at behandle klager:

- Også mange grundløse klager. Som det er nu, er det fuldstændigt omkostningsfrit at klage. Når man kun kan få den samme eller en bedre karakter, så kan man godt få den mistanke, at mange klager per automatik, siger han.

Kritik af manglende samarbejde imellem ministerierne
Jens Oddershede kritiserer i samme omgang det manglende samarbejde mellem Undervisningsministeriet og Forskningsministeriet og henviser til forskellige regler på alt fra eksaminer over taxametre og husleje til muligheden for at tilbyde uddannelser i udlandet.

- Det er for dumt med forskellige regelsæt. Der burde gælde samme regler for professionshøjskoler og universitetsuddannelser. Men her ser vi endnu et eksempel på det modsatte. Og det er min fornemmelse, at de to ministerier går mere og mere i hver sin retning i stedet for at arbejde sammen. Det er bekymrende og burde have stor bevågenhed fra politikerne, siger han til Altinget.dk.

V ønsker dokumentation for belastning
Venstres forskningsordfører Malou Aamund ønsker en gennemgribende undersøgelse af områder, der berører begge ministerier, så de bliver bedre til at koordinere. Hun vil ikke i denne omgang love, at universiteterne får samme klageregler:

- Nu ændrer Undervisningsministeriet deres regler, og så må vi i universitetsforligskredsen se på, om vi vil gøre det samme. Jeg synes, at det lyder rimeligt, at karakteren kan gå begge veje. Men vi vil altså gerne se noget dokumentation for omfanget af klager, og hvor mange af dem, der er relevante. Det er ikke mit indtryk, at de studerende misbruger systemet siger hun til Altinget.dk.